Kiinnostuksen kohde laittoi oudon tekstarin. Mitä hän tarkoittaa? Onko hänkin kiinnostunut? Rakkausvalmentaja sanoisi, että älä vatvo vaan toimi.

Shutterstock

Olen tapaillut yhtä ihanaa miestä. Eilen hän tekstaili minulle pariin otteeseen, ja kysyin: "Olisko kiva vielä nähdä?" Vastasi: "Juu, nähdään varmaankin", ja sit luki vielä "ollaan yhteyksissä".

Tarkoittaako tuo "varmaankin", ettei ole varma vai mitä ihmettä? Ja jos, niin miksi sitten laittaa "ollaan yhteyksissä"?

Hahhaa! Ei ole tainnut Suomi24-palstan Epätietoinen katsoa Sinkkuelämää ollenkaan. Carrie Bradshaw kavereineen on nimittäin käsitellyt tämän tyyppiset kysymykset tyhjentävästi. Oikea vastaus on: "Häntä ei vain kiinnosta tarpeeksi."

Vastausketjun ensimmäinen tietääkin totuuden.

Päivänselvä juttu. Löytänyt toisen. Ollaan yhteyksissä = Älä soita mulle.

Toinen on niukasti optimismin kannalla:

Se voi tarkoittaa ihan mitä tahansa. Joko sitä, että ei tavata enää ikinä, tai sitä, että kyllä, ilman muuta, mutta en tiedä vielä missä välissä.

Kolmas naulaa lopullisen vastauksen.

Tarkoittaa, että älä ota niin tosissasi sitä juttua. Näette joskus, ja ehkä haluaa treffatakin joskus, jos ei ole muuta tekemistä, mutta muuta hän ei halua teidän suhteelta.

Uskoikohan kysyjä vastuksia? Vai tekstasiko hän vielä tarkentavan kysymyksen? Ainakin hän varmasti pyysi luottoystäviään tulkitsemaan tekstiviestin sävyä.

Monet viisaat, jo monta ihmissuhdekierrosta läpikäyneet konkarit, eivät lämpene analysoinnille. He väittävät, että jos naiset eivät käyttäisi aikaansa "onks se musta kiinnostunut vai ei" -spekulointiin, Higgsin hiukkanen olisi löydetty jo 80-luvulla.

Onko näin? Voiko olla spekuloimatta, jos saa tapailukaveriltaan esimerkiksi tällaisen tekstarin:

Ehitkö tulla käymään mun luona tänään.

Apua, nytkö se jättää?

Häntä ei kiinnosta

Ensimmäisellä tapaamisella ei oikein voi kysyä suoraan, että miten on, kiinnostanko sinua parisuhdemielessä. Täytyy tulkita merkkejä. Osa niistä kertoo, että vastapuoli ei ole innoissaan. Esimerkiksi:

– Kestää iät ja ajat, ennen kuin hän vastaa tekstariisi.

– Hän katselee treffeillä vasemmalta ohitsesi.

– Hän puhuu muista, kiinnostavammista ihmisistä.

– Hän haluaa tavata vain ex tempore, baari-illan jälkeen, tai ei pysty sopimaan etukäteen seuraavaa treffipäivää – ei muka ole oikein vapaata. Hah! Varmasti olisi, jos Natalie Portman kysyisi.

Joskus kohde sanoo suoraan, että häntä ei kiinnosta. Silloin hän ei ole kiinnostunut. Vain mestarillisimmat semiootikot pystyvät tulkitsemaan viestin kuin viestin edukseen.

Satuin huonoon aikaan, sillä on edellisestä suhteesta toipuminen kesken, mutta kyllä se vielä lämpenee. Se on ilmeisesti vähän töksäyttelevä ihminen, mutta mä näen kyllä ton kyynisyyden kulissin läpi. Se on vaan niin sekaisin itsensä kanssa, ettei tajua omia tunteitaan.

