"En ole varma tunteistani" ja muita vinkkejä siitä, että Kohde on väärin valittu.

Hän on fiksu, hauska ja kiva. Hän olisi kiinnostava, mutta kehonkieli ja pupillien pienet liikkeet eivät tunnu kertovan yksiselitteisesti, onko hän yhtä kiinnostunut sinusta. Ei se mitään: anewmode.com -sivuston miesasiantuntija on koonnut naisten elämän helpottamiseksi listan merkeistä, joista huomaa, että mies ei ole kiinnostunut. Näiden lisäksi tarvitaan vain vähän rehellisyyttä itselle.

1. Häntä ei näy

Ykkösvinkki! Jos mies on kiinnostunut, hän voi olla raivostuttava, kiusoitteleva, flirtti tai vaikka loukkaava. Mutta silti hän keksii syyn hengailla lähistöllä. Jos häntä ei näy, hän ei ole kiinnostunut.

2. Hän juttelee mukavia muista naisista

Jos mies pyörii lähettyvillä, mutta puhuu mielellään, ongelmattomasti ja jatkuvasti muista naissuhteistaan, hän ei ole romanttisessa mielessä kiinnostunut. Satunnaiset maininnat tai kommentit jonkun naisen miellyttävästä ulkonäöstä eivät ole vakava merkki, mutta jos mies puhuu seurustelutoiveista jonkun toisen kanssa, unohda.

3. Ei halua jutella

Kyllä hänkin pystyisi keksimään sinulle asiaa, sinun ei tarvitse aina keksiä.

4. Välttelee katsekontaktia

Perusasiat kehonkielestä ja käytöksestä ovat luotettavia: poispäin kääntynyt asento, katse muualle sekä etäinen ja henkilökohtaisia puheenaiheita välttelevä asenne ovat pahoja merkkejä.

5. On kovin kiireinen

Jos häntä kiinnostaisi, hän saisi ehdottamasi tapaamisen järjestymään. Siinä ei olisi yhtä ja toista estettä välissä.

6. Puhuu samalla tavalla kuin muillekin kavereilleen

Kiinnostuneen miehen käytös on määrittelemättömällä tavalla spesiaalia. Hän puhuu kohteelleen eri tyylillä ja osoittaa vähän erilaista huomiota kuin muille kavereilleen. Tämän huomaa, jos se toteutuu. Jos täytyy kovasti etsiä ja tulkita, ei hyvä.

7. Flirttaa sinulle, mutta myös muille

Auervaara-tyyppiset miehet ovat kovia flirttailemaan. Kokemattomampi saattaa luulla olevansa ainoa kohde, mutta jos miehestä ei ala kuulua ihanan keskustelun ja numeroiden vaihdon jälkeen, hän saattaa olla rakastettava mutta sydämiä särkevä pelimies.

8. Hän on ”tosi kiva tyyppi”

Paljon kavereita, ystävällinen kaikille, käy tiuhaan ulkona – vähän sama juttu kuin kohdassa seitsemän. Ennen kuin alat suunnitella yhteistä tulevaisuutta, tarkastele rehellisesti, käyttäytyykö mies samalla tavalla kaikkia muitakin kohtaan kuin sinua.

9. ”En ole oikein varma tunteistani”

Jos olet ollut miehen kanssa deittailuväleissä jo useamman kuukauden, mutta hän sanoo, ettei ole varma tunteistaan, hän ei ole tarpeeksi kiinnostunut. Kaikki eivät ylipäänsä ole kovia puhumaan tunteistaan, mutta ääneen lausuttu epävarmuus viittaa väärään suuntaan.

10. Ei arvosta tarpeeksi

Mies, joka käyttäytyy ikävästi, väheksyy sinun ajatuksiasi ja vaikuttaa muutenkin epäkunnioittavalta, on vaarallinen mies. Tällaisella tyypillä on omia ongelmia ratkaistavanaan, eikä naisen ole järkevää pyrkiä rinnalle saamaan omaa itsetuntoaan hajalle. Ongelmallista on tietysti se, että mies voi olla kiinnostava. Ikävän ihmisen loukkaukset tuntuvat pahalle, mutta vastaavasti hyvät hetket tuntuvat sitä paremmalle. Kuuntele silti järjen ääntä.

Älypuhelinten tuoma etäisyys on tehnyt ystävien näkemisen perumisesta ja myöhästelystä vähän liian helppoa.

”Tuun ihan pian, tulin hetki sitten kotiin ja vaihdoin vaatteet, niin lähden ihan just!”

”Metrossa!”

”Nähdäänkö ravintolan edessä vai sisällä?”

”Mä myöhästyn kans jonkin verran.”

”Soitellaan, kun jompikumpi on perillä.”

Edelliset ovat otteita WhatsApp-keskusteluista ystävieni kanssa. Tällaista on ystävien tapaamisten sopiminen ja niihin saapuminen 2010-luvulla: kohtaamisten ajankohtaa ”katellaan” ja ”sovitaan lähempänä” päivätolkulla, ja juuri ennen sovittua tapaamisaikaa alkavat sinkoilla viestit, joissa raportoidaan myöhästymisistä. 

Silmänsä peittänyttä apinaa esittävä emoji ja hätäinen sori-sana saavat hoitaa pahoittelun virkaa, kun kumpikaan ei oikeasti ole kovin pahoillaan siitä, että lähti taas kerran kotoa myöhässä. Viestillä on helppo sinkauttaa tilannetiedotus viivästymisestä, ja kahvilan edessä päivystävä ystävä voi käyttää odotteluajan selaamalla luuriaan – ellei itsekin ole myöhässä. 

