Henkinen yhteys ja fyysinen yhteys satuttavat naisia ja miehiä eri tavoin. Kuva: Shutterstock
Henkinen yhteys ja fyysinen yhteys satuttavat naisia ja miehiä eri tavoin. Kuva: Shutterstock

Tutkimuksen mukaan sukupuolia korventavat eri asiat.

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että puolisosi ei ymmärrä mustasukkaisuuttasi? Tai tarkemmin: sen syytä.

Se voi johtua siitä, että syytä mustasukkaisuuteen ei yksinkertaisesti ole. Mutta voi se johtua siitäkin, että naiset ja miehet tuntevat mustasukkaisuutta eri asioista.

Selvittääkseen, onko mustasukkaisuudessa todella eroja sukupuolten välillä, David Frederick Chapmanin yliopistosta ja Melissa Fales UCLA:sta keräsivät tietoja 64 000:lta 18–65-vuotiaalta mieheltä ja naiselta. Kyselyyn vastasi niin hetero-, homo- kuin biseksuaalejakin.

Osallistujilta kysyttiin, pahastuisivatko he enemmän siitä, että heidän kumppaninsa harrastaisi seksiä jonkun toisen kanssa, mutta ei rakastuisi tähän, vai siitä, että heidän kumppaninsa rakastuisi johonkin toiseen, mutta ei harrastaisi seksiä tämän kanssa.

Tulokset paljastivat, että heteromiehillä on asiasta aivan oma, muista poikkeava näkemyksensä. Yli puolta heteromiehistä ahdisti enemmän ajatus kumppanista harrastamassa seksiä toisen ihmisen kanssa kuin ajatus siitä, että kumppani rakastuisi johonkin toiseen.

Siinä missä heteromiehistä 54:ää prosenttia ahdisti pettämisseksi, heteronaisista samaa mieltä oli 35 prosenttia, homomiehistä 32 prosenttia, lesboista 34 prosenttia, biseksuaaleista miehistä 30 prosenttia ja biseksuaaleista naisista 27 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan ero selittyy osaltaan evoluutiolla: ennen DNA-testejä mies ei voinut mitenkään varmistaa isyyttään. Jos hänen puolisonsa siis harrasti seksiä muiden kanssa, saattoi olla, että mies päätyi kasvattamaan toisen miehen lapsia. Naisille puolestaan juuri sitoutuminen oli merkittävää: kumppaniinsa rakastunut mies epätodennäköisemmin hylkäisi perheensä.

Evoluution lisäksi tutkijat etsivät selitystä myös nykyelämän vaatimuksista. Heidän mukaansa seksuaalisesta kyvykkyydestä on tullut heteromiehille yhä tärkeämpi miehisyyden mitta. Siksi puolison seksisuhde voi saada miehen kokemaan itsensä riittämättömäksi ja nakertaa itseluottamusta.

Lähde: Elite Daily

Lue myös:

Tutkimus: tällainen ihminen pettää herkimmin

Näin moni suomalaisista pettää

Tutkimus: tämän takia ei kannata iskeä varattua miestä

Rakastuin varattuun – mitä nyt teen?

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.