Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tai sano ihmeessä, jos haluat hermostuttaa lähimmäisiäsi töräysklassikoilla.

Lapsettoman elämä: loputtomasti aikaa itselle, biletystä, oman napanöyhdän tarkastelua ja valitusta siitä, että on rankkaa! Siltä se välillä kuulostaa perheellisen korviin. Jos perheellinen osaa loukata lapsetonta, käy se toisinkin päin. Ei tarvita paljon – jo muutamalla ajattelemattomalla lauseella lapseton ihminen saa ruokittua vanhempien ja ei-vanhempien välistä virkistävää pikku jännitettä. Vältä siis näitä, jos haluat rauhaa:

1. Varmaan on rankkaa tuon valvomisen ja muun kanssa. Meilläkin Rekku oksensi yöllä matolle.

Virhe! Tuosta se loukkaantuu! Koiraan vertaaminen saa pikkulapsen vanhemman hermoraunioksi. Tuoreena vanhempana ihminen ei ole huumorintajuisimmillaan: hän ei ehkä hahmota, miten koira voi jonkun mielestä olla yhtä kiinnostava kuin ihmislapsi.

Toisekseen vastuu koirasta ei oikeasti merkitse samaa työmäärää kuin vastuu vauvasta. Äitibloggari kuvailee tuntemuksiaan koiravertauksista suunnilleen näin: ”Vanhemmuus merkitsee isoa muutosta. Monet meistä ovat välillä surullisia, vihaisia, väsyneitä tai ihan vain yksinäisiä. Joten jos meillä ei ole muuta kiinnostavaa kerrottavaa kuin lapsen kuulumiset ja valitamme valvomisputken jälkeisistä vastoinkäymisistä, anna vähän armoa. Tarvitsemme ystäviä, joten nyökkää vain empatian merkiksi äläkä vertaa siihen, että jouduit käyttämään Rekun yöllä ulkona.”

2. Olisit ajatellut tuota ennen kuin teit lapsia.

Kikkelis kokkelis -argumentti. Lapsekas veto, ei älykäs, vaikka kieltämättä houkutteleva. Ihmiselle jää kuitenkin valitusoikeus, vaikka hän olisi tiennyt, millaisiin olosuhteisiin itsensä saattaa ja halunnut silti lapsia. Eikä kaikki ole ennakoitavissa.

3. Siis vieläkö sinä imetät/olet perhevapaalla?

Ihmettele asiaa hiljaa mielessäsi, älä ääneen! Näistä kysymyksistä on niin paljon ylimääräisiä mielipiteitä muilla äideilläkin, että lapsettoman kannattaa oman viihtyvyytensä vuoksi antaa heidän riidellä keskenään.

4. En tajua, miksi ihmiset huutavat lapsilleen. Ensin niitä halutaan hirveästi, sitten niille huudetaan.

Niin, no, kyllä niitä rakastaa, vaikka välillä volyymi nousisikin. Ihminen saattaa myös kovasti tykätä neulomisesta mutta silti kiroiluttaa, kun kudin ei tottele – ja nyt ei verrattu vakavissaan ihmislasta neuleeseen, leikillään vain. Lapseton, tiedosta, että sinulta ei haluta kasvatusneuvoja. Lapsettoman suusta hyväkin vinkki kuulostaa kritiikiltä: lapsia on yllättävän vaikeaa kasvattaa livetilanteessa, vaikka se teoriassa tuntuu aika iisiltä.

5. Harrastaisin huilunsoittoa/liikuntaa/lukemista, mutta kun ei ole aikaa!

Punainen vaate, aika. Sinulla saattaa olla kiire, mutta perheellisen elämässä yksikin tunti omaa aikaa on taistelun takana. Jos et halua nähdä entisen jumppakaverisi muuttuvan ankeaksi marttyyriksi, älä mainitse omaa ajanpuutettasi. Nauti seuraavasta kiireettömästä kahvikupillisestasi tuplasti tietäen, että joku kadehtii sitä.

