Kuvat
Shutterstock, Mian kotialbumi
Mia haluaa kertoa elämästään, jotta ymmärrys erilaisia valintoja kohtaan kasvaisi: ”Tiedän, että maailmassa on vielä ikäviä asenteita.”
Mia haluaa kertoa elämästään, jotta ymmärrys erilaisia valintoja kohtaan kasvaisi: ”Tiedän, että maailmassa on vielä ikäviä asenteita.”

Mia on aina ihastunut useampaan henkilöön yhtä aikaa, mutta vasta nelikymppisenä hän sai identiteetilleen nimen. Nyt hän elää toimivassa monisuhteessa aviomiehensä Tomin ja kumppaninsa Anjan kanssa. – Polyamoria on antanut mahdollisuuden olla täysin oma itseni.

Miaa jännitti. Hän oli kirjoitellut Anjan kanssa päivittäin WhatsAppissa jo kolmen viikon ajan, ja sen perusteella tuntui siltä, että tässä voisi todellakin olla ihminen, johon hän rakastuisi. Mia ihaili Anjan älyä, mutkattomuutta ja ajattelutapaa, ja heitä yhdistivät arvot ja musta huumori. Silti mietitytti, olisiko kaikki yhtä luontevaa kasvotusten kuin kirjoitellessa.

Kävi ilmi, että oli. Mia ja Anja viettivät kahvikuppien äärellä liki kolme tuntia.

– Aika ihan lensi. Oli hieno fiilis, että juttu jatkui siitä, mihin olimme kirjoittamisessa jääneet. Välillämme oli sama kemia ja yhteinen ajatusten virta, Mia muistelee nyt, lähes kaksi vuotta myöhemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Menin sen jälkeen iltavuoroon ihan leijuen, koska treffit olivat olleet niin kivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pari kuukautta myöhemmin, vappuna 2018 Mia esitteli uuden kumppaninsa myös aviomiehelleen Tomille.

Yli vuosikymmenen naimisissa olleet Mia ja Tomi olivat sopineet mahdollisuudesta polyamoriseen elämäntapaan jo neljä vuotta aiemmin. Tomi tiesi alusta asti Mian ja Anjan treffailusta.

Kun Anja sitten saapui päiväkoti-ikäisen lapsensa kanssa kylään, Tomi oli ostanut vappupallon paitsi omille kahdelle lapselleen myös Anjan tyttärelle. Lisäksi hän oli hankkinut rakastuneelle parille sydänilmapallot.

– Se oli ihana ele. Tomi ja Anja tulivat heti juttuun.

Siitä asti Mia, 46, on elänyt onnellisesti rakkaussuhteessa sekä Tomin, 49, että Anjan, 44, kanssa. Kaikki osapuolet ovat Mian mukaan tyytyväisiä ja onnellisia.

Monisuhde toimii samoin edellytyksin kuin parisuhdekin

Sexpo-järjestö otti vastikään kantaa monisuhteiden puolesta. Kannanotto oli seurausta Väestöliiton julkaisemasta blogitekstistä, jossa annettiin ymmärtää, ettei kahden yhtäaikaisen rakkaussuhteen ylläpitäminen onnistu, vaan tällöin voi päätyä menettämään molemmat rakkaansa.

”Blogiteksti on leimaava ja virheellinen. Se viestii, että monisuhteet olisivat mahdottomia ja tuottaisivat vain ongelmia. Tällainen kirjoittelu asiantuntijan arvovallalla on syrjivää ja aiheuttaa vahinkoa ihmisille, jotka eivät elä perinteisissä parisuhteissa”, kirjoitetaan Sexpon kannanotossa.

Väestöliiton blogitekstin ongelmana oli, ettei siinä tuotu erikseen esille, että puhe on yksinomaan salasuhteista, ei yhteisesti sovitusta elämäntavasta, jossa aikuiset osapuolet ovat omasta tahdostaan. Blogiteksti herätti huomiota ja sai osakseen kritiikkiä myös sosiaalisessa mediassa. Ilmeisesti keskustelun seurauksena kirjoitukseen on jälkeenpäin tarkennettu, että puhe on uskottomuudesta.

Sexpon tiedotteessa todetaan, että tutkimukset osoittavat monisuhteiden olevan ”toimivia, menestyviä ja onnellisia samankaltaisilla ehdoilla kuin parisuhteetkin”.

Mian, Tomin ja Anjan elämä on mainio todiste tästä.

Kun Mia kertoo elämästään ja suhteistaan Tomin ja Anjan kanssa, vaikuttaa itse asiassa siltä, että heidän väliset suhteensa saattavat toimia jopa paremmin kuin moni kahden ihmisen välinen rakkaussuhde. Mia puhuu paljon avoimuudesta, kaikkien välisestä yhteisymmärryksestä ja kommunikaation tärkeydestä. Asioista, jotka yleisesti tunnistetaan toimivan suhteen edellytyksiksi, mutta joiden toteuttaminen käytännössä saattaa olla monessa parisuhteessa vaikeaa.

– Asiat eivät koskaan tapahdu puun takaa minulle tai muille, koska puhumme koko ajan. On kaiken a ja o, että keskustelemme asioista. Välillä tulee erimielisyyksiä, riidellään ja paukutellaan oviakin, tai siis minä paukuttelen, mutta sitten riidat selvitellään. Ainut tapa hoitaa asioita on avoin ja rehellinen kommunikaatio.

Vapaus mennä ei enää riittänyt

Mia eli pitkään tavanomaista ydinperhearkea miehensä ja kahden lapsen kanssa. Miten hän päätyi nelikymppisenä elämään polyamorisesti? Palataanpa ajassa taaksepäin.

Jo teini-iässä Mialla oli useita samanaikaisia ihastuksia. Tuolloin polyamoriaa ei yleisesti tunnettu, joten Miakaan ei osannut ajatella, että useampi yhtäaikainen kumppani olisi ylipäänsä vaihtoehto.

Sen sijaan Mia on aina tiennyt olevansa biseksuaali ja kertonut siitä avoimesti Tomillekin jo suhteen alussa. Parilla on myös aina ollut sopimus avoimesta suhteesta. 

Kymmeneen vuoteen kumpikaan ei kuitenkaan käyttänyt mahdollisuutta muihin suhteisiin.

– Mieheni joskus sanoi, että mene nyt ja iske joku nainen. Pohdiskelin sitä aina päässäni niin, että se voisi olla ihan kiva juttu, mutta entä jos ihastun? Entä jos rakastun? Entä jos en saa sitä ihmistä mielestäni, mitä se tekee meidän parisuhteellemme? Niinpä jätin sen option aina käyttämättä.

Toisaalta Mialle ja Tomille riitti tieto siitä, että heillä oli halutessaan vapaus mennä.

Vuonna 2014 Mia alkoi kaivata suhdetta naisen kanssa. Kun lapset eivät enää olleet ihan pieniä ja jatkuva väsymys helpotti, tuntui siltä kuin seksuaalisuuskin olisi ikään kuin herännyt horroksesta.

Mia ei osaa itsekään sanoa tarkkaan miksi, mutta häntä alkoi vaivata, ettei hänellä ollut kokemusta romanttisesta suhteesta naisen kanssa. Olisiko ihastuminen, rakastuminen ja parisuhde jollain lailla erilaista naisen kuin miehen kanssa?

Mialle oli selvää, että hän halusi suhteelta muutakin kuin seksiä – aidon yhteyden toisen ihmisen kanssa. Samana vuonna televisiosta tuli Erilaiset perheet -ohjelma, jossa oli mukana myös polyamorinen perhe. Siinä Mia kuuli polyamoria-termin ensi kertaa.

– Minulla syttyi lamppu päässä: ai tällakin tavalla voi järjestää suhteita!

Mia otti asian puheeksi Tomin kanssa ja kysyi, mitä mieltä tämä olisi polyamoriasta.

– Jätin sen hänelle muhimaan. Hän mietti asiaa harkitusti useamman kuukauden. Yhtenä päivänä hän sitten tuli sanomaan, että voisihan sitä katsoa, mitä siitä tulisi.

Jälkeenpäin Tomi on kertonut, että ratkaisevaa päätöksenteossa oli silloisten lähipiirin avioerojen lisäksi ennen kaikkea ajatus siitä, että voisi olla mielenkiintoista tutustua muihin samanhenkisiin ihmisiin ja oppia sitä kautta lisää myös itsestään.

Väestöliiton blogikirjoituksessa kirjoitetaan, että uutta rakkautta lähdetään yleensä etsimään, kun aiempi suhde on ”muuttunut alun intohimoisen vaiheen jälkeen mukavaksi ja helpoksi toveruussuhteeksi”. Me Naisten aiemman kyselyn perusteella näin onkin usein silloin, kun kyseessä on sivusuhde. Mian ja Tomin avioliitosta puolestaan ei puuttunut mitään.

– Meidän suhteemme ei millään tavalla ollut väljähtynyt. Meillä on alusta asti ollut intohimoinen suhde.

Täysin oma itsensä

Tomin näytettyä vihreää valoa Mia punnitsi asiaa vielä tarkkaan kaikista näkökulmista. Pian päätöksen tehtyään hän löysi naisen, johon ihastui. Intensiivinen suhde jäi kuitenkin neljän kuukauden mittaiseksi.

Ero oli Mialle kova paikka, ja Tomi oli sen käsittelyssä hänen tukenaan.

Vaikka romanssi päättyi, Mia tajusi sen myötä, mitä polyamoria voi hänen elämäänsä antaa.

– Se on antanut mahdollisuuden olla täysin oma itseni. Voin toteuttaa seksuaalisesti molempia puolia itsessäni. Minusta rakkaus kasvattaa rakkautta. Tämä on tuonut minulle tapoja käsitellä omia tunteitani. Olen oppinut uusia keinoja konfliktien selvittämiseen ja saanut näkemystä erilaisten ihmisten ajatuksiin, Mia kertoo.

Oivalluksesta huolimatta romanssin jälkeen kului useampi vuosi niin, että Mia ja Tomi viettivät rauhallista perhearkea entiseen tapaansa. Vaikka Mia on hyvin sosiaalinen, hän kaipasi palautumisaikaa ennen uutta suhdetta. Suhteen aktiivinen etsintä jäi tauolle ja vain yksi deitti-ilmoitus voimaan.

Helmikuussa 2018 ainoaan jäljelle jääneeseen ilmoitukseen tuli yhteydenotto. Se oli Anja.


Kuuden arjen palapeli

Kolmen aikuisen ja kolmen lapsen, Mian ja Tomin alakoululaisten ja Anjan päiväkoti-ikäisen tyttären, elämien yhteensovittaminen on sujunut hyvin.

Mia kertoo, että tieto hänen polyamorisuudestaan on saanut lähipiirissä ”99-prosenttisesti mahtavan vastaanoton”, vaikka se on herättänyt joissain myös kysymyksiä ja hämmennystä. Myös lapsille on kerrottu alusta asti avoimesti ja oikeilla sanoilla, mistä on kyse.

– Olin tosi ylpeä lapsistani. He eivät tehneet asiasta mitään isoa numeroa, vaan olivat vain siten, että ”aha, selvä”. Kun he selvästi näkivät, että asia oli meille vanhemmille ok, ja tapasivat uuden kumppanini ja hänen lapsensa, uusikin suhde vain nivoutui osaksi arkea, Mia kertoo.

Haasteitakin on toki ollut. Välillä joku tuntee olonsa mustasukkaiseksi, mutta niinäkin hetkinä tilanne on selvinnyt keskustelemalla. Taas puhutaan avoimuudesta.

– Rehellinen kommunikaatio voi välillä olla jopa sellaista, että joutuu sanomaan toiselle sellaisia asioita, joita tämä ei mielellään kuule.

”Lapset eivät tehneet asiasta isoa numeroa, vaan olivat vain siten, että 'aha, selvä'.”

