Vaikka puolison juominen ärsyttää, kiukku ei aina johda riitaan, sanovat Me Naisten suureen alkoholikyselyyn vastanneet. Vain 16 prosenttia seurustelevista on sitä mieltä, että alkoholi aiheuttaa riitaa parisuhteessa. Kuva: Shutterstock
Vaikka puolison juominen ärsyttää, kiukku ei aina johda riitaan, sanovat Me Naisten suureen alkoholikyselyyn vastanneet. Vain 16 prosenttia seurustelevista on sitä mieltä, että alkoholi aiheuttaa riitaa parisuhteessa. Kuva: Shutterstock

Puolison humala on usein ärsyttävämpi kuin oma. Miksi?

”Olen humalassa kaikkea sitä, mitä en ole selvin päin: rento, hauska, sosiaalinen, helposti lähestyttävä ja tunteet näyttävä”, kuvailee eräs Me Naisten suuren alkoholinkäyttökyselyn vastaaja.

Monen vastaajan näkemys humalaisesta itsestään on juuri tällainen: arkiminän vastakohta, se parempi, rennompi, sosiaalisempi versio. Silti 51 prosenttia seurustelevista vastaajista sanoo, että puolison alkoholinkäyttö kyllä ärsyttää välillä.

”Mies juo keskiolutta lähes joka päivä. Väkeviä ei koskaan. Ongelmia ei ole tullut, eli hän ei muutu esimerkiksi aggressiiviseksi. Näkyvää humaltumistakaan ei ole usein. Joskus asia vain ärsyttää, vaikkei mitään harmia koituisi”, yksi vastaaja kertoo.

”Molemmille maistuu, mutta toisen liiankin avoin suhtautuminen häiritsee, vaikkei ole kyse ongelmajuomisesta. Mökille mennessä ei mielestäni ole ensimmäinen tehtävä avata tölkkiä”, kommentoi toinen.

”Juomisen haitat näkee helpommin toisesta kuin itsestä.”

Miksi puolison humala ärsyttää, vaikka itse olisi hiprakassa omasta mielestään niin ihana?

– Juomisen haitat näkee helpommin toisesta kuin itsestä. Jos juo itsekin, on osa systeemiä. Jos vain toinen juo eikä itse ole mukana, ei voi nähdä juomisen positiivisia puolia. Toinen on vain rasittava, sanoo bilekulttuurista väitellyt valtiotieteiden tohtori Antti Maunu.

Alkoholin hyödyt voi tuntea vain hän, joka sillä hetkellä juo. Ja juuri siksi oma humala on usein ihana tila: kokemus rohkeammasta, sosiaalisemmasta, hauskemmasta itsestä on vahvasti oma – ei välttämättä totuus muiden silmissä.

Puolison humala voi siis ärsyttää, vaikka olisi itsekin humalassa: toisen tunnetilaan ei voi päästä samaan tapaan kuin omaan ja siksi ärsyttäviin piirteisiin tulee kiinnitettyä enemmän huomiota.

Kumpi kantaa vastuun?

Joskus toisen juomatavat ärsyttävät, koska ne eroavat selvästi omista. Helsingin Sanomien uutisoi, että puolisot ovat sitä onnellisempia, mitä samanlaisemmat juomatottumukset heillä on.

”Puolisoni mielestä jokainen viikonloppu on ok ottaa muutama olut. Muutama saattaa olla kaksi tai kassillinen. Minä otan se yhden lasin viiniä perjantaina, enkä halua, että koko viikonlopun suunnitelma menee uusiksi, jos toinen juokin kassillisen. Puolisoni on humalassa kovasti juttuseuraa vailla, enkä aina jaksaisi yömyöhään kuunnella, mitä hänellä on sydämellään”, yksi vastaajista kommentoi.

”En halua, että koko viikonlopun suunnitelma menee uusiksi, jos toinen juokin kassillisen.”

Puolison alkoholinkäyttö saattaa ärsyttää myös siksi, että vastuu ja velvollisuudet jäävät helposti sille, joka ei juo.

