Välillä Maiju miettii, onko loppuelämän kestävää suhdetta mahdollista edes löytää. ”Pettymykset ovat tehneet kyynisemmäksi.” Kuva: Shutterstock
Välillä Maiju miettii, onko loppuelämän kestävää suhdetta mahdollista edes löytää. ”Pettymykset ovat tehneet kyynisemmäksi.” Kuva: Shutterstock

Jos tapaamisen sopiminen takkuaa, asialla saattaa olla saippuamies. Noin 60 eri tyypin kanssa treffaillut ikisinkku Maiju listaa Tinderistä tutut deittailijahahmot.

Keskivertotreffailijaksi itseään kuvaileva Maiju, 32, on käyttänyt Tinderiä siitä lähtien, kun sovellus tuli Suomeen. Hän on ollut sinkku kohta kuusi vuotta ja käynyt treffeillä noin 50–60 miehen kanssa.

Maiju tapaa kumppaniehdokkaita myös baarissa, mutta 90 prosenttia treffeistä sovitaan Tinderin kautta. Aktiivisimpina deittailuaikoina treffejä on ollut kahdet viikossa. Nykyään Maiju käy Tinder-treffeillä noin kerran kuussa.

Hän haluaisi löytää vakituisen parisuhteen. Siksi eniten vetoavat tyypit, jotka kertovat jo kuvauksessaan olevansa tositarkoituksella liikkeellä.

– Sellaisten tyyppien kuvat katson tosi tarkasti läpi, Maiju sanoo.

– Kriteerit eivät ole enää niin pinnallisia kuin nuorempana. Nyt tärkeintä on se, millainen persoona toinen on, mistä hän on kiinnostunut ja osaako hän kommunikoida ja ottaa muut huomioon.

Muunkinlaisia treffailijoita on vuosien varrella tullut vastaan. Tällaisiin tyyppeihin Maiju on Tinderissä törmännyt:

1. Vasta eronneet

Tunnusmerkit: uunituore ero, jatkuva eksästä puhuminen, laastarisuhteen kaipuu

Maijun kokemuksen mukaan harva vastaeronnut on heti valmis uuteen vakavaan suhteeseen. Siksi tuore ero on hänelle varma hälytysmerkki.

– Että tähän muurahaispesään en lähde, Maiju sanoo.

– Kun ihmiset nykyään eroavat, Tinderin lataaminen on ensimmäisten joukossa hoidettavien asioiden listalla. On paljon ihmisiä, jotka eivät ole vielä toipuneet edellisistä suhteistaan. He nuolevat vielä haavojaan, mutta silti on jo tarve päästä eteenpäin.

”Olisi kiva kuulla toiseltakin suoraan, jos ei kiinnosta.”

2. Saippuamiehet

Tunnusmerkit: pinnallinen keskustelu, tapaamisen välttely, katoamistemput

Nämä tyypit lipeävät otteesta kuin käsissä hioutunut palasaippua. Säästä juttelu onnistuu, mutta syvemmälle keskusteluissa ei päästä.

– Homma on alusta asti tosi vaikeaa. Viestitellessä miehestä ei saa mitään irti ja tapaamisen sopiminen on hankalaa. Itse olen tottunut puhumaan asioiden oikeilla nimillä. Olisi kiva kuulla toiseltakin suoraan, jos ei kiinnosta, Maiju sanoo.

3. Pelailijat

Tunnusmerkit: puhuvat muuta kuin tekevät

Maiju on kohdannut myös tyyppejä, joiden kanssa on ensin sovittu eksklusiivisesta tapailusta mutta jotka sitten tulevat kadulla toisen kainalossa vastaan.

– Se tuntuu tosi pahalta, Maiju sanoo.

– Monesti törmää sellaisiin miehiin, jotka ovat ulkoisesti täydellisiä. On kiva kämppä, hyvä tyyli ja työpaikka, mutta sielunelämä on köyhää. Voidaan kohdella toisia miten huvittaa. En tee mitään ihmisellä, joka ei osaa arvostaa muita.

”En tee mitään ihmisellä, joka ei osaa arvostaa muita.”

4. Sitoutumiskammoiset

Tunnusmerkit: jäätyminen vakiintumishaaveista puhuttaessa, äkillinen yhteydenpidon katkaiseminen

Sitoutumiskammoisten kanssa juttu luistaa alussa oikein luontevasti, mutta kun aletaan puhua tulevaisuudesta, vakiintumisesta tai lapsihaaveista, homma menee vaikeaksi ja yhteydenpito katkeaa.

Maijukaan ei halua puhua tulevaisuudesta heti ensimmäisillä treffeillä, mutta hänestä haaveet on nostettava esiin melko varhaisessa vaiheessa.

– Puheet perheen perustamisesta ja naimisiinmenosta ovat vakavia, mutta tärkeitä. Välillä olen päätynyt tilanteeseen, jossa näistä ei ole puhuttu ja myöhemmin on käynyt ilmi, ettei toinen halua ikinä lapsia. Jutun lopettaminen on vaikeaa, kun tunteita on jo pelissä.

Välillä vastaan tulee täydellisiä katoamistemppuja.

– Välillä joku vain katoaa johonkin myyränkoloon, eikä vastaa enää viesteihin. En tiedä, johtuuko se Tinderistä. On niin helppo vaihtaa seuraavaan. Ei ole pakko koskaan kohdata niitä ihmisiä.

Maiju ei ymmärrä, miksi joidenkin on niin vaikeaa sanoa suoraan, jos yhteydenpito ei enää kiinnosta.

– Se tuntuu turhauttavalta ja loukkaavalta. Enkö ole edes yhden tekstiviestin arvoinen?

– Moni voi ajatella, ettei halua loukata toista. Mutta enemmän loukkaa se, että on vain hiljaa.

”Haenko jotain, mitä ei ole olemassakaan?”

5. Lääppijät

Tunnusmerkit: tarve päästä saman tien iholle

Maiju myöntää, että on itsekin joskus sitoutumiskammoinen. Varsinkin silloin, kun vastaan tulee tyyppi, joka osoittaa kiinnostuksensa hyvin suoraan ja pyrkii heti iholle. Haluaa halailla, pussailla ja koskettaa.

– Silloin tulee se pakoreaktio, Maiju sanoo.

– Olen elänyt sinkkuna niin monta vuotta, että olen miettinyt, miten tähän kuvioon kukaan edes sopisi. Olenko itse liian valikoiva? Haenko jotain, mitä ei ole olemassakaan?

Välillä Maiju kyllästyy ja poistaa sovelluksen pariksi kuukaudeksi.

– Pettymykset ovat tehneet kyynisemmäksi. Välillä tulee epäilyksen hetkiä ja tuntuu, että en koskaan tapaa ketään.

Toivoa antavat jutut, jotka päättyvät hyvässä hengessä. Tapailun lopettamisen syistä keskustellaan yhdessä ja toiselle kerrotaan myös, mitä hyvää hänessä on.

– Valaa uskoa tulevaan, kun toinen sanoo, että olet huipputyyppi ja joku sinut vielä nappaa.

Maijun nimi on muutettu.

Älypuhelinten tuoma etäisyys on tehnyt ystävien näkemisen perumisesta ja myöhästelystä vähän liian helppoa.

”Tuun ihan pian, tulin hetki sitten kotiin ja vaihdoin vaatteet, niin lähden ihan just!”

”Metrossa!”

”Nähdäänkö ravintolan edessä vai sisällä?”

”Mä myöhästyn kans jonkin verran.”

”Soitellaan, kun jompikumpi on perillä.”

Edelliset ovat otteita WhatsApp-keskusteluista ystävieni kanssa. Tällaista on ystävien tapaamisten sopiminen ja niihin saapuminen 2010-luvulla: kohtaamisten ajankohtaa ”katellaan” ja ”sovitaan lähempänä” päivätolkulla, ja juuri ennen sovittua tapaamisaikaa alkavat sinkoilla viestit, joissa raportoidaan myöhästymisistä. 

Silmänsä peittänyttä apinaa esittävä emoji ja hätäinen sori-sana saavat hoitaa pahoittelun virkaa, kun kumpikaan ei oikeasti ole kovin pahoillaan siitä, että lähti taas kerran kotoa myöhässä. Viestillä on helppo sinkauttaa tilannetiedotus viivästymisestä, ja kahvilan edessä päivystävä ystävä voi käyttää odotteluajan selaamalla luuriaan – ellei itsekin ole myöhässä. 

Nykyteknologian ansiosta treffipaikalla ei tarvitse haahuilla turhaan, jos ystävälle on sattunut ylitsepääsemätön este. Toisaalta, aika harvoin myöhästely tai tapaamisen peruminen johtuu jostakin aivan yllättävästä ja ylitsepääsemättömästä. Viestittelyn helppous, sosiaalisessa mediassa kevyesti sinkoilevat kutsut ja kiireisyyden ihannointi vain ovat tehneet myöhästelystä ja viime hetken peruutuksista houkuttelevan helppoa.

Kuten toimittaja Elizabeth Kiefer kirjoittaa Glamourissa, tapakulttuuri on muuttunut siihen suuntaan, että kaverien näkemisen voi skipata introverttikortin heilautuksella, eivätkä viime hetken peruutukset ole niin vakava juttu. Perumiskuume leviää ja uhkaa ystävyyksiä, Kiefer maalailee. 

Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

WhatsApp-myöhästelyn ja -perumisen lisäksi hermoja kiristävät Facebook-kutsut. Facebookissa juhlakutsut on helppo naputella koko kaveriporukalle – mutta kutsu on myös helppo jättää roikkumaan Ehkä-tilaan tai unohtaa vastaaminen kokonaan.

Älypuhelinsovellusten tuoma etäisyys on tehnyt kieltäytymisestä  ja kutsujen huomiotta jättämisestä vähän liian helppoa. Lankapuhelimitse esitettyyn kutsuun olisi ollut törppöä vastata, että katsellaan miltä loppuviikosta näyttää, ja jättää sitten tulematta. Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

Siispä teen muistilistan itselleni ja vähän muillekin:

 1. Jos et pääse tai et halua tulla, kieltäydy heti kohteliaasti.
 2. Suhtaudu Facebook-kutsuihin vakavasti, jos kyse on ystävälle tärkeästä tapahtumasta. 
 3. Lähde ajoissa kotoa. Oikeasti. 
 4. Lakkaa lähettelemästä tilanneraportteja tyyliin: Bussissa! Kohta siellä! Pyöräkellarissa! Katso sen sijaan kohta kolme uudestaan. 

Keräsimme naisten arviot siitä, millainen tyyppi ei pääse jatkoon deittisovelluksessa – ei ole helppoa kellään.

Kuka väitti, että tinderöinti on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin? Näistä syistä nainen sivuuttaa Tinder-ehdokkaan:

 1. Profiilikuva on ryhmäkuva. Harva nainen vaivautuu aukaisemaan profiilin tarkistaakseen, kuka kuvan tyypeistä mies oikein on.
 2. Kuva on otettu likaisen peilin kautta. Ei jatkoon.
 3. Paidaton kuva. Pullistelu ei ole kuumaa, vaikka moni salimarkku saattaisi luulla niin.
 4. Liika poseeraaminen, duckface tai muu yliyrittäminen kuvissa eivät toimi miehellä eikä naisella. Aitous katoaa, kun profiili muistuttaa malliportfoliota.
 5. Rasittavan aktiiviset kuvat. Ensimmäisessä kuvassa surffilauta kainalossa, toisessa hyppää laskuvarjohyppyä ja kolmannessa valloittaa vuorta. Onko sellainen tavallinen kuolevainen ollenkaan? 
 6. Negatiivinen ensivaikutelma. Tyyppi tuomitsee naiset jo biossa sutkautuksellaan ”Swaippaa suosiolla vasemmalle, jos olet feministi, heko heko”. Onnea rakkauden etsintään, hei!
 7. Biossa ainoa kuvaus on pituus. Sekö todella on tärkein tai kiinnostavin seikka?
 8. Suttuinen ja rakeinen profiilikuva luo helposti kriippailevat vibat.
 9. Murjottava profiilikuva, tuo miesten kansantauti. Antaa luotaantyöntävän kuvan.
 10. Alaviistosta otettu selfie korostaa leukaa eikä näytä varsin imartelevalta.
 11. Kaksi edellistä niin, että samanlaisia kuvia on viisi kappaletta peräkkäin.
 12. Superliken käyttäminen tarkoittaa yksinkertaisesti liian innokasta.
 13. Imelät Live, laugh, love -voimalauseet tai Marilyn Monroen siteeraaminen. Vähänpä tiesit, jos luulit, että vain naiset sortuvat niihin. 
 14. Jos miehen täytyy profiilissaan kertoa olevansa huumorintajuinen, hän ei luultavasti ole sitä. Oikeasti huumorintajuinen kirjoittaa profiiliinsa jotain nokkelaa.
 15. Sydäntä lähellä "ruoka, matkustus ja urheilu.” Todella omaperäistä, pitäisikö tässä kiinnostua.
 16. Vain yksi kuva. Ainoastaan uhka, ei mahdollisuus.
 17. Liian vanha kuva. Tähän kategoriaan kuuluvat armeija- ja ylppärikuvat. Ihan hellyttäviä, mutta todennäköisesti antavat väärän vaikutelman.
 18. Profiilissa ei ole mitään tietoja Herra Salaperäisestä. On vaikea aloittaa keskustelua, jos ei voi tarttua mihinkään faktaan.
 19. Söpösteleviä yhteiskuvia naisten kanssa. Herättää kysymyksen, seurusteleeko hän, esittääkö vaikeasti tavoiteltavaa vai yrittääkö tehdä naiset mustasukkaiseksi.
 20. Biossa käytetään sana hipsutus. Ei jatkoon.

Jos onnistut läpäisemään tämän vaativan seulan, olet aikamoinen deittiguru!