Sekaisin tai ei, pakit tuntuvat pahalta. Rakkausvalmentaja Mia Halonen tosin on sitä mieltä, että vika on pakkien saajassa. Ei pitäisi ottaa niin vakavasti! Jos tehtäisiin enemmän aloitteita ja saataisiin useammin rukkasia, yksi nihkeä vastapuoli lisää ei paljon masentaisi.

– Aina pitäisi olla kahdet treffit sovittuna. Jos tulee keskiviikkona oharit, niin ei se mitään – sunnuntaina on uusi tapaaminen, ja vuodessa ehtii sillä vauhdilla tavata sata ihmistä. Yksi niistä on varmasti kiinnostunut ja potentiaalinen.

Mia peräänkuuluttaa kevyempää asennetta deittailuun. Treffeillä voisi käydä ilman valtavia, loppuelämää koskevia odotuksia: tähtäimessä vain mukava ilta uuden ihmisen kanssa.

Mistä löytää ne kaksi treffikumppania viikossa? No vaikka netistä, neuvoo Mia. Entä mistä tietää, onko keskiviikon deitti kiinnostunut?

– Jos hän on kiinnostunut, hän soittaa! Se on näin yksinkertaista. Ihan turha veivata ja miettiä sanamuotoja, että mitä se milläkin tarkoitti.

Ei voi tietää

– Ei se kyllä täysin pidä paikkaansa.

Olen ehdottanut Veera Vaahteralle, että sanamuotojen miettiminen ja veivaus on turhaa, mutta hän ei ole samaa mieltä. Veera Vaahtera on kirjailija Pauliina Vanhatalo, mutta se puoli hänestä, joka kirjoittaa romanttisia viihdekirjoja, chick litiä. Koko genreä ei olisi olemassa, jos ihmissuhteista ei puhuttaisi. Pauliinan mielestä kohtuullinen spekulointi on aivan perusteltua, kunhan ei jatka vatvontaa itsepetoksen puolelle.

– Alkuvaiheessa kukaan ei halua paljastaa korttejaan ja ilmaista selvästi kiinnostustaan. Pelissä ovat omat unelmat, eikä ihminen halua menettää kasvojaan. Auttaa, jos saa kaveriltaan toisen mielipiteen.

Pauliina puolustaa myös spekuloinnin muita arvoja.

– Epävarmoja ja rakkaudenkaipuisia ihmisiä kuuluu tukea. Ja vaikka analysointi olisi suhteen kannalta turhaa, se on tapa rakentaa ystävyyttä. Jaetaan tärkeitä asioita, viisastutaan ja kerätään kokemusta kavereilta.

Vanhatalolla itsellään on nykyään mies ja kaksi lasta, mutta Vaahteran uudessa romaanissa eletään sinkkuaikoja. Pauliina muistaa menneisyydestään, että sinkkuna mieliala häilyi toiveikkuudesta epätoivoon aika lailla sen perusteella, minkälaista viestiä ihastukselta milloinkin tuli.

– Se ei ole minusta mikään ihme.

Parisuhteen etsintä on iso asia ihmisen elämässä.

Häntä kiinnostaa

Kaikki Demin, Cosmopolitanin ja Tieteen lukijat tietävätkin jo, että aito kiinnostus näkyy ihmisestä. Hän ei voi mitään lajityypilliselle käyttäytymiselleen vaan

– hänen katseensa pyyhkäisee vasemmalta oikealle viivähtäen välissä kasvoillasi.

– hänen pupillinsa laajenevat.

– hän nojautuu ylävartalollaan sinua kohti.

– taivuttaa päätään sinuun päin tai kallistaa päätään sivulle, ikään kuin kuuntelisi juttujasi kiinnostuneena.

Näitä yksityiskohtiakaan ei välttämättä tarvitse tietää, koska on olemassa perstuntuma. Yllättävän usein kiinnostukselta vaikuttava käytös on nimittäin – ta-daa, kiinnostusta!

Koko iltana se ei puhunu mulle mitään, vaan otti kontaktia kaikkiin muihin seurueessa. Se oli kaikille tosi ystävällinen, mutta ei osannut olla samalla tavalla luontevasti mun kanssa. Jotenkin vain tiesin, että olin se varsinainen kohde.

