Avioerot yleistyvät maailmalla. Tadžikistanissa erotaan sanomalla kolmesti talaq.

Zulfia Odinaeva meni naimisiin rakkaudesta, vaikkei se ollut rakkautta ensi silmäyksellä.

– Tuleva mieheni oli nähnyt minut töissä muutaman kerran, mutta pian minä vaihdoin työpaikkaa. Kun tapasimme sattumalta pankissa, hän kertoi etsineensä minua koko vuoden.

Mies ilmoitti heti, että on liikkeellä tositarkoituksella. Silloin 30-vuotias Zulfia ei vielä kiinnostunut seitsemän vuotta nuoremmasta heilasta, mutta puolen vuoden kuluttua hän lämpeni. Naimisiin he menivät pikavauhtia islamilaisen nikah-rituaalin mukaan.

Pian Zulfia sai tietää olevansa raskaana. Kun lapsen syntymään oli pari kuukautta, tuleva isä kertoi matkustavansa Yhdysvaltoihin voimanostokisoihin. Tadžikistanissa monet miehet jättävät perheensä ja lähtevät töihin ulkomaille. Mies aikoi olla pois kolme kuukautta.

Pikaero puhelimessa

Zulfia muutti takaisin äitinsä luo.

– Mieheni soitti monta kertaa päivässä ja alkoi olla todella kontrolloiva: minun piti rukoilla viidesti päivässä, puhua venäjän sijaan tadzhikin kieltä, pitää perinteistä pukua ja raportoida kaikki tekemiseni. Hänen lähettämänsä rahat eivät riittäneet elämiseen, mutta kun kerroin meneväni töihin armeijan puhelinkeskukseen, hän räjähti.

Kaukoavioliitto kesti vuoden, kunnes muutama kuukausi sitten puhelin soi. Mies sanoi kutsuneensa luokseen kolme todistajaa tärkeätä viestiä varten.

– Puhelimesta kuului kolme kertaa talaq, eli arabiaksi ’otan eron sinusta’.

Jos naimisiin on mennyt islamilaisen rituaalin mukaan, eroon riittää miehen suullinen ilmoitus. Tavallisesti talaq lausutaan kolmesti muutaman kuukauden välein, mutta nykyään pika-talaq on varsin yleinen.

– Puhelun jälkeen olin eronnut nainen. Ajattelin, että olisi voinut käydä huonommin: jotkut ottavat vaimostaan eron sähköpostilla tai tekstiviestillä. Mieheni oli sentään hiukan konservatiivi.

Eron jälkeen perhe ja ystävät olivat kauhuissaan. Eniten heitä huolestutti, miten Zulfia tulee toimeen. Nuori äiti tekee  vuorokauden työvuoroja ja saa niiden jälkeen kolme vapaapäivää. Niin hän voi viettää enemmän aikaa poikansa Samirin kanssa. Ennen avioliittoa Zulfia harrasti laskuvarjohyppyä ja yleisurheilua, nyt kaikki aika menee töissä ja kotona.

– Enää en odota prinssiä, vaan luotan itseeni. Minulla on korkeakoulututkinto ja olen tehnyt töitä 16-vuotiaasta asti: en tarvitse miestä huolehtimaan minusta. Voisin mennä uudelleen naimisiin, jos kunnollinen mies sattuu kohdalleni. Haaveenani on saada vielä joskus pieni tyttö.

Zulfia Odinaeva, 33, puhelinvaihteen hoitaja, Dushanbe, Tadžikistan

Tadžikistan

– Erojen määrä on kasvussa: vuonna 2005 niitä oli 2 900, vuonna 2009 jo 5 850. Väkiluku on 7 miljoonaa.

– Noin 10 %:a miehistä on epävirallisesti naimisissa kahden tai kolmen naisen kanssa. Moniavioisuus yleistyi sisällissodan aikana (1992–1997). Naisia oli paljon enemmän kuin miehiä, joita kuoli sodassa. Naisen oli turvallisempaa elää kolmantenakin vaimona kuin naimattomana.

?– On parempi, jos nainen on ollut naimisissa ja eronnut kuin että hän on kolmekymppisenä yhä naimaton.

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.