Joulu sukulaisissa voi aiheuttaa ylimääräistä päänsärkyä. Kuva: Shutterstock
Joulu sukulaisissa voi aiheuttaa ylimääräistä päänsärkyä. Kuva: Shutterstock

Moni stressaantuu jouluna sukuloidessaan. Perinteiden uudistaminen, avoin keskustelu tai kävelylenkki voivat auttaa.

Sanotaan se nyt suoraan: Rakastat läheisiäsi, mutta silti joulunpyhät saman katon alla saavat aina stressikäyräsi kohoamaan. Kuulostaako tutulta?

Et ole yksin ristiriitaisten tuntemuksiesi kanssa. Terapeuttien mukaan ilmiöön on viisi ymmärrettävää selitystä:

1. Paluu vanhaan perhedynamiikkaan

Taantuminen lapsuuden toimintatapoihin, tunteisiin ja reaktioihin voi osaltaan aiheuttaa stressiä. Vaikka muutoin toimisi aikuisena kypsemmin elämässään ja ihmissuhteissaan, perheen parissa vietetty aika palauttaa vanhan asetelman. Vanhempasi saattavat kohdella sinua kuin lasta, tai saatat itse kokea tarvitsevasi perheenjäsentesi hyväksyntää vaikkapa ulkonäöllesi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vanhoja asioita tulee esiin, jos ei muuten, niin vähintään tunnemaailmassa, toteaa psykoterapeutti Milja Ilkka Väestöliiton terapiapalveluista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


2. Täydellisyyden tavoittelu

Jouluun liittyy paljon odotuksia siitä, miten pitäisi käyttäytyä ja mitä pitäisi tuntea. Kaikkien pitäisi olla hyvällä tuulella ja yhtä iloista perhettä, vaikkei siltä välttämättä aina tuntuisi. Muiden hilpeät joulukuvat somessa eivät ainakaan auta asiaa, mutta niiden antamaa mielikuvaa ei suotta kannata tavoitella.

Sen sijaan olisi hyvä muistaa, että joulunpyhätkin ovat vain muutama päivä vuodesta, ja lopulta vain harva perhe vastaa mieliimme istutettua ihannetta.

3. Turvallisuudentunne

Perheen parissa moni saattaa tuudittautua erilaiseen turvallisuudentunteeseen kuin kenenkään muun seurassa. Sillä on kuitenkin kääntöpuolensa: Jos alitajuisesti tietää, etteivät vanhemmat tai sisarukset katoa elämästä, vaikka tekisi mitä, ei varo omaa käytöstään yhtä lailla kuin muiden kanssa. Toisin sanoen moni äksyilee herkemmin turvallisessa ympäristössä.

4. Pitkä yhteinen historia

Useimmilla on perheensä kanssa elämän mittainen historia, johon mahtuu kosolti erilaisia muistoja. Siinä missä osa muistoista on hyviä ja lämpimiä, osa voi olla surullisia tai ahdistaviakin.

Erityisesti kurjempiin muistoihin liittyvät tunteet voivat nousta takaisin pintaan, jos jokin, mitä joku perheenjäsen sanoo tai tekee, muistuttaa ikävästä kokemuksesta. Joskus myös jokin tietty ruoka tai musiikki voi laukaista vastaavan reaktion.

5. Vieras ympäristö

Muutokset ovat aina stressaavia, eikä joulunvietto sukulaisissa ole poikkeus. Kotona jokaisella on omat rutiininsa, joita ei välttämättä voi noudattaa vieraassa yöpaikassa. Lisäksi ihan käytännön asiat, kuten epämukava vuode ja sen aiheuttama univelka, voivat lisätä kierroksia stressiin. Oma vaikutuksensa voi olla myös tavallisesta poikkeavilla ruoka- ja liikuntatottumuksilla.

Mikä neuvoksi?