Nykyteknologian ansiosta treffipaikalla ei tarvitse haahuilla turhaan, jos ystävälle on sattunut ylitsepääsemätön este. Toisaalta, aika harvoin myöhästely tai tapaamisen peruminen johtuu jostakin aivan yllättävästä ja ylitsepääsemättömästä. Viestittelyn helppous, sosiaalisessa mediassa kevyesti sinkoilevat kutsut ja kiireisyyden ihannointi vain ovat tehneet myöhästelystä ja viime hetken peruutuksista houkuttelevan helppoa.

Kuten toimittaja Elizabeth Kiefer kirjoittaa Glamourissa, tapakulttuuri on muuttunut siihen suuntaan, että kaverien näkemisen voi skipata introverttikortin heilautuksella, eivätkä viime hetken peruutukset ole niin vakava juttu. Perumiskuume leviää ja uhkaa ystävyyksiä, Kiefer maalailee. 

Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

WhatsApp-myöhästelyn ja -perumisen lisäksi hermoja kiristävät Facebook-kutsut. Facebookissa juhlakutsut on helppo naputella koko kaveriporukalle – mutta kutsu on myös helppo jättää roikkumaan Ehkä-tilaan tai unohtaa vastaaminen kokonaan.

Älypuhelinsovellusten tuoma etäisyys on tehnyt kieltäytymisestä  ja kutsujen huomiotta jättämisestä vähän liian helppoa. Lankapuhelimitse esitettyyn kutsuun olisi ollut törppöä vastata, että katsellaan miltä loppuviikosta näyttää, ja jättää sitten tulematta. Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

Siispä teen muistilistan itselleni ja vähän muillekin:

 1. Jos et pääse tai et halua tulla, kieltäydy heti kohteliaasti.
 2. Suhtaudu Facebook-kutsuihin vakavasti, jos kyse on ystävälle tärkeästä tapahtumasta. 
 3. Lähde ajoissa kotoa. Oikeasti. 
 4. Lakkaa lähettelemästä tilanneraportteja tyyliin: Bussissa! Kohta siellä! Pyöräkellarissa! Katso sen sijaan kohta kolme uudestaan. 

Keräsimme naisten arviot siitä, millainen tyyppi ei pääse jatkoon deittisovelluksessa – ei ole helppoa kellään.

Kuka väitti, että tinderöinti on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin? Näistä syistä nainen sivuuttaa Tinder-ehdokkaan:

 1. Profiilikuva on ryhmäkuva. Harva nainen vaivautuu aukaisemaan profiilin tarkistaakseen, kuka kuvan tyypeistä mies oikein on.
 2. Kuva on otettu likaisen peilin kautta. Ei jatkoon.
 3. Paidaton kuva. Pullistelu ei ole kuumaa, vaikka moni salimarkku saattaisi luulla niin.
 4. Liika poseeraaminen, duckface tai muu yliyrittäminen kuvissa eivät toimi miehellä eikä naisella. Aitous katoaa, kun profiili muistuttaa malliportfoliota.
 5. Rasittavan aktiiviset kuvat. Ensimmäisessä kuvassa surffilauta kainalossa, toisessa hyppää laskuvarjohyppyä ja kolmannessa valloittaa vuorta. Onko sellainen tavallinen kuolevainen ollenkaan? 
 6. Negatiivinen ensivaikutelma. Tyyppi tuomitsee naiset jo biossa sutkautuksellaan ”Swaippaa suosiolla vasemmalle, jos olet feministi, heko heko”. Onnea rakkauden etsintään, hei!
 7. Biossa ainoa kuvaus on pituus. Sekö todella on tärkein tai kiinnostavin seikka?
 8. Suttuinen ja rakeinen profiilikuva luo helposti kriippailevat vibat.
 9. Murjottava profiilikuva, tuo miesten kansantauti. Antaa luotaantyöntävän kuvan.
 10. Alaviistosta otettu selfie korostaa leukaa eikä näytä varsin imartelevalta.
 11. Kaksi edellistä niin, että samanlaisia kuvia on viisi kappaletta peräkkäin.
 12. Superliken käyttäminen tarkoittaa yksinkertaisesti liian innokasta.
 13. Imelät Live, laugh, love -voimalauseet tai Marilyn Monroen siteeraaminen. Vähänpä tiesit, jos luulit, että vain naiset sortuvat niihin. 
 14. Jos miehen täytyy profiilissaan kertoa olevansa huumorintajuinen, hän ei luultavasti ole sitä. Oikeasti huumorintajuinen kirjoittaa profiiliinsa jotain nokkelaa.
 15. Sydäntä lähellä "ruoka, matkustus ja urheilu.” Todella omaperäistä, pitäisikö tässä kiinnostua.
 16. Vain yksi kuva. Ainoastaan uhka, ei mahdollisuus.
 17. Liian vanha kuva. Tähän kategoriaan kuuluvat armeija- ja ylppärikuvat. Ihan hellyttäviä, mutta todennäköisesti antavat väärän vaikutelman.
 18. Profiilissa ei ole mitään tietoja Herra Salaperäisestä. On vaikea aloittaa keskustelua, jos ei voi tarttua mihinkään faktaan.
 19. Söpösteleviä yhteiskuvia naisten kanssa. Herättää kysymyksen, seurusteleeko hän, esittääkö vaikeasti tavoiteltavaa vai yrittääkö tehdä naiset mustasukkaiseksi.
 20. Biossa käytetään sana hipsutus. Ei jatkoon.

Jos onnistut läpäisemään tämän vaativan seulan, olet aikamoinen deittiguru!