”Joskus on ollut pientä kinaa, kun toinen on ollut krapulainen, kun olisi pitänyt tehdä jotain jo aiemmin suunniteltua”, kertoo eräs vastaaja.

”Vastuu töistä ja lapsista on vain minun harteillani, kun mies juo. Rahaa menee myös liikaa. Kun kerran kuussa saan lapset hoitoon, niin juhlin sitten minäkin miehen kanssa”, kommentoi toinen.

Ärsytys voi siis johtua siitä, etteivät roolit jakaudu reilusti. Juhlitaanko yhdessä vai onko toinen aina se, joka pitää hauskaa? Tuhlataanko omia vai yhteisiä rahoja? Kumpi hoitaa lapset ja kotityöt seuraavana päivänä?

– Vastuunkantajan rooli tarjoutuu edelleen helpommin naiselle, Antti Maunu sanoo.

Me Naisten verkkokyselyyn vastasi 404 henkilöä, 376 naista ja 28 miestä. Puolet vastaajista oli 35–54-vuotiaita. 48 prosenttia vastaajista käyttää alkoholia 2–4 kertaa kuussa.

Älypuhelinten tuoma etäisyys on tehnyt ystävien näkemisen perumisesta ja myöhästelystä vähän liian helppoa.

”Tuun ihan pian, tulin hetki sitten kotiin ja vaihdoin vaatteet, niin lähden ihan just!”

”Metrossa!”

”Nähdäänkö ravintolan edessä vai sisällä?”

”Mä myöhästyn kans jonkin verran.”

”Soitellaan, kun jompikumpi on perillä.”

Edelliset ovat otteita WhatsApp-keskusteluista ystävieni kanssa. Tällaista on ystävien tapaamisten sopiminen ja niihin saapuminen 2010-luvulla: kohtaamisten ajankohtaa ”katellaan” ja ”sovitaan lähempänä” päivätolkulla, ja juuri ennen sovittua tapaamisaikaa alkavat sinkoilla viestit, joissa raportoidaan myöhästymisistä. 

Silmänsä peittänyttä apinaa esittävä emoji ja hätäinen sori-sana saavat hoitaa pahoittelun virkaa, kun kumpikaan ei oikeasti ole kovin pahoillaan siitä, että lähti taas kerran kotoa myöhässä. Viestillä on helppo sinkauttaa tilannetiedotus viivästymisestä, ja kahvilan edessä päivystävä ystävä voi käyttää odotteluajan selaamalla luuriaan – ellei itsekin ole myöhässä. 

Nykyteknologian ansiosta treffipaikalla ei tarvitse haahuilla turhaan, jos ystävälle on sattunut ylitsepääsemätön este. Toisaalta, aika harvoin myöhästely tai tapaamisen peruminen johtuu jostakin aivan yllättävästä ja ylitsepääsemättömästä. Viestittelyn helppous, sosiaalisessa mediassa kevyesti sinkoilevat kutsut ja kiireisyyden ihannointi vain ovat tehneet myöhästelystä ja viime hetken peruutuksista houkuttelevan helppoa.

Kuten toimittaja Elizabeth Kiefer kirjoittaa Glamourissa, tapakulttuuri on muuttunut siihen suuntaan, että kaverien näkemisen voi skipata introverttikortin heilautuksella, eivätkä viime hetken peruutukset ole niin vakava juttu. Perumiskuume leviää ja uhkaa ystävyyksiä, Kiefer maalailee. 

Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

WhatsApp-myöhästelyn ja -perumisen lisäksi hermoja kiristävät Facebook-kutsut. Facebookissa juhlakutsut on helppo naputella koko kaveriporukalle – mutta kutsu on myös helppo jättää roikkumaan Ehkä-tilaan tai unohtaa vastaaminen kokonaan.

Älypuhelinsovellusten tuoma etäisyys on tehnyt kieltäytymisestä  ja kutsujen huomiotta jättämisestä vähän liian helppoa. Lankapuhelimitse esitettyyn kutsuun olisi ollut törppöä vastata, että katsellaan miltä loppuviikosta näyttää, ja jättää sitten tulematta. Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

Siispä teen muistilistan itselleni ja vähän muillekin:

 1. Jos et pääse tai et halua tulla, kieltäydy heti kohteliaasti.
 2. Suhtaudu Facebook-kutsuihin vakavasti, jos kyse on ystävälle tärkeästä tapahtumasta. 
 3. Lähde ajoissa kotoa. Oikeasti. 
 4. Lakkaa lähettelemästä tilanneraportteja tyyliin: Bussissa! Kohta siellä! Pyöräkellarissa! Katso sen sijaan kohta kolme uudestaan. 

Keräsimme naisten arviot siitä, millainen tyyppi ei pääse jatkoon deittisovelluksessa – ei ole helppoa kellään.

Kuka väitti, että tinderöinti on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin? Näistä syistä nainen sivuuttaa Tinder-ehdokkaan:

 1. Profiilikuva on ryhmäkuva. Harva nainen vaivautuu aukaisemaan profiilin tarkistaakseen, kuka kuvan tyypeistä mies oikein on.
 2. Kuva on otettu likaisen peilin kautta. Ei jatkoon.
 3. Paidaton kuva. Pullistelu ei ole kuumaa, vaikka moni salimarkku saattaisi luulla niin.
 4. Liika poseeraaminen, duckface tai muu yliyrittäminen kuvissa eivät toimi miehellä eikä naisella. Aitous katoaa, kun profiili muistuttaa malliportfoliota.
 5. Rasittavan aktiiviset kuvat. Ensimmäisessä kuvassa surffilauta kainalossa, toisessa hyppää laskuvarjohyppyä ja kolmannessa valloittaa vuorta. Onko sellainen tavallinen kuolevainen ollenkaan? 
 6. Negatiivinen ensivaikutelma. Tyyppi tuomitsee naiset jo biossa sutkautuksellaan ”Swaippaa suosiolla vasemmalle, jos olet feministi, heko heko”. Onnea rakkauden etsintään, hei!
 7. Biossa ainoa kuvaus on pituus. Sekö todella on tärkein tai kiinnostavin seikka?
 8. Suttuinen ja rakeinen profiilikuva luo helposti kriippailevat vibat.
 9. Murjottava profiilikuva, tuo miesten kansantauti. Antaa luotaantyöntävän kuvan.
 10. Alaviistosta otettu selfie korostaa leukaa eikä näytä varsin imartelevalta.
 11. Kaksi edellistä niin, että samanlaisia kuvia on viisi kappaletta peräkkäin.
 12. Superliken käyttäminen tarkoittaa yksinkertaisesti liian innokasta.
 13. Imelät Live, laugh, love -voimalauseet tai Marilyn Monroen siteeraaminen. Vähänpä tiesit, jos luulit, että vain naiset sortuvat niihin. 
 14. Jos miehen täytyy profiilissaan kertoa olevansa huumorintajuinen, hän ei luultavasti ole sitä. Oikeasti huumorintajuinen kirjoittaa profiiliinsa jotain nokkelaa.
 15. Sydäntä lähellä "ruoka, matkustus ja urheilu.” Todella omaperäistä, pitäisikö tässä kiinnostua.
 16. Vain yksi kuva. Ainoastaan uhka, ei mahdollisuus.
 17. Liian vanha kuva. Tähän kategoriaan kuuluvat armeija- ja ylppärikuvat. Ihan hellyttäviä, mutta todennäköisesti antavat väärän vaikutelman.
 18. Profiilissa ei ole mitään tietoja Herra Salaperäisestä. On vaikea aloittaa keskustelua, jos ei voi tarttua mihinkään faktaan.
 19. Söpösteleviä yhteiskuvia naisten kanssa. Herättää kysymyksen, seurusteleeko hän, esittääkö vaikeasti tavoiteltavaa vai yrittääkö tehdä naiset mustasukkaiseksi.
 20. Biossa käytetään sana hipsutus. Ei jatkoon.

Jos onnistut läpäisemään tämän vaativan seulan, olet aikamoinen deittiguru!