Avioerot yleistyvät maailmalla. Tadžikistanissa erotaan sanomalla kolmesti talaq.

Zulfia Odinaeva meni naimisiin rakkaudesta, vaikkei se ollut rakkautta ensi silmäyksellä.

– Tuleva mieheni oli nähnyt minut töissä muutaman kerran, mutta pian minä vaihdoin työpaikkaa. Kun tapasimme sattumalta pankissa, hän kertoi etsineensä minua koko vuoden.

Mies ilmoitti heti, että on liikkeellä tositarkoituksella. Silloin 30-vuotias Zulfia ei vielä kiinnostunut seitsemän vuotta nuoremmasta heilasta, mutta puolen vuoden kuluttua hän lämpeni. Naimisiin he menivät pikavauhtia islamilaisen nikah-rituaalin mukaan.

Pian Zulfia sai tietää olevansa raskaana. Kun lapsen syntymään oli pari kuukautta, tuleva isä kertoi matkustavansa Yhdysvaltoihin voimanostokisoihin. Tadžikistanissa monet miehet jättävät perheensä ja lähtevät töihin ulkomaille. Mies aikoi olla pois kolme kuukautta.

Pikaero puhelimessa

Zulfia muutti takaisin äitinsä luo.

– Mieheni soitti monta kertaa päivässä ja alkoi olla todella kontrolloiva: minun piti rukoilla viidesti päivässä, puhua venäjän sijaan tadzhikin kieltä, pitää perinteistä pukua ja raportoida kaikki tekemiseni. Hänen lähettämänsä rahat eivät riittäneet elämiseen, mutta kun kerroin meneväni töihin armeijan puhelinkeskukseen, hän räjähti.

Kaukoavioliitto kesti vuoden, kunnes muutama kuukausi sitten puhelin soi. Mies sanoi kutsuneensa luokseen kolme todistajaa tärkeätä viestiä varten.

– Puhelimesta kuului kolme kertaa talaq, eli arabiaksi ’otan eron sinusta’.

Jos naimisiin on mennyt islamilaisen rituaalin mukaan, eroon riittää miehen suullinen ilmoitus. Tavallisesti talaq lausutaan kolmesti muutaman kuukauden välein, mutta nykyään pika-talaq on varsin yleinen.

– Puhelun jälkeen olin eronnut nainen. Ajattelin, että olisi voinut käydä huonommin: jotkut ottavat vaimostaan eron sähköpostilla tai tekstiviestillä. Mieheni oli sentään hiukan konservatiivi.

Eron jälkeen perhe ja ystävät olivat kauhuissaan. Eniten heitä huolestutti, miten Zulfia tulee toimeen. Nuori äiti tekee  vuorokauden työvuoroja ja saa niiden jälkeen kolme vapaapäivää. Niin hän voi viettää enemmän aikaa poikansa Samirin kanssa. Ennen avioliittoa Zulfia harrasti laskuvarjohyppyä ja yleisurheilua, nyt kaikki aika menee töissä ja kotona.

– Enää en odota prinssiä, vaan luotan itseeni. Minulla on korkeakoulututkinto ja olen tehnyt töitä 16-vuotiaasta asti: en tarvitse miestä huolehtimaan minusta. Voisin mennä uudelleen naimisiin, jos kunnollinen mies sattuu kohdalleni. Haaveenani on saada vielä joskus pieni tyttö.

Zulfia Odinaeva, 33, puhelinvaihteen hoitaja, Dushanbe, Tadžikistan

Tadžikistan

– Erojen määrä on kasvussa: vuonna 2005 niitä oli 2 900, vuonna 2009 jo 5 850. Väkiluku on 7 miljoonaa.

– Noin 10 %:a miehistä on epävirallisesti naimisissa kahden tai kolmen naisen kanssa. Moniavioisuus yleistyi sisällissodan aikana (1992–1997). Naisia oli paljon enemmän kuin miehiä, joita kuoli sodassa. Naisen oli turvallisempaa elää kolmantenakin vaimona kuin naimattomana.

?– On parempi, jos nainen on ollut naimisissa ja eronnut kuin että hän on kolmekymppisenä yhä naimaton.

Hän, <3, etunimi + sukunimi. Rakkaalla lapsella – mutta myös puolisolla – on monta nimeä.

Isi. Tällä nimellä kansanedustaja Laura Huhtasaari on tallentanut Teemu-puolisonsa numeron puhelimeensa. Suurin osa Me Naisten kyselyyn vastanneista pitää erikoisena, jos omaa kumppaniaan puhuttelee ”isinä” tai ”äitinä” muuten kuin lapselle puhuttaessa.

– Jos puolisoa kutsutaan isiksi tai äidiksi, en ihmettelee, jos ei lapsiperheissä seksielämä toimi! Vaikka se rakas siinä onkin lastesi toinen vanhempi, sinulle hänen pitäisi olla kumppani, ystävä ja rakastaja, nimimerkki Söpö, 32, sanoo.

”En ole mieheni äiti, eikä hän isäni.”

– En ole mieheni äiti, eikä hän isäni. Olemme puolisoita – ja mielestäni romantiikka katoaa, jos ruvetaan äitittelemään tai isittelemään puolisoa, nimimerkki Vaimo83 miettii.

Äiti ja isä sanat ovat siis ainakin Me Naisten lukijoilla pannassa – myös puhelinten yhteystiedoissa. Sen sijaan näitä sanoja ja nimiä yhteystiedoista löytyy:

Etunimi + sukunimi

Moni suosii perinteistä – ja melko virallista – tapaa tallentaa kumppani koko nimellä.

– Olen tallentanut kaikki nimet samalla kaavalla. Ehkä se on järjestelmällisyyttä. Jos haluan soittaa nopeasti rakkaalleni, minulla on pikakuvake näytöllä, 28-vuotias nainen kertoo.

”Jopa äitini on tallennettu etu- ja sukunimellä.”

Myös nimimerkki MKH, 38, sanoo samaa:

– Kaikki henkilöt on tallennettu etunimellä ja sukunimellä puhelimeeni, jopa äitini ja perheenjäsenet.

Nimimerkki Söpö taas perustelee, että kyseinen tapa on selkeä – ja aikuismaista.

AarreRakas ja Jussi-kulta

Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan 43 prosenttia tallentaa rakkaansa numeron puhelimeensa hellittelynimellä, kuten ”kulta” tai ”rakas”. Myös Me Naisten lukijoista jotkut kertovat käyttävänsä näitä hellittynimiä, mutta monet ovat lisänneet siihen kumppanin etunimen tai jonkin toisen sanan.

– Olen tallentanut mieheni nimellä AarreRakas. Mieheni on ja on ollut 42 vuotta elämäni aarre ja suuri rakkaus, Kristiina, 61, perustelee valintaansa.

– Kumppanini on puhelimessani nimellä Jussi-kulta. Nimi on pysynyt samana seurustelun alkuajoista lähtien, noin 12 vuotta. Nimeä ei ole tarvinnut muuttaa, koska hän on edelleen kulta, nimimerkki Vaimo83 kertoo.

”Olin juuri kuullut radiosta J. Karjalaisen Hän-biisin.”

Elämäni rakkaus, Hän ja <3

Jotkut pitävät hieman omaperäisimmistä hellittynimistä.

Nimimerkki Sellulaarin kumppani on tämän puhelimessa nimellä Elämäni rakkaus.

– Hän on ollut sitä 20 vuotta – ja toivottavasti on elämäni loppuun asti.

Nimimerkki Norppa, 38, tallensi aikoinaan rakkaansa nimellä Hän.

– Kun tapasimme, olin tuhottoman ihastunut. Olin juuri kuullut radiosta J. Karjalaisen Hän-biisin ja siksi päätin tallentaa kumppanini tällä sanalla, Norppa kertoo. 

”Sydän-symbolin tunnistan missä mielentilassa tahansa.”

Nimimerkki Topo, 28, on tallentanut kumppaninsa pelkällä sydän-emojilla eli <3.

– Kaikki muut yhteystiedot ovat puhelimeni muistissa sukunimi + etunimi -tyylillä, mutta puolisoni olen tallentanut <3:llä. Tunnistan puolisoni lyhyen ja ytimekkään nimimerkin noin viidenkymmenen henkilön listalta heti. Kärsin keskittymishäiriöstä, joten kiireessä tai stressissä saatan lukea ihmisen nimen montakin kertaa sisäistämättä, kenestä on kyse. Yksinkertaisen sydän-symbolin tunnistan missä mielentilassa tahansa.

 

Suvaitsevaisuuteen kyllästynyt.

”Ei ihme, kun seksielämä ei toimi, jos puolisoa kutsutaan isiksi” – näillä nimillä suomalaiset tallentavat kumppaninsa nimen puhelimeen......

Tosi typerän esimerkin löysitte. Kuinka ollakaan, Lauran. Ei tullut ketään muuta mieleen, jota voisitte julkisesti -muka- nolata? Niin sitä tulee itsekin puolisoa monesti sanottua, onhan hän meidän lasten äiti, ja lapset ovat monesti kuuntelemassa, mikäs sen luontevampaa on kun kuntua äidiksi/isäksi.
Lue kommentti

Riitelyn pohjimmainen tarkoitus ei ole pahoittaa kumppanin mieltä. Se voi auttaa löytämään kultaisen keskitien.

Harva selviää parisuhteestaan riitelemättä, ja vaikka välillä kinattaisiinkin, suhde voi olla silti onnellinen. Toiset parisuhdeasiantuntijat ovat sitä mieltä, että aina kannattaisi edes pyrkiä riitelemättömyyteen, mutta toisten mielestä riitely voi jopa viedä suhdetta eteenpäin, olla suorastaan tarpeellista.

Riitelyn puolesta puhuu muun muassa se, että siten pariskunta saa laadittua välilleen säännöt – jos siis niitä ei ole tullut laadittua ennakkoon keskustelemalla. Prevention-sivusto listaa viisi asiaa, joista jokaisessa suhteessa olisi hyvä vääntää kättä ainakin kerran.


1. Raha

Minkälaisia summia on ok vinguttaa kortilta kenkäostoksilla? Kuinka paljon televisio saa maksaa? Vai tarvitaanko uutta telkkaria oikeastaan ollenkaan? Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta, vaikka sanailu sen ympärillä pyörisikin.

– Kyse on oikeastaan arvoista, korostaa perheterapeutti Jane Greer.

Rahankäyttöön heijastuvat kotona opetetut ajatusmallit ja matkan varrella opittu elämänhallinta. Siksi toisen ostoskäyttäytymisen moittiminen saattaa olla yllättävän kivuliasta.

”Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta.”

2. Seksi

Sänkypuuhat ovat oma lukunsa riidoissa – etenkin, jos ne loistavat poissaolollaan. Yksi klassisista riidanaiheista on seksitiheys, joka nousee usein puheenaiheeksi vasta sen muodostuttua jo ongelmaksi. Seksistä tarvitsee harvoin kinata suhteen alkuhuumassa, mutta ennemmin tai myöhemmin aiheeseen on hyvä tarttua.


3. Riitelytapa

Jopa riitelemisestä on syytä ottaa yhteen jossain vaiheessa. Jokaisen parin tulisi löytää pelisäännöt, joiden rajoissa molempien on turvallista ilmaista itseään.

– Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan, sanoo parisuhdeneuvoja Susan Heitler.

Sävelet voivat olla joissain suhteissa selvät heti alkuunsa, jos saman katon alla asuu kaksi suorakurkkuhuutajaa. Sen sijaan jos toinen on äänen korottamista kavahtava itseensä vetäytyjä ja toinen ovia paiskova raivariekspertti, asiasta on parasta puhua pikaisesti.

4. Sukulaiset

Kiusallisen usein soitteleva anoppi on omiaan aiheuttamaan jännitteitä. On tärkeää, että suhteen yksityisyyden rajat ovat selvät molemmille sekä lähisukulaisille.

Susan Heitler neuvoo jättämään toisen sukulaisten arvostelemisen väliin. Jos kumppanin tungettelevat sukulaiset haluaa ottaa puheeksi, asia kannattaa ilmaista diplomaattisesti hänen perhettään loukkaamatta.

– Kerro, että olosi käy tukalaksi, koska kyse on yksityisalueestasi, asiantuntija ehdottaa.

”Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan.”

5. Kotityöt

Viimeistään yhdessä asuminen tuo pöytään kysymyksen siisteydestä. Harvempi pariskunta on tasan tarkkaan samalla aaltopituudella siitä, kuinka kauan likaiset astiat saavat virua tiskialtaassa tai miten usein pölyt pitäisi pyyhkiä. Huutokisalta tai mykkäkoululta välttyy, kun asiasta alkaa puhua jo suhteen alkuvaiheessa.

Kymmeneen laskeminen ei muuten ole pelkkä hokema, vaan se myös toimii. Kehää kiertävän riidan saa Psychology Todayn mukaan katkeamaan rauhoittamalla ensin itsensä ottamalla empatian aseekseen. Sen jälkeen rakkaalle voi tehdä selväksi, että olette etsimässä ratkaisua yhteiseen asiaan, ettekä kilpailemassa oikeista vastauksista, oli kysymys mikä tahansa.