Me Naiset
|
Eve Risto
Alitajuntasi se tässä sinulle vain kertoilee, että kaikki on ihan hyvin. Kuva: Shutterstock
Alitajuntasi se tässä sinulle vain kertoilee, että kaikki on ihan hyvin. Kuva: Shutterstock

Jättiläishämähäkkejä, auto-onnettomuus, emämunaus työpaikalla... Mörkönsä kullakin. Onneksi painajaisunissa on myös hyvät puolensa.

Yllättävää ehkä, mutta suurin osa näkemistämme unista on melko ahdistavia. Kehon ottaessa lepoa alitajunta paiskii töitä ja heijastelee uniisi sisäisiä kamppailujasi, joista et valveilla ole välttämättä edes tietoinen.

Uniin erikoistuneen ranskalaisen psykiatrin Tobie Nathanin mukaan kuvajaisista tekee pelottavia usein juuri se, ettei niitä ymmärrä.

Nathanin mukaan painajaisista usein kärsivän olisi hyvä muistaa muutama asia:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Painajainen ei ole enneuni.

– Painajainen on pikemminkin enneunen vastakohta. Näitkö unta, että jouduit onnettomuuteen? Uneesi maalautuu pahin mahdollinen uhkakuva tilanteesta, jotta todellisuus kammottaisi sinua vähemmän. Mielesi tehtailee siis sinulle kauhukuvia ystävällisin tarkoitusperin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Uni eksästä ei tarkoita kaipuuta.

Vanhoista ajoista ja ex-kumppaneista kertovat unet viestivät Nathanin mukaan vain harvoin kaipuusta entiseen.

– Useimmin selitys niille on mielen "mitä jos" -leikittely. Öinen minäsi pohtii, miltä elämäsi näyttäisi tänään, jos olisitkin valinnut aikoinasi toisin.

3. Taasko naku-uni? Ei hätää.

Alasti ihmisten edestä havahtuminen on monelle tuttu painajaisteema. Erityisesti työssään paljon esillä olevat ihmiset näkevät naku-unia, sillä niissä on kyse omien heikkouksien paljastumisesta. Nathanin mukaan paljastusunia näkevät tuppaavat hereillä olemaan juuri onnistuvaa ja itsevarmaa esiintyjätyyppiä.

– Jos kykenet muistamaan pahat unesi yksityiskohtaisesti, olet todennäköisesti herkkä ja luova ihminen. Sitä ei kannata häpeillä.

4. Aina sama mörkö. Ja taas. Ja taas.

– Jos näet toistuvasti saman painajaisen, vaikkapa pari kertaa kuukaudessa, on asialle syytä tehdä jotain. Huolestua ei tarvitse, mutta unen syntyperää kannattaa pohtia. Se kertoo sinua kiusaavasta ongelmasta, johon et ole vielä löytänyt ratkaisua, Nathan sanoo.

Lähde: Psychologies.com

Lue myös:

Miksi joku saa seksiä unissaan monta kertaa viikossa?

Laske oma univajeesi! Näin netissä roikkuminen vaikuttaa yöuniisi

Sisältö jatkuu mainoksen alla