Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.
Ystävyyden päättyminen voi olla kova kolaus. Kuvituskuva: Shutterstock
Ystävyyden päättyminen voi olla kova kolaus. Kuvituskuva: Shutterstock

Oletko joutunut konmaritetuksi ystävyyssuhteessa? Haluamme kuulla tarinasi!

Viime aikoina monet julkisuudesta tutut tyypit ovat kertoneet, kuinka he ovat hyvästelleet elämästään tavalla tai toisella raskaat tuttavat ja ystävät.

Esimerkiksi kirjailija Anna-Leena Härkönen kertoi viime kesänä Me Naisissa karsineensa elämästään ”rajattomia, piiloilkeitä tai kateellisia ihmisiä, jotka ovat kävelleet ylitseni, manipuloineet tai ohjailleet minua.”

Ihmissuhteiden karsimista on alettu kutsua KonMari-hittisiivousmetodin hengessä ihmissuhteiden konmarittamiseksi. Samalla tavalla kuin tavarakaaoksesta eroon pääsemisen luvataan selkiyttävän päätä, myös ihmissuhteiden karsimisen luvataan tekevän samoin.

Välirikon tekijälle päätös voi olla mahtava – mutta erotarinoilla on aina kaksi puolta.

Asiantuntijoiden mukaan voi olla ihan fiksu idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään. Psykologi Taru Heleniuksen mukaan lempeä pesäero on joskus ehdottomasti paikallaan:

– Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli.

Ja toki on tilanteita, kun ihmissuhteen katkaiseminen on ainoa oikea ratkaisu, huomauttaa onnellisuusprofessori Markku Ojanen.

– Varmasti on suhteita, jotka pitää panna poikki, esimerkiksi narsistisen ihmisen kanssa. Silloin ratkaisussa voi olla paljon positiivista.

Välirikon tekijälle päätös voi siis olla varsin hyvä – mutta erotarinoilla on aina kaksi puolta.

Millainen kokemus karsiminen on hänelle, joka joutuu konmarituksen kohteeksi? Sen me haluamme nyt selvittää!

Onko sinut konmaritettu ystäväsi elämästä? Vastaa kyselyymme, ja voit voittaa Me Naiset by Tiia Vanhatapio -malliston Venus-kangaskassin (arvo 14,90 €). Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa.

Vierailija

Miltä tuntuu, kun ystävä haluaa poistaa sinut elämästään? Kerro kokemuksistasi – voit voittaa palkinnon

Onko jossain päin ihmisillä oikeita ystäviä, jotka kutsutaan kotiin sisälle (muita paitsi piikovat iso anhemmat, heitä ei lasketa), ja joiden kanssa lähdetään elokuviin tai teatteriin tai oopperaan tai pesisotteluun ja joiden kanssa yhteisöllisyys ei synny siitä että puhutaan kolmannesta pahaa. Varmasti sinkuilla on mutta lapsiperheissä monilla näyttää olevan elämä omien lasten ehdoilla, eli vanhemmat kotitöitä tai rauhassa, lapset lähimpään paikkaan kuka ottaa tai mihin saa laitettua, johonkin...
Lue kommentti
Vierailija

Miltä tuntuu, kun ystävä haluaa poistaa sinut elämästään? Kerro kokemuksistasi – voit voittaa palkinnon

Ystävistä täytyy pitää kiinni, vaikka lapsiakin tulisi. Itsellä onneksi muutama ystävä, joiden kanssa käydään konserteissa, keikoilla, teatterissa, elokuvissa, kahvilla ym. tapahtumissa ilman perhettä tai miestäkään. Kerta kaksi vuoteen tehdään viikonloppureissuja tyttöporukalla tai ystävän kanssa kaksin. Kyllä tekee itsellekin hyvää päästää hetkeksi irti äidin roolista.
Lue kommentti
Helsinkiläinen Iida Åfeldt on tänä vuonna kuvaillut blogissaan, millaista on odottaa vahinkolasta yksin. Kuvat: Iidan kotialbumi
Helsinkiläinen Iida Åfeldt on tänä vuonna kuvaillut blogissaan, millaista on odottaa vahinkolasta yksin. Kuvat: Iidan kotialbumi

– Raskaus on avannut silmäni erilaisille miestyypeille, kertoo yksin lasta odottava Iida Åfeldt.