Tämän vaiheen jälkeen on vielä vaikeuksia edessä, jos kiinnostunut on paha pelailija. Sellainen on kiinnostunut melkein kaikista, mutta ei kenestäkään tosissaan. Ihmistyyppi paljastuu kyllä aikanaan ja elämänkokemus karttuu. Rakkausvalmentaja Halonen on sitä mieltä, että pelailijat hyötyvät ihmisten halusta saada jalat alta -kokemuksia.

– Sitä huumaa jahdataan liikaa. Taitavat manipuloijat voivat viedä jalat alta, mutta ei sellaisia löydä rinnaltaan myöhemmin. Pitäisi olla laatimatta etukäteen vaatimuslistoja ja käydä reippaasti tapaamassa ihmisiä, vaikka he eivät alkuun vie jalkoja alta. Moni on päätynyt naimisiin sellaisen kanssa, joka ei heti saa rastia listan jokaiseen ruutuun.

Vatvonnan maailmanperintö

Mistä me puhuisimme ilman ihmissuhteita? Työelämästä? Suonikohjuista?

Se on varmaa, että paljon energiaa vapautuisi, jos parisuhdespekulointi vain loppuisi tietyn aikarajan jälkeen. Ihminen avaisi suunsa, mutta taikasuodatin muuttaisi jokaisen "mä vielä siitä Jarkosta vaan" -aloituksen muotoon "tänään aion ruksia elämäntehtävälistaltani kohdat 1–3". Kaverit eivät kyllästyisi, kansantalous kukoistaisi, malaria voitettaisiin.

Toisaalta, sitten meillä ei olisi Iholla-sarjaa. Adele ei olisi saanut yhtään biisiä kirjoitetuksi. Maailmasta puuttuisi myös Sophie Callen taideteos Take Care of Yourself, joka oli esillä Espoon Emma-taidemuseossakin. Siinä taiteilija pyysi puolta maailmaa analysoimaan eksänsä lähettämää erokirjettä, ja toinen puoli maailmaa sai katsella erokirjettä plus analyyseja taidemuseossa, valtavina suurennoksina. Aika ankea taideteos mutta hirvittävän arvostettu.

Meiltä puuttuisi myös uudehko, hauska tekstitaidon laji: hymiöanalyysi. Sitäkin voi harrastaa netin keskustelupalstoilla.

A.P.: Mitä tarkoittaa tällainen hymiö <69 ?
Vierailija: Kukkakimppu?
Vierailija2: Jätski?
Vierailija3: Eihän tuo ole hymiö ollenkaan
A.P.: On se kuulemma. Tämän tiedän <3 mutta tätä en <69 ja on kuulemma hymiö, näin mulle sanottiin. No, olkoot, ei se nyt niin vakavaa ole. Eräs mies sen laittoi ja väitti, että on aito hymiö eikä viittaa seksiin.

Yllätyskäänne!!!

Puolivälin jälkeen romanttisissa komedioissa tapahtuu aina lässäyttävä käänne. Pelailijoista alkaa sukeutua lämminsydämisiä ihmisiä, kaikki rakastavat yhtäkkiä hulluna toisiaan. Katsojaa joko itkettää tai pelkästään oksettaa. Jopa leffassa Jätä se kävi niin, vaikka se lähti liikkeelle Sinkkuelämän "hän ei vain ole kiinnostunut" -viisaudesta. Justin Long sanoi elokuvan alkuminuuteilla suoraan, ettei ole kiinnostunut Ginnifer Goodwinista, joka esitti melko hölmöä typykkää. Kohdassa 98 minuuttia he pussailivat estottomasti, molemminpuolista rakkautta uhkuen.

Siinä toivossahan tässä tietysti itse kukin potkii, mitä sitä kiistämään. Että viimeistään puolivälin kohdilla elämä muuttuisi romanttiseksi fantasiakomediaksi. Justin Long soittaa ja pyytää treffeille. Oikeus toteutuu, spekulointi loppuu.

Kiinnostuksen ja ei-kiinnostuksen merkkejä poimittu myös sivuilta ellit.fi ja wikihow.com.

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!

Empatiakirjailija Sami Kedon mukaan myötätunto toisia kohtaan on myös asennekysymys.

Mikä tekee meistä empaattisia?

Maailma on täynnä tarinoita ihmisistä, joilla ei ole mitään – mutta jotka ovat aina valmiita antamaan sitä vähästäänkin muille. Tarinan toisella laidalla ovat rikkaat ja etuoikeutetut. Heillä olisi, millä auttaa, mutta myötätunto puuttuu.

Ihan niin yksinkertainen maailma ei ole, mutta empatiasta tietokirjan kirjoittanut Sami Keto kertoo, että kyky empatiaan tosiaan saattaa heiketä, kun ihminen rikastuu tai nousee yhteiskunnan hierarkiassa korkeammalle. 

– Tämä on havaittu todella monessa yhteydessä, Keto sanoo.

Yksi syy rikkauden ja empatian käänteiseen riippuvuuteen on se, että reiluus on Kedon mukaan useimmille ihmisille hyvin tärkeää. Jos siis ihminen on epäreilun korkeassa asemassa, hänen täytyy jotenkin pystyä perustelemaan ja oikeuttamaan eriarvoinen asema itselleen. 

– Jotta pystytään tasaamaan tilanne, alempana olevien arvoa pitää vähän laskea ja ajatella, että minä ansaitsen etuoikeuteni ja muut tekevät jotakin väärin.

Eriarvoisuus vaikuttaa empatiaan

Empatian määrä liittyy myös yhteenkuuluvuuden ja keskinäisriippuvuuden kokemuksiin. Ne, joilla on paljon rahallista tai sosiaalista pääomaa, ovat vähemmän riippuvaisia toisistaan ja samastuvat toisiin vähemmän, mikä selittää heikompaa empatiakykyä. 

– Eliitti kokee yhteenkuuluvuutta omassa piirissään, vähävaraiset laajemmin, Keto tiivistää. 

Hän kertoo, että yhteiskunnan eriarvoistumisen on kuitenkin havaittu johtavan siihen, että myös hierarkiassa alimpina olevat kokevat entistä vähemmän yhteenkuuluvuutta ylempänä olevia kohtaan. Eriarvoisuus siis heikentää ihmisten empatiakykyä ylipäätään.


Empatiaa voi suunnata

Sami Kedon mukaan empatia on oleellinen osa ihmisyyttä, ja olemme kaikki enemmän tai vähemmän empaattisia. Se kuitenkin vaihtelee, mihin suuntaamme empatiamme. Empatian kokemista ohjaavat yhteiskunnan rakenteet ja kulttuuriset kertomukset.   

Osa meistä kokee myötätuntoa kedon kukkasiakin kohtaan, osa suhtautuu empaattisesti ainoastaan omaan lähipiiriinsä. 

”Usein empatia on tilannekohtaista.”

Esimerkiksi rasistisessa mellakassa vihaa huutava ihminen voi olla hyvinkin empaattinen, tosin suppeaa piiriä kohtaan. Myös voimakkaat negatiiviset tunteet nimittäin tarttuvat empaattiseen ihmiseen ja voivat viedä mukanaan.

– Usein empatia on tilannekohtaista. Totumme toimimaan toisissa tilanteissa empaattisesti ja toisissa epäempaattisesti. Se on myös asennekysymys; päättääkö, että tämä on sellainen tilanne, jossa ollaan empaattisia, Keto kertoo.

Piiri, jota kohtaan ihminen tuntee empatiaa, voi Kedon mukaan kutistua esimerkiksi tilanteessa, jossa ihmisen asema yhteisössä on epävarma tai jossa ihmisryhmien välillä on kilpailuasetelma.

Huomattavia empatiapuutteita on Kedon mukaan yleensä vain narsisteilla ja psykopaateilla. He pystyvät lukemaan kanssaihmisiään, mutta eivät jakamaan heidän tunteitaan – myötätunto puuttuu.