Psykoterapeutti Milja Ilkan mukaan tärkeimmät avaimet stressittömään sukujouluun ovat sallivuus, ymmärtäväisyys ja avoin keskustelu. Ainakin oman kumppanin tai lähimmän perheen kanssa on hyvä keskustella jo hyvissä ajoin ennen joulua, miten sitä halutaan viettää.

Ilkka kehottaa pohtimaan, voisiko joulua viettää välillä eri tavalla kuin ennen, ja mitä silloin tapahtuisi. Lisäksi voi miettiä, helpottaisiko paineita, jos jättäisi suuremman mittakaavan sukujoulun väliin ja olisi ihan vaan kotona.

Helpottaisiko paineita, jos jättäisi suuremman mittakaavan sukujoulun väliin ja olisi ihan vaan kotona?

Hän korostaa, että keskustelu ja joulunvietosta sopiminen sukulaisten kanssa on syytä tehdä jo hyvissä ajoin varsinkin, jos pelkää tuottavansa jollekin pettymyksen.

– Ajattelen, että aika tekee tehtävänsä. Totta kai jossain vaiheessa joillekin tulee vastaan myös se, ettei voi mitään toisen loukkaantumiselle, Ilkka sanoo ja muistuttaa, että loukkaantunut on itse vastuussa siitä, miten pettymyksen tunnettaan käsittelee.

Yksi jouluunkin liittyvä stressitekijä monissa perheissä on edelleen myös alkoholinkäyttö. Vaikkei perhepiirissä olisi alkoholiongelmaa, erilaiset käsitykset alkoholista ja sen käytöstä voivat hiertää välejä. Tässäkin asiassa mielipahalta voidaan välttyä riittävän ajoissa käydyllä avoimella keskustelulla.

Oman ajan ottaminen kannattaa

Jos joulua vietetään esimerkiksi pariskunnan toisen osapuolen vanhempien luona, on hyvä jutella yhdessä etukäteen, miltä se tuntuu ja mitä vierailulta odottaa. Toisen tarpeisiin ja toiveisiin tulisi suhtautua ymmärtäväisesti.

– Olemme hyvin yksilöllisiä. Toinen tarvitsee todella paljon omaa tilaa, kun toinen pärjää pienemmällä. Jaksamme olla eri tavalla sosiaalisissa suhteissa, Ilkka sanoo.

Mikä neuvoksi, jos kaikista valmisteluista huolimatta hermoja alkaa sukuloidessa kiristää niin, että on lähellä polttaa päreensä?

Ilkka neuvoo kyseenalaistamaan, kuinka tiiviistä yhdessäoloa sukujoulu vaatii.

– Tarkoittaako se, että siinä neljän seinän sisällä pitää olla sillä yhdellä porukalla koko ajan?

Sukujoulun keskelläkin kannattaa ottaa omaa aikaa tarpeen mukaan. Ilkka ehdottaa esimerkiksi kävelylenkkiä tai kauppareissulle tarjoutumista. Vielä parempi olisi, jos myös sisätiloissa voisi välillä vetäytyä omiin oloihin vaikkapa lukemaan.

”Tarkoittaako se, että siinä neljän seinän sisällä pitää olla sillä yhdellä porukalla koko ajan?”

Yhtä lailla tulisi olla hyväksyttävää tehdä välillä asioita pienemmällä porukalla tai vaikka vain oman kumppanin kanssa, vaikka paikalla olisi enemmänkin väkeä.

Ilkan mielestä jouluun liittyvät odotukset ovat kaiken kaikkiaan melkoisia suhteessa itse juhlapäiviin. Siksi voi olla paikallaan laskea niitä ja hyväksyä, ettei kaiken tarvitse olla täydellistä.

– Sanotaan näin, että kun asiat ovat riittävän hyvin, niin sehän on ihan loistavaa.

Päkä

Olemme aina viettäneet joulun vain oman perheen kesken. Korkeintaan olemme pikavisiteeranneet vanhempien luona. Joulu on tarkoitettu rauhoittumiseen, ei suvun luona sukkulointiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla