Vaikka toisen uskottomuus ahdistaisi kuinka, väkivaltaan ei saa turvautua. Kuva: Shutterstock
Vaikka toisen uskottomuus ahdistaisi kuinka, väkivaltaan ei saa turvautua. Kuva: Shutterstock

Kostonhimo on ihan normaali tunne, mutta toista ei sen vallassa saa kuitenkaan vahingoittaa.

Kun kumppani jää kiinni uskottomuudesta, elämä järkkyy. Suru, ahdistus, raivo ja pettymys valtaavat mielen samalla, kun luottamus rakoilee.

Tunteiden myllerryksessä saattaa herätä myös kostohaaveita. Tapojahan on monia. Yksi hyppää toisen kanssa sänkyyn, toinen käyttää ihan fyysistä väkivaltaa. Kolmas pesee vessanpöntön pettäjän hammasharjalla, neljäs kaataa oluttuopin hänen niskaansa.

Minkä vuoksi petetyksi tullut haluaa niin kovasti kostaa pettäjälleen?

Terveystalon johtavan psykologin Tuija Turusen mukaan kumppanin uskottomuus on kokonaisvaltainen kolaus psyykelle.

– Monesti tieto kumppanin pettämisestä tulee ihan puskan takaa. Silloin keho joutuu stressitilaan ja ylivirittyy. Kun aivot ovat hätätilassa, ihminen ei pysty ajattelemaan selkeästi, ja voimakkaat tunteet myllertävät ja heikentävät harkintakykyä. Joskus myös kostaminen nousee mieleen.

Turunen painottaa, että voimakaskin raivo ja kostonhimo ovat ihan normaaleja tunteita rankassa paikassa. Niiden sokaisemana ei kuitenkaan saisi ryhtyä toimiin.

– Tilanteessa voi auttaa se, että hyväksyy omat tunteensa. Ei ole väärin tuntea raivoa silloin, kun toinen on tehnyt väärin. On kuitenkin eri asia tuntea tai ajatella jotain, kuin toimia niiden mietteidensä mukaan. Jos niin tekee, voi päätyä tekemään tai sanomaan asioita, joita ei oikeasti halua tai tarkoita.

Kostolla on selkeät rajat

Taija Turusen mukaan kaikki sellaiset asiat, jotka saattavat vahingoittaa toisen terveyttä, eivät ole hyväksyttäviä kostotapoja. Vaikka hammasharjan laittaminen vessanpönttöön voi vaikuttaa vain pieneltä näpäytykseltä, sillä saattaa pahimmillaan saada toisen sairastumaan.

– Toisen koskemattomuutta ei saa koskaan uhata. Mieluummin vaikka leikkaa kaikki yhteiset valokuvat kahtia.

Kostaminen tunnemyrskyn keskellä saattaa myöhemmin kaduttaa karvaast. Siltä voi kuitenkin välttyä, jos yrittää hillitä suutuspäissään toimimisen.

Kun kostonhimo purskahtaa, toimi näin:

  1. Vanha viisaus toimii: hengitä syvään ja laske kymmeneen. ”Muista, että vaikka biologisella tasolla suuttumus on voimakas tunne, sitä voi hallita.”
  2. Älä kiellä itseltäsi tunteita, äläkä pelkää kostonhimoa. ”Mitkään tunteet eivät ole väärin. Vasta niiden aiheuttamien mielikuvien tuominen käytäntöön on.”
  3. Yritä löytää oma tapasi käsitellä tunteita. Yhdelle toimiva ratkaisu on lenkkeily, toiselle nyrkkeilysäkin hakkaaminen. Omaa turhautumistaan ja aggressiotaan kannattaa purkaa turvallisessa ympäristössä.
  4. Ajattele jotain muuta. ”Vaikka pettäminen on iso isku, sen aiheuttama tuska ei saa vallata koko elämää.”
  5. Nuku yön yli. ”Moni päätyy kostamaan siinä tunnereaktion vaiheessa, jossa ei pysty ajattelemaan järkevästi. Pahimman särmän kannattaa antaa laantua, ennen kuin tekee jotain harkitsematonta.”
  6. Puhu asiasta. Ystävien tuki auttaa usein. ”Joskus ystävien kanssa tilittäessä saattaa kuitenkin päätyä vain vellomaan asioissa. Jos tilanne tuntuu aivan kestämättömältä, kannattaa laajentaa näkökulmiaan puhumalla esimerkiksi mielenterveyden ammattilaisen kanssa.”

