Syyllisyydessä voi kyllä kieriskellä ikuisuuksiin, mutta eipä siitä mitään hyötyä ole.

Virhe! Teit virheen. Selvä, se on tiedossa. Tuntuuko olo nyt tyhmältä? Hyvä, niin pitääkin. Mutta jäikö päähäsi soimaan pitkäksi aikaan joku seuraavista ajatuksista:

- Ei olisi pitänyt tehdä sitä, ei olisi pitänyt tehdä sitä, ei olisi pitänyt
- Se oli kamalaa, kamalan kamalaa, hirveää, pahinta
- Olen maailman kauhein ihminen, koska tein tuollaisen virheen

Ei hyvä! Nämä ovat irrationaalisia syyllistymisajatuksia. Niistä ei ole mitään hyötyä ihmiskunnalle, virheestäsi kärsineille tai sinulle. Olet jäänyt vellomaan vääränlaisessa syyllisyydessä, koska esinnäkin: kaikki tekevät virheitä. Toiseksi: kuinka kamalan tekosen teit oikeasti, jos vertaat sitä esimerkiksi Stalinin puhdistuksiin tai ruttoviruksen irti päästämiseen?

Ja näin siitä pääsee

Irrationaalisesta syyllisyydestä kannattaa hankkiutua eroon. Se ei tarkoita muuttumista välinpitämättömäksi ja itsekeskeiseksi sosiopaatiksi vaan kehittymistä ihmiseksi, joka osaa käsitellä paremmin vahingollisia tunteitaan.

Seuraavassa ohjeet omatekoiseen syyllisyydenpoistoterapiaan, psykologi Albert Ellisin hengessä, Psychology Todayn artikkelin innoittamana.

1. Totea virhe, ole pahoillasi ja tunnusta, että olet vastuussa. Sitten: keskity ajattelemaan, miten vältät tekemästä saman virheen uudelleen.

2. Nappaa itsesi kiinni, kun huomaat hiihteleväsi ”ei-olisi-pitänyt”, ”se-oli-kamalaa” tai ”olen-maailman-kauhein-ihminen” -laduilla. Merkkaa kyseiset ladut vääriksi ja vihamielisiksi.

3. Taasko lipsahti sille ladulle? Toista itsellesi 50–100 kertaa, että sellaiset ajatukset ovat pahaksi. Mieti vaihtoehtoista ajateltavaa.

4. Ajattele näin: ”Olen erehtyväinen ihminen, joka ei tällä kertaa pystynyt eikä tulevaisuudessakaan pysty käyttäytymään virheettömästi. Yritän parhaani, mutta jos en onnistu, se ei ole kauheaa. Mokaan, mutta en ole pahis vaan hyvä tyyppi.” Pyöritä tätä ajatusta muutama minuutti, kuusi kertaa päivässä.

Onnea matkaan! Tie ei ole helppo, mutta sen päässä odottaa taas vähän fiksumpi ihminen.

Lue myös:

Pois syyllisyys! Seksifantasiat parantavat parisuhdetta ja hoitavat mieltä