Alkuraskautensa aikana Iida Åfeldt, 25, kertoi, että hän ei ole käynyt enää treffeillä. 

– Vuoden alussa minun piti sisäistää oma raskaus ja käsitellä sitä. Silloin deittailu ei tuntunut ajankohtaiselta. Tilanteen ja ennen kaikkea omien ajatusten selkiytyessä alkoivat treffit taas kiinnostaa. 

Ennen nykyistä suhdettaan Iida ehti käymään muutamilla deiteillä raskausaikanaan. Silti hän ei halua enää tapailla ketään pelkästään tapailun ilosta.

– Sitä miettii enemmän, kenen kanssa haluaa treffeille, ja hakee ehkä pidempiaikaista juttua, Iida sanoi pääsiäisen aikaan Me Naisille, kun hän kertoi yllätysraskaudestaan.

Hänellä ei ole tietoa lapsen isästä. Tämä voi olla isäehdokas A tai B, kuten Iida on nimittänyt miehiä.

”On ihana mennä nukkumaan onnellisena”

Tällä hetkellä Iida odottaa kovasti vauvan syntymää – ja sanoo olevansa erittäin onnellinen. Onnea tuo etenkin se, että takana on tapailuja uuden miehen kanssa.

– On ollut ihana mennä nukkumaan ja herätä onnellisena elämään. Vauva voikin tässä syntyä milloin vain, mutta viimeistään kuukauden sisään sitä jo saa ihmetellä sylissä. En vaihtaisi kyllä tällä hetkellä mitään elämästäni, Iida kertoo nyt Me Naisille.

”On ollut ihana mennä nukkumaan ja herätä onnellisena elämään.”

Iida ja uusi mies ovat pitäneet yhtä alkukesästä lähtien. He tapailevat ”matalalla profiililla yhteisestä päätöksestä”. Iidan mies ei ole kumpikaan isäehdokkaista, vaan todellinen herra X, josta Iida avautui postauksessaan viime viikolla. Hän kirjoittaa suosittua Iidan matkassa -blogia.

”Mitä kaikkea on vielä edessä?”

Kun Iida äskettäin tapasi tuttavansa ja päätyi juttelemaan tämän kanssa deittailusta, hän kuuli pysäyttävän lauseen:

– Tuttavani kysyi, millainen mies tapailee raskaana olevaa naista.

Omasta treffikumppanistaan Iidalla tulee ensimmäisenä mieleen ”tavallinen mies”, mutta kun hän saa miettiä asiaa pidempään, vastaus on toinen: hänen mukaansa tavallisuus on kaukana tästä miehestä. 

”Hän sanoi, että hän tapailee Iidaa. Se, että olen raskaana, on osa minun tarinaa, muttei määrittele minua ihmisenä.”

– Hänen sisäinen maailmansa on todella vahva. Kerrottuani hänelle, että minulta kysyttiin kysymys ’millainen mies tapailee raskaana olevaa’, hän sanoi, että hän tapailee Iidaa. Se, että olen raskaana, on osa minun tarinaa, muttei määrittele minua ihmisenä. Silloin poskeani pitkin laskeutui kyynel. Mies näkee muutakin kuin raskauden, hän näkee sen yli. Häntä kiinnostaa ihminen, ei raskaus, Iida kirjoitti blogissaan.

Tässä vaiheessa Iida toivoo, että suhde jatkuisi mahdollisimman pitkään. Hän sanoo kokeneensa uudenlaista onnellisuutta ja arvokkuutta, mutta samalla hänellä on myös tiettyjä pelkoja – kuten ihastuneena ja tapailun alkuvaiheessa on yleensä tapana.

– Tapailemme päivä kerrallaan -asenteella. Vauvan syntymä kuitenkin on omassa elämässäni iso muutos, joka vaikuttaa tapailuun, enkä edes tiedä vielä, mitä kaikkea on edessä ja millainen vauva sieltä tulee.

Iida on kirjoittanut Iidan matkassa -blogia vuodesta 2015 lähtien.
Iida on kirjoittanut Iidan matkassa -blogia vuodesta 2015 lähtien.