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!

Empatiakirjailija Sami Kedon mukaan myötätunto toisia kohtaan on myös asennekysymys.

Mikä tekee meistä empaattisia?

Maailma on täynnä tarinoita ihmisistä, joilla ei ole mitään – mutta jotka ovat aina valmiita antamaan sitä vähästäänkin muille. Tarinan toisella laidalla ovat rikkaat ja etuoikeutetut. Heillä olisi, millä auttaa, mutta myötätunto puuttuu.

Ihan niin yksinkertainen maailma ei ole, mutta empatiasta tietokirjan kirjoittanut Sami Keto kertoo, että kyky empatiaan tosiaan saattaa heiketä, kun ihminen rikastuu tai nousee yhteiskunnan hierarkiassa korkeammalle. 

– Tämä on havaittu todella monessa yhteydessä, Keto sanoo.

Yksi syy rikkauden ja empatian käänteiseen riippuvuuteen on se, että reiluus on Kedon mukaan useimmille ihmisille hyvin tärkeää. Jos siis ihminen on epäreilun korkeassa asemassa, hänen täytyy jotenkin pystyä perustelemaan ja oikeuttamaan eriarvoinen asema itselleen. 

– Jotta pystytään tasaamaan tilanne, alempana olevien arvoa pitää vähän laskea ja ajatella, että minä ansaitsen etuoikeuteni ja muut tekevät jotakin väärin.

Eriarvoisuus vaikuttaa empatiaan

Empatian määrä liittyy myös yhteenkuuluvuuden ja keskinäisriippuvuuden kokemuksiin. Ne, joilla on paljon rahallista tai sosiaalista pääomaa, ovat vähemmän riippuvaisia toisistaan ja samastuvat toisiin vähemmän, mikä selittää heikompaa empatiakykyä. 

– Eliitti kokee yhteenkuuluvuutta omassa piirissään, vähävaraiset laajemmin, Keto tiivistää. 

Hän kertoo, että yhteiskunnan eriarvoistumisen on kuitenkin havaittu johtavan siihen, että myös hierarkiassa alimpina olevat kokevat entistä vähemmän yhteenkuuluvuutta ylempänä olevia kohtaan. Eriarvoisuus siis heikentää ihmisten empatiakykyä ylipäätään.


Empatiaa voi suunnata

Sami Kedon mukaan empatia on oleellinen osa ihmisyyttä, ja olemme kaikki enemmän tai vähemmän empaattisia. Se kuitenkin vaihtelee, mihin suuntaamme empatiamme. Empatian kokemista ohjaavat yhteiskunnan rakenteet ja kulttuuriset kertomukset.   

Osa meistä kokee myötätuntoa kedon kukkasiakin kohtaan, osa suhtautuu empaattisesti ainoastaan omaan lähipiiriinsä. 

”Usein empatia on tilannekohtaista.”

Esimerkiksi rasistisessa mellakassa vihaa huutava ihminen voi olla hyvinkin empaattinen, tosin suppeaa piiriä kohtaan. Myös voimakkaat negatiiviset tunteet nimittäin tarttuvat empaattiseen ihmiseen ja voivat viedä mukanaan.

– Usein empatia on tilannekohtaista. Totumme toimimaan toisissa tilanteissa empaattisesti ja toisissa epäempaattisesti. Se on myös asennekysymys; päättääkö, että tämä on sellainen tilanne, jossa ollaan empaattisia, Keto kertoo.

Piiri, jota kohtaan ihminen tuntee empatiaa, voi Kedon mukaan kutistua esimerkiksi tilanteessa, jossa ihmisen asema yhteisössä on epävarma tai jossa ihmisryhmien välillä on kilpailuasetelma.

Huomattavia empatiapuutteita on Kedon mukaan yleensä vain narsisteilla ja psykopaateilla. He pystyvät lukemaan kanssaihmisiään, mutta eivät jakamaan heidän tunteitaan – myötätunto puuttuu.