Seksi entisen kumppanin kanssa saattaa nolottaa. Kuva: Shutterstock
Seksi entisen kumppanin kanssa saattaa nolottaa. Kuva: Shutterstock

Loviisa päätyi eksänsä kanssa sänkyyn useasti eron jälkeen. Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström kehottaa jokaista pohtimaan omat rajansa asian suhteen. 

Kun Loviisa, 28, erosi neljä vuotta kestäneestä suhteesta viisi vuotta sitten, hän meni yökylään ex-poikaystävänsä luokse useasti. 

– Oli jännää olla sinkku ja vapaa, mutta silti tuli palattua aina siihen tuttuun ja turvalliseen, Loviisa kertoo. 

Ero ei ollut lainkaan riitaisa. Neljä vuotta kestäneessä parisuhteessa seksi oli olut ikään kuin velvollisuus, mutta eron jälkeen laatu korvasi määrän. Loviisa elätteli vielä toiveita yhteen palaamisesta ja kaipasi läheisyyttä, joten hän nukkui silloin tällöin eksänsä luona. 

– Siihen tilanteeseen vain ajautui.

Miksi päädymme sänkyyn eksämme kanssa? 

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja Me Naisten bloggaaja Marja Kihlströmin mukaan on tavallista päätyä sänkyyn entisen kumppanin kanssa.

Syitä siihen on yhtä monta kuin on erojakin. Tilanteisiin päädytään sekä tarkoituksella että vahingossa.  

– Voi olla, että suhteessa on ollut hyvää seksiä tai eron jälkeen se saa uuden kipinän. Seksi eksän kanssa voi olla tuttua ja turvallista. Toisaalta toinen saattaa kaivata enemmän suhdetta ja hakea sitä seksin kautta. Negatiivista on, jos seksiä käytetään vallan välineenä, hän avaa syitä. 

Ylipäätänsä Kihlström kehottaa miettimään, mikä on parisuhde ja mikä tekee eksästä eksän.

Onko se okei? 

Loviisa häpesi seksiä eksänsä kanssa. 

– Halusin päästä tilanteesta eroon. Ajattelin monta kertaa, että tämä oli viimeinen kerta, mutta niin vain tapahtui monta kertaa viikossa puolen vuoden ajan. Siitä tuli sellainen riesa. 

Seksisuhde päättyi samantien, kun Loviisa löysi uuden kumppanin. 

”Joillekin seksi on pehmeä tie eroon, joillekin taas se saa eron tuntumaan kahta kauheammalta.”

Kihlströmin mukaan ei ole oikeaa vastausta siihen, saako tai kannattaako eksän kanssa harrastaa seksiä. 

– Jos se aiheuttaa ahdistusta, pahaa mieltä ja itkua enemmän kuin hyvää oloa, se ei ole hyvästä. Joillekin seksi on pehmeä tie eroon, joillekin taas se saa eron tuntumaan kahta kauheammalta. Parhaimmillaan eksä voi olla ihan loistava seksikumppani parisuhteen jälkeen, hän kertoo. 

– Jokaisen tulisi miettiä omat rajansa ja motiivinsa. Aina sänkyyn ei päädytä tarkoituksella, mutta seksikertojen jälkeen voi pohtia, haluaako tehdä niin jatkossa, Kihlström summaa.