Huono käsi? No pelataan nyt kuitenkin, kun kerran aloitettiinkin. Kuva: Shutterstock
Huono käsi? No pelataan nyt kuitenkin, kun kerran aloitettiinkin. Kuva: Shutterstock

Kun on satsannut jo niin paljon aikaa, rahaa ja vuosia, eihän sitä millään raaskisi luovuttaa.

Sunk cost fallacy eli suomeksi käännettynä uponneiden kustannusten harhakuvitelma on tuttu juttu esimerkiksi uhkapelien ja sijoittamisen maailmasta.

Sanahirviöllä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että pokeripöydässä pelaaja saattaa jatkaa panosten korottamista siitäkin huolimatta, että tietää häviävänsä – koska on jo panostanut niin paljon. Sijoittaja saattaa jatkaa samaan, huonoon kohteeseen sijoittamista sen sijaan, että kärsisi pienen tappion ja vaihtaisi tuottavampaan kohteeseen.

Jo aiheutuneet kustannukset painavat mieltä, ja niistä on vaikeaa päästä yli, kyetä arvioimaan kokonaiskuvaa ja todellisia kustannuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Current Psychologyn julkaisema tuore tutkimus kertoo, että sama pätee myös ihmissuhteisiin – ”uponneet kustannukset” ovat syynä siihen, että ihmiset jäävät onnettomiin parisuhteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuosi vai kymmenen?

Parisuhteissa panoksia on monenlaisia. Yksi merkittävimmistä on aika. Portugalilaisen Minhon yliopiston tutkijat esittivät 951 tutkittavalle kuvitteellisen tilanteen, jossa näiden piti päättää, jatkavatko se kasvavassa määrin seksitöntä, vihamielistä avioliittoa, joka on kestänyt kymmenen vuotta – tai ovatko he valmiita eroamaan.

Kymmenen vuotta on jo pitkä parisuhde ja iso ajallinen panostus. Tutkimuksessa verrattiin kymmenen vuoden suhdetta vuoden kestäneeseen – ja kuinka ollakaan, ihmiset olivat valmiimpia pysymään pidempään suhteessa, joka oli kestänyt kauemmin.

Parisuhteissa panoksia on monenlaisia. Yksi merkittävimmistä on aika.

Myös vaivannäkö parisuhteen eteen ja suhteeseen sijoitettu raha, esimerkiksi yhteinen asunto, saivat ihmiset sinnittelemään todennäköisemmin huonossa suhteessa.

Eroa miettiessä päällimmäisenä mielessä ei siis välttämättä olekaan epävarma tulevaisuus – vaan menneisyys, josta irtautuminen on kaiken panostuksen vuoksi vaikeaa. Sitä paitsi joku pessimisti on joskus varoitellut, ettei se vaihtamalla parane. Entä jos paraneekin?

Vierailija

Itse käytän tästä sanontaa "tiedät mitä sinulla on, mutta et tiedä mitä saat". Onneksi olen uskaltanut erota eri pituista suhteista vaikka tulevaisuus onkin pelottanut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla