Me Naiset
|
Anu Ilomäki
Noin 80 prosenttia apua hakeneista hyötyy pariterapiasta. Kuva: Colourbox
Noin 80 prosenttia apua hakeneista hyötyy pariterapiasta. Kuva: Colourbox

Kun suhde menee solmuun, on ulkopuolinen apu joskus tarpeen.

Vaikeimpia aikoja parisuhteessa ovat usein erilaiset murrosvaiheet, kuten muutto, lasten saaminen, rahapulmat ja lasten kasvaminen murrosikään tai muuttaminen pois kotoa. Kumppanin kanssa riidellään eniten kotitöistä, lasten kasvatuksesta, rahasta ja yhteisestä ajasta.

– Pariterapiaan on hyvä hakeutua silloin, kun suhteessa on lakattu puhumasta. Pariterapiassa opitaan antamaan sanoja tunteille, esimerkiksi viha puretaan puheeksi, sanoo Väestöliiton perhetoimintojen johtaja, erityistason psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Pariterapiaa on tarjolla monenlaista, muun muassa psykodynaamista, ratkaisukeskeistä ja tunneperäistä. Tavallisimmin terapeutit suosittelevat, että pariskunta kävisi vastaanotolla viidestä kymmeneen kertaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pariterapiasta hyötyy noin 80 prosenttia apua hakeneista. Osa pareista on päätynyt terapiassa eroon, mutta he ovat saaneet istunnoista apua eron jälkeiseen elämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Pariterapia voi estää eron, jos luottamus saadaan palautettua ja jos kumppanit oivaltavat toisistaan ja itsestään jotakin uutta. Molempien täytyy kokea kumppani merkitykselliseksi ihmiseksi elämässään, Vaaranen sanoo.

Vaarasen mukaan omaan puolisoon voi rakastua uudestaan.

– Rakkaus vaatii todella paljon nöyryyttä ja uudelleen rakastuminen suurta tunneremonttia. Kumpikaan puolisoista ei saa pelätä tunteiden käsittelyä.

Mistä sitä saa?

- Niin moni pariskunta kokee olevansa terapian tarpeessa, että kunnallista terapiaa annetaan useimmiten enää vain lapsiperheiden vanhemmille. Useimmissa kaupungeissa maksutonta pariterapiaa saa perheneuvoloissa.

- ?Seurakunnistakin saa pariterapiaa. Vastaanotolle pääsevät myös pakanat eikä siellä puhuta uskonnosta.

- Väestöliiton perheklinikoilla puolentoista tunnin pariterapiaistunto maksaa Helsingissä 120 euroa ja Tampereella 100 euroa.

- ?Maksullista pariterapiaa antavat lisäksi lukuisat yksityiset terapeutit. Puolentoista tunnin kertakäynnit maksavat yleensä noin 100 euroa.

Apua ongelmiin: www.vaestoliitto.fi/toimiva_parisuhde/

Sisältö jatkuu mainoksen alla