Rakkaus väljähti ja suhde muuttui kämppäkaveruuden tasoiseksi. Riidat ovat arkipäivää. Silti parisuhteesta pidetään kiinni kynsin hampain, ja siihen on lukuisia eri syitä.

Parisuhde on ajanut päätepysäkilleen silloin, kun se ei toimi ja siinä ei ole hyvä olla. Sitten erotaan ja elämä jatkuu – kuulostaa helpolta. Eroaminen on teoriassa yksinkertaista, mutta silti monet jäävät huonoihin ja toimimattomiin parisuhteisiin. Minkä vuoksi?

Psykologi Ann Gold Buscho listaa Psychology Today -sivustolla syitä, joiden takia parisuhteesta ei yleensä lähdetä, vaikka syytä olisikin. Useimpien takana ovat tunteet.

1. Pelko päällimmäisenä

Parisuhteen päättäminen herättää monenlaisia pelkoja, mikä on Gold Buschon mukaan yleisin syy jäädä huonoon suhteeseen. Pelot kytkeytyvät usein sekä itseen että muihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Huolta aiheuttavat tyypillisesti esimerkiksi erosta aiheutuva elämänmuutos, sinkuksi jääminen tai pelko virheestä ja syytöksistä. Myös kumppanin loukkaaminen tai ystävien ja sukulaisten menettäminen voi ahdistaa. Ne pariskunnat, joilla on lapsia, joutuvat kantamaan erityistä huolta näiden henkisestä hyvinvoinnista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Seuraavana syyllisyys

Syyllisyys saattaa kalvaa toimimattomassa suhteessa, ja se on Gold Buschon mukaan myös hyvin yleinen syy siihen, miksi suhteesta ei haluta lähteä.

Syllisyyttä poteva kumppani voi ajatella, että parisuhteen sudenkuopat ovat hänen syytään. Eron äärellä mielessä voi pyöriä monia kysymyksiä: Enkö huomioinut kumppania tarpeeksi? Miten olen satuttanut toista suhteen aikana? Enkö ole yrittänyt tarpeeksi? Miksi en pitänyt lupaustani, jonka vannoin alttarilla? Lähdinkö suhteeseen liian kevyin perustein?

3. Ero käy liian kalliiksi

Joillekin parisuhteen päättyminen voi tietää talouden romuttumista. Usein se osapuoli on nainen, sillä esimerkiksi vuosien kotiäitiyden jälkeen voi olla vaikeaa päästä takaisin kiinni työelämään eikä kotona ollessa ole välttämättä kertynyt säästöjäkään.


4. Suhde tuntuu velvollisuudelta

Moni ei Gold Buschon mukaan roiku huonossa suhteessa tahdon, vaan velvollisuudentunteen vuoksi. Syitä on useita. Esimerkiksi henkisesti epätasapainossa olevaa ja puolisostaan riippuvaista kumppania ei uskalleta jättää. Myös ajatus perheen rikkomisesta tuntuisi vastuuttomalta. Toisille vihkivalat puolestaan ovat ylitsepääsemättömän painava peruste onnettomankin liiton jatkamiselle.

5. Toivo paremmasta elää sitkeästi

Gold Buscho on törmännyt usein myös siihen, että ihmiset pyrkivät vain yksinkertaisesti sivuuttamaan parisuhteen ongelmat. Onnettomat pariskunnat uskovat siihen, että suhde paranee ja ongelmat ratkeavat joskus myöhemmin, kun on aikaa selvitellä niitä.

Ongelmien peittelystä voi myös tulla vaihtokauppaa: ”Jos minä vaikenen alkoholiongelmastasi, sinä et huomauttele ylipainostani.” Huonoon parisuhteeseen jäädään roikkumaan usein myös siksi, että uskotaan sitkeästi jommankumman osapuolen muuttuvan.

Gold Buschon mukaan ikäväänkin suhteeseen voi tottua ja turtua. Jotkut eivät eroa, sillä he pyrkivät vain tyytymään parisuhteeseen ja sivuuttamaan sen varjopuolet vaikkapa panostamalla suhteen ulkopuolisiin asioihin.

Oletko sinä jäänyt toimimattomaan parisuhteeseen? Kerro meille kokemuksistasi ja syistä, joiden vuoksi olet päättänyt jatkaa suhdetta kaikesta huolimatta.

Vastauksia voidaan hyödyntää Me Naisten jutussa. Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Mikalle× 2 ylä savoon

Ei todellakaan kannata jäädä lasten,rahan, yksinäisyydenpelon vuoksi huonoon suhteeseen ! Sisua kyllä tarvitaan kun yksin joutuu lasten hyvinvoinnista vastaamaan. Koulu, kotityöt, omat työt, auton huolto, raha asiat yms.pettävää ukkoa en sietänyt eikä vieläkään ole itsensä kanssa sinut. Jatkaa kulissiaan. No jospa joskus uskaltaa kohdata itsensä. Pettäjä on aina pskapää jolla ei asiat itsensä kanssa hyvin. Asia eri jos sovittu että muitakin saa pyörittää. Traumat sain ex ukosta. Niitä parannellaan..edelleen

Sisältö jatkuu mainoksen alla