Isoin haaste on ollut aikataulujen yhteensovittaminen ja ajan jakaminen tasapuolisesti. Toisin kuin polyamorisia suhteita usein kuvataan, kaikki kolme eivät asu saman katon alla. Tomi on hetero ja Anja homoseksuaali, ja he ovat keskenään vain kavereita, virallisemmin niin kutsuttuja metamuruja eli kumppanin kumppaneita. Mia asuu tavallisesti muutaman päivän pätkissä vuoroin Tomin ja lastensa kanssa, vuoroin Anjan luona.

Aiemmin osoitteesta toiseen vaihtaminen tarkoitti kolmen vartin ajomatkaa. Aikatauluhaasteet helpottuivat viime kesänä, kun Anja muutti samalle paikkakunnalle, parin kilometrin päähän. Samalla helpottui myös lastenhoidossa auttaminen puolin ja toisin. Apua tarvitaan esimerkiksi, kun Mia ja Tomi tai Mia ja Anja viettävät kahdenkeskistä treffiaikaa.

Juhlapyhinä kaikki saattavat kokoontua yhteisen pöydän ääreen, ja tavallista arkeakin vietetään välillä myös koko porukan voimin.

Edessä ”pakanallinen hääjuhla”

Aikataulusyistä Mia ei kaipaa elämään enempää romanttisia suhteita, vaikka sydämessä luultavasti olisi tilaa useammallekin. Muutoinkin hänen on nyt hyvä olla näin. Hän rakastaa kumpaakin kumppaniaan, ja molempien suhteiden on tarkoitus olla pitkäaikaisia.

– Haluan korostaa, että tämähän ei ole minun ja kumppaneideni mielestä ainoa oikea malli olla suhteessa, vaan vain yksi vaihtoehto, Mia silti muistuttaa.

Hän haluaa kuitenkin kertoa omasta elämästään, jotta ymmärrys toisenlaisiakin valintoja kohtaan kasvaisi.

– Tiedän, että maailmassa on vielä ikäviä asenteita, ja nyt on mielestäni nousemassa Euroopassa ja maailmalla syrjintää ja sellaisia aatteita, jotka pelottavat minua.

– Mitä se on toiselta pois, jos joku rakastaa kahta tai useampaa? Erityisesti sellaiselta, joka on suhteiden ulkopuolella. Antaa kaikkien kukkien kukkia, kunhan on kysymys aikuisista, jotka ovat antaneet suostumuksensa.

”Mitä se on pois suhteiden ulkopuoliselta, jos joku rakastaa kahta tai useampaa?”

Mian ja Anjan rakkautta on tarkoitus juhlia ensi syksynä. Silloin edessä on kättenliittäjäiset, eräänlaiset ”pakanalliset häät”, kuten Mia selittää. Suomessa voi olla aviossa vain yhden henkilön kanssa, eikä Anja olisi enää kolmatta kertaa naimisiin halunnutkaan. Silti Mia halusi juhlistaa heidän yhdessäoloaan jotenkin.

– Olen auttamaton romantikko.

Luvassa on pieni ja intiimi seremonia metsässä ja kahvit kotona. Tilaisuuteen kutsutaan vain kaikkein läheisimmät ihmiset. Paikalla ovat tietenkin myös Tomi ja lapset.

– Aviopuoliso on suhtautunut tähän hyvin. Hän on luvannut, että voi vaikka ottaa valokuvia tilaisuudesta.

Mia on nyt saanut muutaman vuoden takaiseen pohdintaansa vastauksen: rakkaus on samanlaista sukupuolesta riippumatta, vain ihmiset ovat erilaisia.

Vierailija

Miksi teette juttuja näistä? kirjoitti:
Sateenkaari-ihmiset😂😂😂😂

...heterotkin voivat olla polyamorisia. Vai oletko niitä höpsöjä jotka luulevat että romanttinen rakkaus on sama asia kuin seksuaalinen halu?

Vierailija

Höpön löpö tuollaiset suhteet. Voihan sitä tavaraa jakaa tietysti noinkin. 🌈 Ihmiset omaavat turhan ison egon ja pienen ajattelukyvyn. Kuu

Sisältö jatkuu mainoksen alla