Haluatteko tietää, minkä värisiä krysanteemeja ­ostin hänelle? Kuva: Shutterstock
Haluatteko tietää, minkä värisiä krysanteemeja ­ostin hänelle? Kuva: Shutterstock

Rakkaus näyttää vuonna 2014 entistä julkisemmalta.

Rakastan. Sydän. Kuinka paljon rakastankaan. Kolme sydäntä. En voi uskoa, että näin on käynyt minulle. Olen rakastunut. Sydämiä. Maltan tuskin odottaa iltaa, jolloin taas kohtaamme. Sydänrivi. Haluatteko tietää, minkä värisiä krysanteemeja ­ostin hänelle – EMME HALUA! Mutta kohta kuitenkin tiedämme, koska Facebookissa on nykyään tapana kertoilla tällaisia asioita vuolaasti.

Mitähän on tapahtunut? Ennen ajateltiin, että onni pitää piilottaa ja nautiskella yksityisesti. Miten ­nykyään ajatellaan? Että rakkautta ei ole, jos siitä ei jää todisteita?

Digitaalisen kulttuurin tutkija ­Anna Haverinen miettii, voisiko rakkaus tuntua todellisemmalta, kun se saa yleisöä. Ehkä. Se on selvää, että kulttuuri on muuttumassa, kun ihmiset jakavat elämäänsä somessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mutta mihin suuntaan muutos jatkuu, aika näyttää. Esimerkiksi suomalainen sureminen on muuttunut: se oli ennen paljon yhteisöllisempää, mutta muuttui sitten yksityisasiaksi. Nykyään taas surraan yhdessä sosiaalisessa mediassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyynikot voivat joka tapauksessa painua nurkkiinsa paheksumaan: Jenkeissä Albrightin yliopistossa tehtiin juuri tutkimus, jossa huomattiin, että kuhertelukuvia ja sydän­statuksia julkaisevat ihmiset ovat keskimäärin hyvin tyytyväisiä parisuhteisiinsa.

Entäs kun erotaan?

Ja sitten kun rakkaus jää arjen jyräämäksi, Facebookissa voikin hehkuttaa eroa. Jenkeissä on jo postattu eroselfieitä, joissa ex-pari poseeraa iloisesti eropapereiden kanssa. Tällä voimaannuttavalla käytännöllä viestitään, että ero on hoidettu hyvin eikä ­kavereidenkaan tarvitse valita puoliaan.

Lue myös:

Erotatuoinnit leviävät nyt somessa – keski-ikäisillä muotia jo aikoja sitten

Mitä etsit Tinderistä, Mikael Jungner?

Sisältö jatkuu mainoksen alla