Maaret Kallio on tuttu television Ensitreffit alttarilla ja Kielletty rakkaus -ohjelmista. Kuva: Ava
Maaret Kallio on tuttu television Ensitreffit alttarilla ja Kielletty rakkaus -ohjelmista. Kuva: Ava

Ratkeaisiko kireä tilanne kerrankin ilman riitaa? Se on mahdollista, kun oppii tunnistamaan omat tunteensa ja ottamaan niistä vastuun. 

Että toinen voi olla ärsyttävä. Hän puhuu eri kieltä, ei ole ymmärtänyt tuotakaan ilmiselvää asiaa hoitaa, ei tajua minua nyt ollenkaan.

Kuulostaako tutulta? Kireästä tilanteesta on superhelppoa syyttää toista. Paljon vaikeampaa on löytää ratkaisu itsestä, vaikka juuri se voisi auttaa. Omaan käytökseen voi vaikuttaa heti, toisin kuin kenenkään muun.

”On helpompaa ja nopeampaa syytellä ja etsiä virheitä muista.”

Psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio kehottaa tarttumaan tähän ajatukseen: mihin voin vaikuttaa, mihin en.

– Meillä on suurimmat mahdollisuudet vaikuttaa nimenomaan itseemme. Jos toinen ärsyttää, onko hänen käytöksensä muuttaminen minun käsissäni? Paljonhan me taistelemme sen asian kanssa, Kallio sanoo.

– Ei peiliin katsominen helppoa ole. Paljon helpompaa ja nopeampaa on syytellä ja etsiä virheitä muista. Kivuliaampaa on tunnustella, miten minä ja tapani olla vaikuttavat toiseen ihmiseen.

Sano heti, jos ärsyttää

Kyse onkin nimenomaan omien tunteiden tunnustelusta. Tunnesäätely on paljon esillä Maaret Kallion tuoreessa kirjassa Lujasti lempeä (WSOY). Tunnesäätely tarkoittaa sitä, että pystyy tarkastelemaan omia tunteitaan ja antaa niiden tulla ja mennä.

– Riitoja ei elämässä pysty estämään, eikä tarvitsekaan. Mutta toisen päälle ei voi oksentaa omia tunteitaan ja sen jälkeen odottaa, että muut kyllä korjaavat tilanteen. Vauvat käyttäytyvät niin. Aikuisella on oltava laajempi keinovalikoima käytössään.

Tunnesäätely voi olla vaikeaa, jos sitä ei ole oppinut. Tunteet ovat perinteisesti olleet suomalaisessa kulttuurissa sivuroolissa: aiemmat sukupolvet eivät välttämättä ole opettaneet tunteiden nimeämistä tai niiden säätelyä millään tavalla. Jäyhyys ja järjen painottaminen ovat olleet meillä arvossaan, vaikka tunteita on ollut aina. 

”Toisen päälle ei voi oksentaa omia tunteitaan ja sen jälkeen odottaa, että muut kyllä korjaavat tilanteen.”

Lohduttavaa on, että tunteiden kanssa voi opetella olemaan. Niin pystyy myös vaikuttamaan omaan toimintaansa.

Miten hankalasta, ärsyttävästä tilanteesta sitten pääsee eteenpäin ilman räjähdystä?

– Katsele tunteitasi myötätuntoisesti, mutta ota niistä myös vastuu. Kaikkea saa tuntea, mutta toiminta tunteiden vallassa on toinen tarina, Kallio sanoo.

– Jokaisessa saa olla ikäviä asioita. Jos olen ärtynyt ja ylikuormittunut, mitä tarvitsen sillä hetkellä? Toivonko, että toisen naama katoaa? Tuskin. Oleellista on sallia itselle tunne ja ilmaista, että haluan olla rauhassa tai että kaipaan syliä.

”Oma huono olo pitää ilmaista reilusti ja suoraan eikä alkaa haukkua toista pikkuasioista.”

Vastuun ottaminen omista tunteista tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että osaa sanoa, jos ärsyttää.

– Oma huono olo pitää ilmaista reilusti ja suoraan eikä alkaa haukkua toista pikkuasioista. Kannattaa myös pohtia sitä, mitä tunteeni kertoo. Onko kyse toisesta vai omasta olostani, jota heijastan toiseen? Miten oma toimintani vaikuttaa häneen? 

