Kuvat
Petteri Kivimäki
ET
Marja tarvitsee apua kaikissa arkiaskareissa, mutta myös puhumisessa.
Marja tarvitsee apua kaikissa arkiaskareissa, mutta myös puhumisessa.

Vuonna 2004 Marja Korhonen neliraajahalvaantui ja menetti puhekykynsä aivorunkotukoksen ja siitä seuranneen hoitovihreen kautta. – En osaa tuntea pätkääkään surua siitä, että joku auttaa minua. 

Kirjailija ja luennoitsija Marja Korhonen, 56, Saarijärvi

”Suhde on väistämättä läheinen”

”Autettavana olemiseen on osattava suhtautua oikein: teen lopulta itse jokaisesta päivästä iloisen tai huonon.

En osaa tuntea pätkääkään surua siitä, että joku auttaa minua. Koska elämäni muuttui, minun pitää ottaa se vastaan muutoksineen!

Neliraajahalvaannuin ja menetin puhekykyni vuonna 2004 aivorunkotukoksen ja sitä seuranneen hoitovirheen kautta. Pitkän sairaalajakson jälkeen taistelin tieni kotiin asumaan alkuvuodesta 2006. Siinä vaiheessa aloin työnantajaksi kolmelle henkilökohtaiselle avustajalle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarvitsen apua kaikissa arkiaskareissa ja myös puhumisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käytän läpinäkyvää kirjaintaulua, josta katseellani poimin kirjaimet. Avustajani tulkkaa sitten puheeni ääneen. Tekstiä kirjoitan itse tietokoneen ja otsahiiren avulla.

Kemioiden pitää kohdata

Pisin avustajasuhde on kestänyt 12 vuotta. Muutama aiemmin vakituisena ollut avustaja on jäänyt sijaisrinkiin, jossa on kahdeksan henkilöä.

Käytän avustajien etsimisessä sekä puskaradiota että työnhakupalveluita. Kutsun muutaman haastatteluun ja sen perusteella valitsen sellaisia avustajia, joista aistin, että kemiamme kohtaavat. Meillä on hyvä työyhteisö, jaamme huumorin keinoin yhteisiä kokemuksia.

Olen haastava avustettava, sillä elinpiirini on laaja. Se kysyy avustajalta heittäytymiskykyä ja huumorintajua.

”Avustajan pitää tuntea minut niin hyvin, että kykenee välittämään myös viestini tunnetason.”

Halvaantumiseni jälkeen minusta on tullut kirjailija ja luennoitsija. Luennolla yksi avustajista tulkkaa puhettani, toinen lukee pätkiä kirjoistani ja kolmas huolehtii tekniikasta sekä lukee ääneen kirjoittamaani luentorunkoa.

Luennon jälkeen he myyvät kirjojani ja tulkkaavat minua innokkaiden juttelijoiden kanssa.

Tulkin pitää olla nopea, selväsanainen ja esiintymisvalmis. Hänen pitää tuntea minut niin hyvin, että kykenee välittämään myös viestini tunnetason. Minulla on Kelalta oikeus kahdeksan tulkin rinkiin.

Monista tulee ystäviä

Avustajasta voi tulla ystävä. Tässä ollaan niin iholla, että suhde on väistämättä hyvin läheinen. Olen esimerkiksi lähdössä kyläilemään 86-vuotiaan isäni luo.

Mukana olevat avustajat osallistuvat siellä seurusteluun, sillä he tuntevat perheeni hyvin.

Niillä matkoilla, jotka teen omalla autolla, minulla on mukana kaksi avustajaa. Erikoistapauksissa, esimerkiksi viikon lomareissulla, avustajia on kolme.

Alusta asti olen halunnut niin, että läheiseni eivät ole avustajiani. Minulla on kolme aikuista lasta. Ajattelen, että heillä on oikeus elää omaa elämäänsä.”

Laki takaa oikeuden apuun

  • Vammaispalvelulaki takaa vaikeavammaiselle oikeuden henkilökohtaiseen apuun niissä asioissa, jotka hän tekisi itse, ellei vamma tätä estäisi. Suomessa on noin 25 000–30 000 henkilökohtaista avustajaa.
  • Avustaminen tapahtuu kotona tai sen ulkopuolella, päivittäisissä toimissa, työssä ja opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä.
  • Ammatillinen koulutus henkilökohtaisen avustajan tehtävään alkoi vasta vuonna 2018. Avustajana saa toimia myös ilman tätä ammattitutkintoa, ja joukossa onkin useiden eri ammattien osaajia.
  • Useimmiten vammainen henkilö on itse avustajansa työnantaja, mutta kunta maksaa avustajan palkan ja muut työhön liittyvät välttämättömät kulut.
  • Henkilökohtaisen avustajan työehtosopimuksen mukainen vähimmäistuntipalkka vaihtelee palkkaryhmän, kokemusvuosien ja paikkakunnan (pääkaupunkiseutu–muu maa) mukaan 10,70 eurosta 12,41 euroon.
  • Oikotie.fi:n työpaikkahaussa keskimääräinen kuukausipalkka tehtävänimikkeelle henkilökohtainen avustaja oli 1678 euroa helmikuussa 2019.

Lähteet: jhl.fi, sopimustoimitsija Veikko Lehtonen JHL

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Sisältö jatkuu mainoksen alla