Raskausaika on muuttanut miesmakua

Iida myöntää, että raskaus ei ole poistanut hänen haavettaan parisuhteesta. Jokin aika sitten Iida tapasi myös isämies B:n, mutta se tapaaminen teki Iidan surulliseksi. A:n kanssa hän voi kuvitellakaan suhdetta.

– Mieleni ei tavallaan ole muuttunut, vaan olen toiminut koko ajan niin, miten minusta on tuntunut hyvältä ja itselle oikealta. Raskaus on toki muuttanut ajatuksiani deittailun suhteen. Enää en harrasta baarireissuja tai yömyöhään venyviä treffejä. Ennen ajattelin, etten tapaile naimisissa olleita miehiä tai miehiä, joilla on jo lapsia, mutta en tosiaan ajattele nyt niin oman tilanteeni takia.

– Sinkkuvuodet ja erityisesti raskausaika ovat kasvattaneet ja opettaneet. Raskaus on avannut silmäni erilaisille miestyypeille.

Vähäpukeisiin bouduoir-kuvauksiin mennään nyt yhdessä kumppanin kanssa. Marjo teetti omista kuvistaan seinätaulut.

Suomalaisparit etsivät nyt elämyksiä ottamalla vaatteensa pois kameran edessä. Perinteisten huomenkuvausten lisäksi valokuvausstudiot tarjoavat pariskunnille eroottissävyisiä kuvaussessioita, joissa poseerataan vähissä vaatteissa tai kokonaan alasti.

Vähäpukeisia pariskuntia valokuvaava Marita Vento kertoo, että romanttisilla kuvauksilla on paljon kysyntää ja niitä ostetaan usein lahjaksi kumppanille. Intiimeihin kuvauksiin saapuu pariskuntia kaikista ikäluokista ympäri Suomen.

– Vanhimmat asiakkaani ovat 70-vuotiaita. Kuvaukset ovat parisuhdeterapiaa ja elämys kuvattaville, Vento kertoo.

Aluksi neuvoteltiin, kuinka rohkeita kuvia he tahtovat ja kuinka paljon riisutaan.

Pohjois-Savosta kotoisin oleva Marjo, 33, kertoo Me Naisille, kuinka hän osti kumppanilleen häälahjaksi eroottisen valokuvaussession. Hän bongasi lahjaidean elämyslahjoja tarjoavasta nettikaupasta ja päätti tarttua ideaan.

– Olemme aina tykänneet tehdä erilaisia juttuja, joten päätin yllättää mieheni valokuvaussessiolla. Matkustimme Helsinkiin viettämään hotelliviikonloppua, ja lopullinen yllätys paljastui miehelleni vasta studiolla, Marjo kertoo.

Marjon mies oli aluksi hämillään ajatuksesta, mutta lopulta hänkin innostui kuvauksista. Kuvaukset alkoivat neuvotteluilla kuvaajan kanssa siitä, kuinka rohkeita kuvia he tahtovat ja kuinka paljon riisutaan. Parin toiveet huomioitiin hyvin.

– Olemme aiemmin käyneet vain hääkuvissa, joten kyllähän se aluksi jännitti. Kuvaaja oli todella ystävällinen ja ammattitaitoinen, joten jännitys laukesi nopeasti.

Lopulta Marjo poseerasi kuvissa alusvaatteisillaan ja hänen aviomiehensä ilman paitaa. Paljaiden vartaloiden peitoksi leviteltiin erilaisia harsoja. Vähemmissäkin vaatteissa on mahdollista olla, riisuuntuminen tapahtuu parin ehtojen mukaan, Marjo kertoo. Hän kokee, että kuvaaja oli hyvin hienovarainen.

Marjon mukaan eroottisilla kuvauksilla on ollut hyvä vaikutus heidän suhteeseen. Intiimi kokemus on lähentänyt pariskuntaa. Vaikka samankaltainen heittäytyminen on varmasti monille vaikeaa, Marjo suosittelee muitakin kokeilemaan pariskuntakuvauksia.

– Teetimme lopulta kuvistamme tauluja kodin seinille ja ostimme siskolleni ja hänen miehelleen saman lahjan, hän kertoo.