– Ärsyyntymiseen saa välimatkaa, kun sen tunnistaa ja sen voi nimetä. Se on tunnesäätelyä. Jo pelkästään se, että sanoo olevansa nyt vähän ärtynyt, nälkäinen tai toivoo olevansa rauhassa, väljentää oloa. Se on vastuunottamista. Toinen ihminen ymmärtää helpommin, kun kuulee, että olet joutunut päivän aikana pinnistelemään liikaa.

Kielteisiä tunteita ei siis tarvitse torjua. Torjumisen sijaan Maaret Kallio kehottaa etsimään alueita, joissa on liikkumatilaa. Jos lähipiirissä on vaikkapa hankala ihminen, johon on yrittänyt monta kertaa vaikuttaa, onko asia edennyt mihinkään? Jos ei, auttaisiko, jos muuttaisi käyttäytymistä itse?

Kallio kannustaa näyttämään tunteita ja haavoittuvuutta, sillä se saa meidät tuntemaan yhteyttä toisten ihmisten kanssa. 

Minä vain olen tällainen

Mutta minähän vain olen tällainen. Olen aina myöhässä, vähän hankala, tiedän kyllä, että olen ärsyttävä, mutta niin se vain on.

Tekosyitä kaikki! Maaret Kallio kertoo uutuuskirjassaan, että usein ihmiset selittävät luonteenlaadullaan tai temperamentillaan asioita, jotka liittyvät oikeasti tunnesäätely- ja vuorovaikutustaitoihin. 

”Perfektionismi muuttuu herkästi kireäksi kontrolliksi, eikä se ole luonteenpiirre, vaan kertoo huonovointisuudesta.”

– Lyömme herkästi itseemme leimoja, jotka vapauttavat vastuusta. Silloin meille ei ikään kuin jää tilaa olla mitään muuta. Sama homma toimii toisinpäin: jos ajattelen, että joku on idiootti, annanko hänelle mahdollisuuden olla jotakin muutakin? Ei myöhästeleminen ole mikään synnynnäinen piirre. Vai olitko todella sellainen vauvanakin? Kallio kysyy.

– Joku toinen saattaa lyödä itseensä perfektionistin leiman. Täydellisyyden tavoittelu muuttuu herkästi kireäksi kontrolliksi, eikä se ole luonteenpiirre, vaan kertoo huonovointisuudesta sekä vaikeudesta sietää kohtuullista.

Kun leima on lyöty, antaa se luvan toimia tietyin tavoin. Ajattelemme, että tavat ovat pysyviä piirteitä, vaikka ne tarkoittavat enemmänkin suojamekanismeja tai oman vastuun kiertämistä.

– Tärkeintä olisi uskaltaa miettiä pinnan alle: ihmisen toiminnalla on aina mieli ja syy. Mihin tarvitsen vaikkapa kovaa kontrollia? Mistä se auttaa minua pois? Mitä sen avulla välttelen? 

Parempi olisi, jos vain myöntäisi omat huonot puolensa. Voi aloittaa pienestä. Saattaa huomata, että toisten ihmisten kanssa on yhtäkkiä helpompaa.

Vierailija

Maaret Kallio: Tähän virheeseen sinäkin olet sortunut riidellessäsi – tee ensi kerralla näin

Kiitos hienosta jutusta ja kiitos Maaretille aiheesta kirjoittamisesta. Koska kaikki nuo ovat aivan totta, miksi sitten käyttäydymme toisin. Mikä on se kiinnipitävä voima joka saa ihmiset kerta toisensa jälkeen toistamaan tuhoisan riitelyn kaavaa. Osaksi se on totta kai opittua, mutta miksi emme tunne ja tunnista sitä lohdutonta lopputulosta mikä seuraa meille niin tyypillisestä tavasta riidellä. Olen asiaa pohtinut paljon oman työni sekä opintojen kautta. Olen tullut jonkin näköiseen...
Lue kommentti
Jatkaja...

Maaret Kallio: Tähän virheeseen sinäkin olet sortunut riidellessäsi – tee ensi kerralla näin

mitään tehtävissä kirjoitti: Mites tilanteessa kun sanon kumppanille haluavani olla rauhassa ja se tahallaan tekee p äinvastoin, esim. tulee iholle? Tyyppi on kai ollut lapsesta saakka provosoiva. Ei tunnu menevän jakeluun mitä sille sanoo. Kaikki oli tietenkin niin kuin hän alun alkaen on sanonut. Turhahan siinä on sitten enää mitään puhua. Hittolaine kun on lapsi. Kerrot "Ei tunnu menevän jakeluun mitä sille sanoo" Tämä tapa toimia on siis nyt kokeiltu, voiko ajatella että kokeilisit jotain...
Lue kommentti

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti

Yksi sai tietää puolison pettämisestä, toinen löysi itselleen uuden rakkaan. Naiset kertovat, mistä saivat voimaa erota huonosta suhteesta.

Vaikka tietäisi, että parisuhde on tuhoon tuomittu, ei eroaminen ole välttämättä helppoa. Huonoissa, jopa väkivaltaisissa, suhteissa pysytellään muun muassa pelon, taloudellisen epävarmuuden ja lasten takia – ja siksikin, että toivotaan tilanteen vielä kääntyvän hyväksi.

Eronneet ovat kertoneet Me Naisissa suhteen päättyneen johonkin yksittäiseen viimeiseen niittiin, kuten salatupakoimisen paljastumiseen, yhtäkkiseen reissuilmoitukseen – tai kuraisiin saappaisiin

Aina eron taustalla ei ole mitään yksittäistä hetkeä, joka olisi johtanut välittömään lähtöön. Osa eronneista on kertonut sinnitelleensä pitkään tuhoon tuomitussa suhteessa odottaessaan esimerkiksi tarvittavien rahavarastojen karttumista, asunnon löytymistä tai lasten kasvua. 

Kun kysyimme, mistä eronneet ovat saaneet voimaa lähteä vahingollisesta suhteesta, saimme hyvin vaihtelevia vastauksia. Muutama toistuva teema kuitenkin on: monelle eropäätökseen herättävä hetki on jokin puolison väkivallanteko, mutta eron lopullinen toteuttaminen on vaatinut ystävien tai muiden läheisten apua. 

”Viimeisellä pahoinpitelykerralla ymmärsin, että tulen lopulta pääsemään hengestäni, mikäli suhteeseen vielä jään. Tällä kertaa mies myös potki koiraani, ja se vain oli liikaa”, nelikymppinen nainen kirjoittaa kyselyvastauksessaan.

Hän kertoo saaneensa voimaa erota työtoveriltaan, jolle lopulta uskoutui.

Moni muukin vastaaja korostaa vastauksissaan, että läheisiltä ja jopa kaukaisemmiltakin tuttavilta on mahdollista saada apua lähtemiseen ja eron jälkeisen elämän aloittamiseen, jos vain uskaltaa kertoa tilanteestaan. 

Tällaisista asioista Me Naisten kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset saivat voimaa lähteä huonosta suhteesta:

Halusin paremman elämän 

”Olen alkoholistin lapsi ja ajattelin, että koko elämäni ei voi mennä alkoholistin kanssa. Ensin isä, sitten puoliso.”

”Viimeinen lyönti oli lopullinen niitti. Ymmmärsin ettei hän pysty muuttumaan. Tärkeimpänä syynä silloiseen päätökseen pidän kuitenkin sitä, että ansaitsen parempaa. Parempi olla yksin. Onneksi löysin lopulta ihanan aviomiehen.”

”Olin jo pitkään tajunnut, ettei suhde ole terve eikä tule toimimaan, koska mies ei koskaan nähnyt itsessään mitään vikaa. Kysyin itseltäni, pystynkö olemaan loppuelämäni tai viiden vuoden päästä vielä hänen kanssaan ja haluanko tällaisen elämän, jossa minulla ei mitään arvoa. Vastaus oli aina ei. Tiesin, että eron jälkeen oloni ei voisi olla ainakaan huonompi. Päivääkään en ole katunut.”


Terapia herätti

”Kävin itse terapiassa. Siellä jossain vaiheessa ymmärsin, ettei rakastamaansa ihmistä saa kohdella noin ja että vuosien työ itseni kanssa oli romahtamassa nopeasti hänen kohtelunsa takia. Tapahtui myös väkivaltatapaus, jossa tajusin, että haluan elää ja olla olemassa. Suhde jatkui vielä sen jälkeen, mutta se herätti jotain minussa.”

”Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen.”

”Terapeuttini avulla ymmärsin, kuinka olen toiminut koko aikuisikäni puolisoani palvellen ja kadottaen itseni kokonaan. Terapeutin kysymys: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?” ja se, etten osannut vastata siihen, oli niin silmiä avaava, että eroprosessi lähti käyntiin.”

Puoliso jäi kiinni

”Vuosien jahkaaminen sai viimeisen niitin, kun ystäväni parikymppinen tytär ilmoitti minulle, että hän joutui hätistelemään miestäni kimpustaan työmatkani aikana. Tyttö näytti myös mieheni hänelle lähettämät rasvaiset tekstiviestit. Olen ikuisesti kiitollinen tytölle siitä, että hän kertoi asiasta minulle, jotta sain vihdoin voimaa erota.”

”Mies jäi kiinni pettämisestä, kun toinen tai oikeastaan kolmas nainen lähetti minulle viestin. Jotenkin tajusin, etten vain voi elää niin. Pettäminen, ja tapa jolla se tehtiin, oli myös niin iso loukkaus, että ymmärsin, että miehellä on isoja ongelmia ehkä myös itsensä kanssa. Muutama ystäväni tuki minua prosessissa tosi paljon.”

Rakastuin toiseen

”Olin jo vuosia haaveillut erosta, mutta päätöksen tein, kun tapasin uuden miehen. Uusi rakkaus tuli yllättäen ja kolahti kovaa, en ollut tiennyt, millaista rakkaus kahden ihmisen välillä voi olla. En elänyt päivääkään missään salasuhteessa, vaan ilmoitin heti silloiselle miehelleni, että tämä oli nyt tässä. Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen. Uusi rakkaus on nyt kestänyt melkein 10 vuotta, ja päivääkään en ole katunut.”

”Asioista ei voinut keskustella, ja viimeinen niitti oli käsiksi käyminen, jota en anna ikinä anteeksi. Tein eroa mielessäni useamman vuoden ja tapasin ihmisen, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta. Tämä ihminen on tällä hetkellä elämäni sielunkumppani.”

”Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä.”

”Sain voimaa kolmannesta osapuolesta sekä ajatuksesta, että minä ja poikani olemme ansainneet onnellisen elämän ja että karmea suhde on lapseni lapsuutta. Uusi ihastus auttoi. Minulla ei olisi ikinä ollut voimaa lähteä suhteesta ilman, että sain toisesta voimaa  ja jotenkin myös itsekunnioitukseni takaisin.”

Sain ulkopuolisen näkökulman

”Salasin pitkään kaikilta sen, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu. Jossain kohtaa aloin puhua asioista työkaverilleni, joka auttoi minua ymmärtämään, että kaikki vika ei ollut minussa ja etten ollutkaan niin paska, että minua oli vain pakko aina hakata. Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä. Kiitos hänelle siitä.”

”Pidin yhden kerran pääni ja lähdin siskojeni ja äitini avustamana siskoni tupareihin kotipaikkakunnalle. Sinä iltana tajusin, miten paha minun oli olla siinä suhteessa, ja miten suhde oli tuhonnut oman persoonani ja luonteeni. Vielä yksi keskustelu miehen exän kanssa, ja seuraavana päivänä pakkasin kamani ja muutin pois.”

”Eräs ilta miespuolisen ystävän seurassa antoi minulle voiman, jota tarvitsin. Sitä iltaa ennen suhde oli oikeastaan jo kuollut, mutta kulissia pidettiin yllä. Kun ymmärrys siitä iski tajuntaan, että en ollut vuoteen nauranut niin vapautuneesti ja tuntenut oloani niin rennoksi, sain vihdoin voimaa sanoa viimeisen kerran, että tämä oli tässä.”

Terveyteni petti

”Terveyteni oli jo kuukausia ollut todella huono. Ruoka ei pysynyt sisällä eikä lopulta edes maistunut. Laihduin yli kymmenen kiloa kuukaudessa. Tultuani sairaalasta kotiin makasin sohvalla huilaamassa, kun mies tuli sisälle ja sanoi jotain todella ikävää. Se oli se viimeinen niitti, silloin päätin tämän avioliiton olevan nyt tässä. Ja se päätös oli aivan kristallinkirkas.”

”Olin lopulta niin loppu henkisesti, että seuraava askel olisi ollut oma totaalinen romahdukseni. Vain itse tiedän, kuinka viimeisillä voimillani päätin pelastaa itseni ja lapseni.”

”Olin vain henkisesti niin loppu, että fyysinen terveyskin alkoi reistailla. Tuli muun muassa rytmihäiriöitä, joille ei löytynyt syytä.”