Nykyteknologian ansiosta yhteydenpito kaukana asuvan rakkaan kanssa on helppoa. Aina se ei ole hyvä asia. 

Olen ollut etäsuhteessa kerrallaan vain alle vuoden, enkä enempää olisi jaksanutkaan. Ikävä raastoi, mutta ehkä vielä enemmän raastoivat puhelinsoitot. Luuriin tarttuessani toivoin suhdetta vahvistavaa lepertelyä ja henkevää keskustelua, mutta aika usein sain parin sanan vastauksia, molemminpuolista turhautumista ja lopulta riidan. 

Ystäväni elää pitkässä suhteessa, johon on aikojen saatossa mahtunut monta monituista etäpätkää. Nykyinen etäelo jatkuu todennäköisesti useita vuosia, mutta kumpikaan suhteen osapuoli ei vaikuta turhautuneelta tilanteeseen. Niinpä kysyin hiljattain, mikä toimivan etäsuhteen salaisuus oikein on. 

– Me ei oikeastaan soitella, ystävä sanoi. 

Pariskunta pitää silti usein yhteyttä viestein ja tapaa, kun se on mahdollista. Soitot vain ovat karsiutuneet vuosien varrella pois pahaa mieltä aiheuttavina. 

Keskittymiskyky ei riitä

Whatsapp-viestien luulisi välittävän sanatonta viestintää vielä huonommin kuin puhelujen, mutta jostakin syystä juuri puhelut näyttävät nostavan turhautumislukemat helpoiten taivaisiin.

Ehkä syy on katteettomissa odotuksissa, joita itsekin vaalin etäsuhdeaikanani. Henkevä puhelinkeskustelu tekee tutkitusti etäsuhteessa elävistä läheisempiä kuin arkensa jakavista, mutta toisaalta kunnollinen juttelu vaatii keskittymistä, joka on älypuhelinaikana vähissä – erityisesti, jos takana on pitkä työpäivä tai puhelu sattuu tilanteeseen, jossa olisi muutakin tekemistä. 

”Puhelu tulee usein huonolla hetkellä.”

Vastarakastunut ehkä antautuu mielellään tuntien puheluihin päivittäin muista kiireistään välittämättä, mutta vuosikymmenen yhteiselon jälkeen viestit tuntuvat helpommalta ja huomaavaisemmalta kommunikaatiovälineeltä. Varsinkin, jos rakastavaiset asuvat eri aikavyöhykkeillä tai tekevät eri tavalla rytmitettyä työpäivää, puhelu tulee usein huonolla hetkellä.

Skypeä vai nykyajan kirjeitä?

Osa etäsuhteessa elävistä pareista on ratkaissut keskeyttämis- ja keskittymisongelmat puhumalla puhelunsa Skypessä niin, että yhteys on auki mutta mitään erityistä ei välttämättä tehdä tai sanota. Näin voidaan simuloida yhdessä asumista, johon kuuluu samassa tilassa oleskelu ilman kummempaa yhteistä tekemistä.

Osa taas keskittyy viestittelyyn. Kuten rakkauskirjeen ennen vanhaan, myös viestin voi kirjoittaa silloin, kun sattuu olemaan puuhaan sopivassa mielentilassa. Kirjeisiin verrattuna viesteissä on se hyvä – tai no, tilanteesta riippuen myös huono – puoli, että ne saapuvat perille välittömästi. Jotta viestittely säilyy mukavana yhteydenpidon muotona, täytyy parin löytää yhteinen linja siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin viesteihin reagoidaan. 

Vuosia etäsuhteessa ollut yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower kehottaa etäsuhteessa olevia sopimaan säännöistä, mutta myös välttämään puheluihin ja viesteihin perustuvaa sekoilua. Vaikka yhteisiä vuosia olisi takana paljonkin, muuhun kuin kasvokkaiseen viestintään liittyy iso väärinymmärrysten riski. 

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti