Me Naiset
Rohkeasti vain pyytämään siipalta anteeksi, jos tunnet töpeksineesi. Kuva: Shutterstock
Rohkeasti vain pyytämään siipalta anteeksi, jos tunnet töpeksineesi. Kuva: Shutterstock

Jos itsetunto on kohdallaan, anteeksipyytäminen käy helpommin. Parisuhteessa ei pärjää, jos anteeksi-sana jää kurkkuun.

Mikä ihme saa aikuisen ihmisen kiemurtelemaan ja kiertelemään, vaikka asian pitäisi olla ihan yksinkertainen? Olen tehnyt väärin, tunnustan möhläyksen ja saan sen pyytäessäni anteeksi.

– Syyllisyyden, väärässä olemisen ja oman epätäydellisyyden tunnustaminen on vaikeaa, varsinkin, jos itsetunto ei ole kohdallaan. Silloin yrittää ylläpitää itsestään vääristynyttä kuvaa. Mutta jos itsetunto on hyvä, ihminen näkee puutteensa ja pystyy tunnustamaan, ettei ole täydellinen, sanoo psykologi ja parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa.  

Kiianmaa on tehnyt vuosikymmeniä töitä pariskuntien kanssa ja tietää, miksi anteeksi-sanaa pitäisi oppia käyttämään ainakin parisuhteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Se on tärkeä suhde, koska jos se ei toimi, kaikki kärsivät. Se on myös haavoittuva suhde. Mitä herkempi asia kyseessä, sitä helpommin toista voi loukata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puhu ajoissa, älä panttaa

Parisuhteessa olisikin tärkeää osata pyytää anteeksi, ennen kuin kaunaa kertyy niin paljon, että se muuttaa yhteisen arjen raskaaksi ja vaikeaksi hengittää.  

 – Jos parisuhde on valtataisteluvaiheessa, anteeksipyyntö on sama kuin antaisi aseita toisen käsiin ja heikentäisi omaa asemaa, Kiianmaa kuvailee.

Parisuhteessa anteeksipyytäminen on helpompaa, jos koetaan, että ollaan samassa veneessä ja halutaan elää mahdollisimman hyvässä ja toimivassa suhteessa. Tunteistaan olisi myös hyvä oppia puhumaan tarpeeksi ajoissa, jolloin ne eivät kerry painolastiksi.

– Pari voi tehdä yhteisen sopimuksen, ettei loukata toista. Anteeksipyytäminen on turvallista, kun tietää, että toinen tulee vastaan. Silloin ei tarvitse pelätä, että pyytäessään anteeksi, joutuu aina kärsimään, Kiianmaa sanoo.  

Millainen on hyvä anteeksipyyntö? Lue lisää Me Naisten numerosta 39/2014.

Lue lisää: 

Jäätkö helposti kantamaan kaunaa? 4 harjoitusta auttavat antamaan anteeksi.

No sori hei! Testaa, millainen anteeksipyytäjät olet

Sisältö jatkuu mainoksen alla