Kaikki alkoi viestien lukemisesta, mutta pian digitaalinen väkivalta vain paheni.

Satu oli jutellut miespuolisen työkaverinsa kanssa Messengerissä niitä näitä.

Yhtäkkiä Sadun silloinen aviomies syytti, että viestittelyssä oli kyse jostain syvemmästä yhteydestä. Hän oli lukenut salaa Sadun Messenger-viestejä. Samalla mies kertoi, että lukee myös Sadun sähköposteja ja puhelimen viestejä.

– Olo oli yhtä hirveä kuin joku olisi ryöstänyt kodin. Vaikka varsinaisesti mitään pahaa ei tapahtunut, niin ne olivat yksityisasioitani, Satu, 43, kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Oli kuulemma hänen oikeutensa tietää, mitä puhun muiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sadun puhelimessa ei ollut pääsykoodia, ja tietokone muisti salasanat.

– Minulla ei ollut tullut mieleenkään, että mies lukisi viestejäni, koska itsestäni ei ole koskaan tuntunut, että pitäisi mennä tekemään niin.

Tenttaus alkoi somekommenteista

Satu oli ex-miehensä kanssa yhdessä 23 vuotta. Ainakin puolet ajasta liitto oli ihan hyvä ja onnellinen. Kolme lasta syntyi sellaisin väliajoin, että Satu oli pitkään kotona hoitovapaalla. Satu arvelee, että viestien lukeminen alkoi, kun hän palasi töihin. Niin kauan kuin hän oli kotona, kaikki oli periaatteessa hyvin.

Mutta viestien lukeminen ei ollut kaikki.

Mies kävi aina läpi Sadun somepäivitysten kommentit. Toisen miehen jättämästä viattomasta kommentista saattoi alkaa tenttaus: ”Kuka on Harri? Miksi hän on kaverisi? Miksi hän kommentoi päivitystäsi?”

Sitten Sadun piti poistaa Harri Facebook-kavereista.

Mies poisti muiden miesten yhteystiedot

Ex-mies poisti Sadun laitteista muiden miesten – kavereiden ja työkavereiden – yhteystietoja. Heidän kanssaan ei kuulemma ollut mitään asiaa keskustella.

Jos ystävä kysyi viestissä, pääsisikö Satu kahville, mies saattoi väittää, että tämä järjesti alibia ja Satu tapaisi oikeasti jonkun miehen.

Kun Satu lähti jonnekin kavereidensa kanssa, mies kyseli viestillä, mihin hän oli menossa, kenen kanssa ja mitä teki – vaikka Satu oli kertonut asiat jo kotoa lähtiessään.

– Puhelinta piti kytätä viiden minuutin välein. Jos en vastannut miehen viestiin heti, perään tuli toinen raivoava viesti ja sitten puhelu.

Raivon syy oli se, että jos Satu ei vastannut heti, hän oli muka viettämässä aikaa toisen miehen kanssa.

”Opin salaamaan asioita”

Sadun kokemukset ovat esimerkki digitaalisesta väkivallasta. Se tarkoittaa parisuhdeväkivaltaa, jossa käytetään älypuhelinta, tietokonetta, sosiaalista mediaa, sähköpostia tai paikannuslaitteita.

Parisuhdeväkivallan eri muodot – fyysinen, henkinen, digitaalinen, seksuaalinen – limittyvät usein keskenään. Sadunkin suhteessa oli lopulta myös fyysistä väkivaltaa. Mies löi, puristi, repi ja heitteli tavaroita. Pari kertaa Satu juoksi kotoa karkuun, ettei mies olisi lyönyt. Muutaman kerran mies puristi niin lujaa, että olkavarteen jäi kämmenen kuvat.

– Mutta noin 90 prosenttia tilanteista onnistuin puhumaan niin, ettei mitään fyysistä pahaa tapahtunut. Raivokohtaukset välttääkseni opin kiertämään totuutta ja salaamaan asioita, joissa ei ollut mitään pahaa.

Kuvia someen vain naisten kanssa

Jos Satu vietti kavereiden kanssa iltaa, hän piti huolen siitä, että hänestä ei laiteta kuvia Facebookiin – tai jos laitetaan, niin hän näkyy niissä vain naispuolisten kavereiden kanssa.

– Selittely ja kiertely tuntuivat kauheilta, ne eivät ole terveen parisuhteen merkkejä. Minua myös hävetti, että jouduin tekemään sellaista.

Kun Satu kolme vuotta sitten erosi miehestään, mies uhkasi levittää nettiin alastonkuvia Sadusta.

– Aluksi ajatus hävetti. Sitten totesin miehelle, että ihan sama, pistä vaan kuvat jakoon, ei se minua haittaa – mutta mieti meidän lapsia. Uhkailu loppui siihen.

Satu on nykyään uudessa parisuhteessa. Puhelimessaan hänellä on nykyään pääsykoodi – ei kumppanin takia, vaan siksi, että hän unohtelee puhelintaan helposti sinne tänne.

Voit ladata Naisten Linjan ”Digitaalinen väkivalta parisuhteessa ja sen jälkeen” -oppaan täältä.

StalkkeriPsykot

Tuollaisilta, jotka vaativat rajoituksetonta pääsyä puolison someen ja kännykkään plus tiukkaa raportointivelvollisuutta minuuttiaikataululla, pitää vaatia vastavuoroisesti samaa toistepäin.

Usein he, jotka epäilevät puolisoaan artikkelissa kerrotulla tavalla, ovat itse taipuvaisia pettämään ja siitä syystä ajattelevat, että kaikki Muutkin ovat sellaisia.

FM

Eipä yllätä. Itse olin suhteessa jossa nainen penkoi kolme laitteen tiedot kaikkine viestisisältöineen. Hän eli näiden laitteiden kanssa useita kuukausia ja penkoi viestihistorian jokaisen henkilön kanssa joiden kanssa olin ollut yhteyksissä. Henkilöitä oli muutama sata. En ollut tietoinen kunnes hän jäi hieman vahingossa kiinni tästä. Ei Tosiaan ollut pettämisestä kyse, vaan nainen oli sairas ja narsisti pahimmasta päästä. Suhteen päättyessä nainen varasti suuren osan omaisuudestani, käteistä rahaa ja vielä järjesti pahoinpitelysyytteen, josta sain tuomion. Ainiin, ennen pahoinpitelytuomiota hän haki minulle lähestymiskiellon ja sai sen yksipuoleisesti, jotta en voinut hankkia omaisuuttani takaisin. Tarina on tosi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla