Välillä Maiju miettii, onko loppuelämän kestävää suhdetta mahdollista edes löytää. ”Pettymykset ovat tehneet kyynisemmäksi.” Kuva: Shutterstock
Välillä Maiju miettii, onko loppuelämän kestävää suhdetta mahdollista edes löytää. ”Pettymykset ovat tehneet kyynisemmäksi.” Kuva: Shutterstock

Jos tapaamisen sopiminen takkuaa, asialla saattaa olla saippuamies. Noin 60 eri tyypin kanssa treffaillut ikisinkku Maiju listaa Tinderistä tutut deittailijahahmot.

Keskivertotreffailijaksi itseään kuvaileva Maiju, 32, on käyttänyt Tinderiä siitä lähtien, kun sovellus tuli Suomeen. Hän on ollut sinkku kohta kuusi vuotta ja käynyt treffeillä noin 50–60 miehen kanssa.

Maiju tapaa kumppaniehdokkaita myös baarissa, mutta 90 prosenttia treffeistä sovitaan Tinderin kautta. Aktiivisimpina deittailuaikoina treffejä on ollut kahdet viikossa. Nykyään Maiju käy Tinder-treffeillä noin kerran kuussa.

Hän haluaisi löytää vakituisen parisuhteen. Siksi eniten vetoavat tyypit, jotka kertovat jo kuvauksessaan olevansa tositarkoituksella liikkeellä.

– Sellaisten tyyppien kuvat katson tosi tarkasti läpi, Maiju sanoo.

– Kriteerit eivät ole enää niin pinnallisia kuin nuorempana. Nyt tärkeintä on se, millainen persoona toinen on, mistä hän on kiinnostunut ja osaako hän kommunikoida ja ottaa muut huomioon.

Muunkinlaisia treffailijoita on vuosien varrella tullut vastaan. Tällaisiin tyyppeihin Maiju on Tinderissä törmännyt:

1. Vasta eronneet

Tunnusmerkit: uunituore ero, jatkuva eksästä puhuminen, laastarisuhteen kaipuu

Maijun kokemuksen mukaan harva vastaeronnut on heti valmis uuteen vakavaan suhteeseen. Siksi tuore ero on hänelle varma hälytysmerkki.

– Että tähän muurahaispesään en lähde, Maiju sanoo.

– Kun ihmiset nykyään eroavat, Tinderin lataaminen on ensimmäisten joukossa hoidettavien asioiden listalla. On paljon ihmisiä, jotka eivät ole vielä toipuneet edellisistä suhteistaan. He nuolevat vielä haavojaan, mutta silti on jo tarve päästä eteenpäin.

”Olisi kiva kuulla toiseltakin suoraan, jos ei kiinnosta.”

2. Saippuamiehet

Tunnusmerkit: pinnallinen keskustelu, tapaamisen välttely, katoamistemput

Nämä tyypit lipeävät otteesta kuin käsissä hioutunut palasaippua. Säästä juttelu onnistuu, mutta syvemmälle keskusteluissa ei päästä.

– Homma on alusta asti tosi vaikeaa. Viestitellessä miehestä ei saa mitään irti ja tapaamisen sopiminen on hankalaa. Itse olen tottunut puhumaan asioiden oikeilla nimillä. Olisi kiva kuulla toiseltakin suoraan, jos ei kiinnosta, Maiju sanoo.

3. Pelailijat

Tunnusmerkit: puhuvat muuta kuin tekevät

Maiju on kohdannut myös tyyppejä, joiden kanssa on ensin sovittu eksklusiivisesta tapailusta mutta jotka sitten tulevat kadulla toisen kainalossa vastaan.

– Se tuntuu tosi pahalta, Maiju sanoo.

– Monesti törmää sellaisiin miehiin, jotka ovat ulkoisesti täydellisiä. On kiva kämppä, hyvä tyyli ja työpaikka, mutta sielunelämä on köyhää. Voidaan kohdella toisia miten huvittaa. En tee mitään ihmisellä, joka ei osaa arvostaa muita.

”En tee mitään ihmisellä, joka ei osaa arvostaa muita.”

4. Sitoutumiskammoiset

Tunnusmerkit: jäätyminen vakiintumishaaveista puhuttaessa, äkillinen yhteydenpidon katkaiseminen

Sitoutumiskammoisten kanssa juttu luistaa alussa oikein luontevasti, mutta kun aletaan puhua tulevaisuudesta, vakiintumisesta tai lapsihaaveista, homma menee vaikeaksi ja yhteydenpito katkeaa.

Maijukaan ei halua puhua tulevaisuudesta heti ensimmäisillä treffeillä, mutta hänestä haaveet on nostettava esiin melko varhaisessa vaiheessa.

– Puheet perheen perustamisesta ja naimisiinmenosta ovat vakavia, mutta tärkeitä. Välillä olen päätynyt tilanteeseen, jossa näistä ei ole puhuttu ja myöhemmin on käynyt ilmi, ettei toinen halua ikinä lapsia. Jutun lopettaminen on vaikeaa, kun tunteita on jo pelissä.

Välillä vastaan tulee täydellisiä katoamistemppuja.

– Välillä joku vain katoaa johonkin myyränkoloon, eikä vastaa enää viesteihin. En tiedä, johtuuko se Tinderistä. On niin helppo vaihtaa seuraavaan. Ei ole pakko koskaan kohdata niitä ihmisiä.

Maiju ei ymmärrä, miksi joidenkin on niin vaikeaa sanoa suoraan, jos yhteydenpito ei enää kiinnosta.

– Se tuntuu turhauttavalta ja loukkaavalta. Enkö ole edes yhden tekstiviestin arvoinen?

– Moni voi ajatella, ettei halua loukata toista. Mutta enemmän loukkaa se, että on vain hiljaa.

”Haenko jotain, mitä ei ole olemassakaan?”

5. Lääppijät

Tunnusmerkit: tarve päästä saman tien iholle

Maiju myöntää, että on itsekin joskus sitoutumiskammoinen. Varsinkin silloin, kun vastaan tulee tyyppi, joka osoittaa kiinnostuksensa hyvin suoraan ja pyrkii heti iholle. Haluaa halailla, pussailla ja koskettaa.

– Silloin tulee se pakoreaktio, Maiju sanoo.

– Olen elänyt sinkkuna niin monta vuotta, että olen miettinyt, miten tähän kuvioon kukaan edes sopisi. Olenko itse liian valikoiva? Haenko jotain, mitä ei ole olemassakaan?

Välillä Maiju kyllästyy ja poistaa sovelluksen pariksi kuukaudeksi.

– Pettymykset ovat tehneet kyynisemmäksi. Välillä tulee epäilyksen hetkiä ja tuntuu, että en koskaan tapaa ketään.

Toivoa antavat jutut, jotka päättyvät hyvässä hengessä. Tapailun lopettamisen syistä keskustellaan yhdessä ja toiselle kerrotaan myös, mitä hyvää hänessä on.

– Valaa uskoa tulevaan, kun toinen sanoo, että olet huipputyyppi ja joku sinut vielä nappaa.

Maijun nimi on muutettu.

Oliko tavoitteissasi kivuliaaseen eroon kiinnijääminen? Tästä muistilistasta on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Pidä yhteyttä.

Lähde liikkeelle vaivaannuttavan tiiviistä yhteydenpidosta. Käytä kaikkia mahdollisia viestimiä rajoittamatta kommunikointia pelkkiin pitkiin puheluihin. Myös hänen työsähköpostinsa ja Instgraminsa ovat kelpo osoitteita muistutuksille olemassaolostasi.

2. Kiellä kaikki.

Sulkeudu täysin ja anna negatiivisten tunteidesi patoutua. Purkautumisvaiheesta tulee paljon jännempää.

3. Ehdota yhteenpalaamista…

…joka toinen päivä. Muuta mieltäsi niin usein kuin mahdollista ja jätä viimeisistä käänteistä hänen vastaajaansa vuoroin syyllistäviä, vuoroin rakastavia ääniviestejä.

4. Puhu ex-kumppanistasi pahaa.

Kerro vahvasti väritetty ja eksääsi demonisoiva versio tapahtumista kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan. Sujauta joukkoon henkilökohtaisia salaisuuksia, joita olette jakaneen keskenänne onnellisina aikoina.

5. Avaudu hänen lähipiirilleen.

Hänen kavereihinsa törmätessäsi anna palaa. Onhan heidän hyvä tietää näkökulmasi asiaan.

6. Vakoile.

Tarkista päivittäin hänen kuulumisensa somesta. Pidä samalla silmällä hänen perheensä, futiskavereidensa ja lukioaikaisen ihastuksen puuhia.

7. Sulje ystäväsi ulos elämästäsi.

Pysyttele kaukana ymmärtäväisistä kuuntelijoista. Heillä on tapana nopeuttaa erosta selviämistä huolestuttavan paljon.

8. Tee itsellesi soittolista yhteisistä biiseistänne.

Kuuntele sitä aina hereillä ollessasi.

9. Lukittaudu kotiisi.

Älä lähde ulos. Ihmisten tapaaminen saattaa viedä ajatuksesi pois olennaisesta ja pahimmillaan piristää.

10. Laiminlyö itseäsi.

Jätä syöminen ja nukkuminen vähemmälle. Kärsiminen asiaan.

 

Hiljennä valittaja, aivojesi tähden!

Valittaminen on tärkeä osa ihmisyyttä.

”Mieli on mestari luomaan toiveita, standardeja ja olettamuksia kaikesta siitä, mitä emme voi hallita”, kertoo psykologi Shawn T. Smith Psychology Today -lehdessä.

Se, etteivät toiveet toteudu, saa meidät kitisemään, olivat odotukset realistisia tai eivät.

Mutta tiesitkö, että märinän kuunteleminen ei ainoastaan raasta hermojasi, vaan on myös haitaksi aivoillesi?

Purnaus stressaa aivoja

Ongelma piilee mäkätyksen luomassa stressireaktiossa, kertoo Psychology Spot.

B-rapun naapurin moikkaamattomuudesta vaahtoava anoppisi saa aivoissasi aikaan hälytystilan, kun hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akseli (tuttavallisemmin HPA-akseli) aktivoituu uhalta suojautuakseen. HPA-akseli vapauttaa herätessään stressihormoni kortisolia. Sen tarkoitus on suojella.

Ikävä kyllä stressitilanteen jatkuessa pitkään (eli jos anoppi jatkaa ja jatkaa valitusta) kortisolin määrä nousee turhan korkeaksi. Reaktio taas tappaa hermosolujasi.

Tee palvelus aivoillesi. Hiljennä inisijä ihmisystävällisemmäksi.

Usein voivottelijan kanssa keskustellessa joutuu huomaamaan, että optimistiset vinkit tyrmätään ilman harkintaa. Valittaja ei halua apua. Hän tarvitsee lähelleen korvaparin, johon kipata viimeisimmät synkistelyn aiheet.

Aivot eivät kuormituksesta pidä. Ne hämmentyvät entisestään, kun hyökkäys ei ota laantuakseen.

Siksi kannattaa tehdä palvelus aivoilleen ja hiljentää inisijä ihmisystävällisemmäksi. Se onnistuu esimerkiksi näin:

Ehdota valittajalle kisaa siitä, kumpi pystyy listaamaan nopeammin sata asiaa, josta on kiitollinen tällä viikolla. Valittajan vaihtoehdot rajoittuvat haasteen hyväksymiseen tai totaaliseen jäätymiseen. Sinä ja aivokemiasi selviätte joka tapauksessa voittajina.