Vaikka puolison juominen ärsyttää, kiukku ei aina johda riitaan, sanovat Me Naisten suureen alkoholikyselyyn vastanneet. Vain 16 prosenttia seurustelevista on sitä mieltä, että alkoholi aiheuttaa riitaa parisuhteessa. Kuva: Shutterstock
Vaikka puolison juominen ärsyttää, kiukku ei aina johda riitaan, sanovat Me Naisten suureen alkoholikyselyyn vastanneet. Vain 16 prosenttia seurustelevista on sitä mieltä, että alkoholi aiheuttaa riitaa parisuhteessa. Kuva: Shutterstock

Puolison humala on usein ärsyttävämpi kuin oma. Miksi?

”Olen humalassa kaikkea sitä, mitä en ole selvin päin: rento, hauska, sosiaalinen, helposti lähestyttävä ja tunteet näyttävä”, kuvailee eräs Me Naisten suuren alkoholinkäyttökyselyn vastaaja.

Monen vastaajan näkemys humalaisesta itsestään on juuri tällainen: arkiminän vastakohta, se parempi, rennompi, sosiaalisempi versio. Silti 51 prosenttia seurustelevista vastaajista sanoo, että puolison alkoholinkäyttö kyllä ärsyttää välillä.

”Mies juo keskiolutta lähes joka päivä. Väkeviä ei koskaan. Ongelmia ei ole tullut, eli hän ei muutu esimerkiksi aggressiiviseksi. Näkyvää humaltumistakaan ei ole usein. Joskus asia vain ärsyttää, vaikkei mitään harmia koituisi”, yksi vastaaja kertoo.

”Molemmille maistuu, mutta toisen liiankin avoin suhtautuminen häiritsee, vaikkei ole kyse ongelmajuomisesta. Mökille mennessä ei mielestäni ole ensimmäinen tehtävä avata tölkkiä”, kommentoi toinen.

”Juomisen haitat näkee helpommin toisesta kuin itsestä.”

Miksi puolison humala ärsyttää, vaikka itse olisi hiprakassa omasta mielestään niin ihana?

– Juomisen haitat näkee helpommin toisesta kuin itsestä. Jos juo itsekin, on osa systeemiä. Jos vain toinen juo eikä itse ole mukana, ei voi nähdä juomisen positiivisia puolia. Toinen on vain rasittava, sanoo bilekulttuurista väitellyt valtiotieteiden tohtori Antti Maunu.

Alkoholin hyödyt voi tuntea vain hän, joka sillä hetkellä juo. Ja juuri siksi oma humala on usein ihana tila: kokemus rohkeammasta, sosiaalisemmasta, hauskemmasta itsestä on vahvasti oma – ei välttämättä totuus muiden silmissä.

Puolison humala voi siis ärsyttää, vaikka olisi itsekin humalassa: toisen tunnetilaan ei voi päästä samaan tapaan kuin omaan ja siksi ärsyttäviin piirteisiin tulee kiinnitettyä enemmän huomiota.

Kumpi kantaa vastuun?

Joskus toisen juomatavat ärsyttävät, koska ne eroavat selvästi omista. Helsingin Sanomien uutisoi, että puolisot ovat sitä onnellisempia, mitä samanlaisemmat juomatottumukset heillä on.

”Puolisoni mielestä jokainen viikonloppu on ok ottaa muutama olut. Muutama saattaa olla kaksi tai kassillinen. Minä otan se yhden lasin viiniä perjantaina, enkä halua, että koko viikonlopun suunnitelma menee uusiksi, jos toinen juokin kassillisen. Puolisoni on humalassa kovasti juttuseuraa vailla, enkä aina jaksaisi yömyöhään kuunnella, mitä hänellä on sydämellään”, yksi vastaajista kommentoi.

”En halua, että koko viikonlopun suunnitelma menee uusiksi, jos toinen juokin kassillisen.”

Puolison alkoholinkäyttö saattaa ärsyttää myös siksi, että vastuu ja velvollisuudet jäävät helposti sille, joka ei juo.

”Joskus on ollut pientä kinaa, kun toinen on ollut krapulainen, kun olisi pitänyt tehdä jotain jo aiemmin suunniteltua”, kertoo eräs vastaaja.

”Vastuu töistä ja lapsista on vain minun harteillani, kun mies juo. Rahaa menee myös liikaa. Kun kerran kuussa saan lapset hoitoon, niin juhlin sitten minäkin miehen kanssa”, kommentoi toinen.

Ärsytys voi siis johtua siitä, etteivät roolit jakaudu reilusti. Juhlitaanko yhdessä vai onko toinen aina se, joka pitää hauskaa? Tuhlataanko omia vai yhteisiä rahoja? Kumpi hoitaa lapset ja kotityöt seuraavana päivänä?

– Vastuunkantajan rooli tarjoutuu edelleen helpommin naiselle, Antti Maunu sanoo.

Me Naisten verkkokyselyyn vastasi 404 henkilöä, 376 naista ja 28 miestä. Puolet vastaajista oli 35–54-vuotiaita. 48 prosenttia vastaajista käyttää alkoholia 2–4 kertaa kuussa.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.

