Avioerot yleistyvät maailmalla. Tadžikistanissa erotaan sanomalla kolmesti talaq.

Zulfia Odinaeva meni naimisiin rakkaudesta, vaikkei se ollut rakkautta ensi silmäyksellä.

– Tuleva mieheni oli nähnyt minut töissä muutaman kerran, mutta pian minä vaihdoin työpaikkaa. Kun tapasimme sattumalta pankissa, hän kertoi etsineensä minua koko vuoden.

Mies ilmoitti heti, että on liikkeellä tositarkoituksella. Silloin 30-vuotias Zulfia ei vielä kiinnostunut seitsemän vuotta nuoremmasta heilasta, mutta puolen vuoden kuluttua hän lämpeni. Naimisiin he menivät pikavauhtia islamilaisen nikah-rituaalin mukaan.

Pian Zulfia sai tietää olevansa raskaana. Kun lapsen syntymään oli pari kuukautta, tuleva isä kertoi matkustavansa Yhdysvaltoihin voimanostokisoihin. Tadžikistanissa monet miehet jättävät perheensä ja lähtevät töihin ulkomaille. Mies aikoi olla pois kolme kuukautta.

Pikaero puhelimessa

Zulfia muutti takaisin äitinsä luo.

– Mieheni soitti monta kertaa päivässä ja alkoi olla todella kontrolloiva: minun piti rukoilla viidesti päivässä, puhua venäjän sijaan tadzhikin kieltä, pitää perinteistä pukua ja raportoida kaikki tekemiseni. Hänen lähettämänsä rahat eivät riittäneet elämiseen, mutta kun kerroin meneväni töihin armeijan puhelinkeskukseen, hän räjähti.

Kaukoavioliitto kesti vuoden, kunnes muutama kuukausi sitten puhelin soi. Mies sanoi kutsuneensa luokseen kolme todistajaa tärkeätä viestiä varten.

– Puhelimesta kuului kolme kertaa talaq, eli arabiaksi ’otan eron sinusta’.

Jos naimisiin on mennyt islamilaisen rituaalin mukaan, eroon riittää miehen suullinen ilmoitus. Tavallisesti talaq lausutaan kolmesti muutaman kuukauden välein, mutta nykyään pika-talaq on varsin yleinen.

– Puhelun jälkeen olin eronnut nainen. Ajattelin, että olisi voinut käydä huonommin: jotkut ottavat vaimostaan eron sähköpostilla tai tekstiviestillä. Mieheni oli sentään hiukan konservatiivi.

Eron jälkeen perhe ja ystävät olivat kauhuissaan. Eniten heitä huolestutti, miten Zulfia tulee toimeen. Nuori äiti tekee  vuorokauden työvuoroja ja saa niiden jälkeen kolme vapaapäivää. Niin hän voi viettää enemmän aikaa poikansa Samirin kanssa. Ennen avioliittoa Zulfia harrasti laskuvarjohyppyä ja yleisurheilua, nyt kaikki aika menee töissä ja kotona.

– Enää en odota prinssiä, vaan luotan itseeni. Minulla on korkeakoulututkinto ja olen tehnyt töitä 16-vuotiaasta asti: en tarvitse miestä huolehtimaan minusta. Voisin mennä uudelleen naimisiin, jos kunnollinen mies sattuu kohdalleni. Haaveenani on saada vielä joskus pieni tyttö.

Zulfia Odinaeva, 33, puhelinvaihteen hoitaja, Dushanbe, Tadžikistan

Tadžikistan

– Erojen määrä on kasvussa: vuonna 2005 niitä oli 2 900, vuonna 2009 jo 5 850. Väkiluku on 7 miljoonaa.

– Noin 10 %:a miehistä on epävirallisesti naimisissa kahden tai kolmen naisen kanssa. Moniavioisuus yleistyi sisällissodan aikana (1992–1997). Naisia oli paljon enemmän kuin miehiä, joita kuoli sodassa. Naisen oli turvallisempaa elää kolmantenakin vaimona kuin naimattomana.

?– On parempi, jos nainen on ollut naimisissa ja eronnut kuin että hän on kolmekymppisenä yhä naimaton.