Joskus kumppanin kaveriin tai kaverin kumppaniin rakastuminen saattaa synnyttää pitkän parisuhteen. Mutta joskus se voi tuhota tärkeän ihmissuhteen.

Deittailun alkuvaiheessa moni asia voi muuttua. Kun tunteet eivät ole vielä leimahtaneet toista kohtaan erityisen palaviksi, kumppaniehdokkaan kaveri saattaakin osoittautua yllättävän kiinnostavaksi tyypiksi. Tilanne saattaa olla monessa mielessä kiusallinen sen jokaiselle osapuolelle.

Tämän joutui kokemaan myös Maajussille morsian -ohjelmasta tuutu kolmekymppinen Lauri. Hän ihastui ohjelmassa Terhiin, ja kaksikon välillä oli selkeästi orastava romanssi. Erityisen pitkälle tilanne ei kuitenkaan edennyt. Sen sijaan Lauri kertoi ohjelman viimeisessä jaksossa, että Terhi innostui enemmän Laurin kaverista.

Myöhemmin Terhi kertoi Mtv3:lle löytäneensä ohjelman avulla onnen. Sen seurauksena hän ja Lauri eivät enää pitäneet yhteyttä. Lauri ei ole myöskään enää tekemisissä ystävänsä kanssa.

Millaisia seuraamuksia sillä on, että ihastuu deittikumppanin tai jopa puolison läheiseen? Kysyimme lukijoiltamme.

Viisi tarinaa kumppanin läheiseen ihastumisesta:

1. Kumppanin velipuolesta tulikin aviomies

”Minulla ja avopuolisollani oli jo pitkään mennyt huonosti, koska avopuolisoni käytti runsaasti alkoholia. Kesäisellä mökkireissulla olimme yhdessä kumppanini ja hänen velipuolensa kanssa. Kesän mittaan aloin kiinnostua avokkini velipuolesta ja lopulta olimme kumpikin ihastuneita. Nyt olemme olleet naimisissa yli 20 vuotta – minä ja eksäni velipuoli siis.” Maija, 50

2. Kuinka niin saattoi käydä?

”Olin kihloissa opiskeluaikana. Kihlattuni ilmoitti aivan yllättäen, että haluaa lopettaa suhteemme. Hän muutti pois yhteisestä kodistamme. Lyhyen ajan kuluttua parhaisiin opiskelukavereihini kuulunut nainen muutti ex-kihlattuni luokse.

”Tästä on pitkä aika, mutta muistan sen vihan ja pettymyksen tunteen edelleen.”

Opiskelukaverini kävi joitakin kertoja meillä ennen eroamme ja mitään ei kuulemma tapahtunut selkäni takana. Eksäni ja kaverini tulivat hyvin juttuun, mutta en aavistanut mitään tällaista. Eksäni kertoman mukaan he olivat tavanneet sattumalta ravintolassa ja ihastuneet.

Tästä on pitkä aika, mutta muistan sen vihan ja pettymyksen tunteen edelleen. Kuinka he saattoivat tehdä minulle niin?” Pettynyt nainen

3. Mahdotonta antaa anteeksi

”Kun puolison salasuhde kaveriini paljastui, tuntui kuin olisin jäänyt kaivurin alle. Pahempaa ei voi tehdä ihmiselle. Kun kaksi läheistä sotkee kummankin perheen asiat perin pohjin ja pohjamutia myöden, sattuu järkyttävän paljon. Sattuu edelleen enkä anteeksi voi antaa ikinä.” Edelleen sattuu, 36

4. Vihamiehet kasvoivat naapureiksi

”Olen aina pitänyt kaverini entistä kumppania hyvänä tyyppinä. He olivat olleet jo erossa jonkin aikaa ja minä sinkkuna. Yhtenä kesänä välimme lähentyivät ja aloimme salaa tapailla kaverini eksän kanssa. Suhteemme syveni ja ei mennyt kauan, kun oli jo pakko kertoa kaverille, että tapailemme. Ajattelimme, että on parempi kuulla meiltä kuin muilta.

”Siitä seurasi kaverin ja minun vuosien välirikko.”

Siitä seurasi kaverin ja minun vuosien välirikko. Nykyään olemme kukin tahollamme naimisissa: hän lapsensa isän ja minä saman kaverin entisen kanssa. Parasta tässä on se, että olemme nykyään kaikki taas hyvissä väleissä ja vieläpä naapureita.” Hellu, 40

5. Kaverin ihastuksesta kumppaniksi

”Kaverini yritti iskeä erästä tyyppiä, mutta hän ihastuikin minuun – ja minä häneen. Jonkun aikaa tapailimme salassa, mutta lopulta kerroin kaverilleni asiasta.

Onneksi ystäväni otti tämän asian hyvin rennosti. Hän sanoi, ettei häntä haittaa ja voin jatkaa tyypin kanssa tapailemista, koska hän on kuulema aivan älyttömän mukava ja ihania. Kaverini käytännössä törkkäsi minut pitämään tyypistä. Meillä oli pitkään on–off-suhde, mutta nyt olemme seurustelleet jo yli vuoden.” Jjanskuu, 24