Kodin Kuvalehti
”Taaskaan täällä ei ole mitään.”
”Taaskaan täällä ei ole mitään.”

Miksi lapseni ei löydä jääkaapista ruokaa, vaikka sitä on siellä? Tämä ja neljä muuta asiaa kummastuttavat teini-ikäisen vanhempia.

1. Teini ei löydä jääkaapista ruokaa (vaikka sitä on siellä)

Aloitat valmistelut jo edellisenä iltana. Kokkaat kattilallisen keittoa tai vuoallisen makaronilaatikkoa, koska tiedät, että seuraavasta päivästä on tulossa kiireinen.

Kuvittelet etukäteen, miten kätevää onkaan, kun lapsesi ottaa ruuan jääkaapista ja lämmittää sen mikrossa itselleen ennen treenejä.

Mutta se ei mene niin. Kun palaat töistä, löydät ruuan koskemattomana jääkaapista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Teinisi selittää asian näin: – En löytänyt ruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tai näin: – En nähnyt kattilaa.

Vaikka liimaisit kattilaan keltaisen post it -lapun, jossa lukee ”SYÖ TÄMÄ”, asia ei muutu.

Syytä ilmiöön ei tiedetä.

2. Teini tahtoo aamiaiseksi pikanuudelia

Jossain vaiheessa useimpiin teineihin iskee pikanuudelivaihe. Se on yhtä väistämätön kuin kasvupyrähdys, joten älä vastustele sitä.

Kiihkeimmässä nuudelivaiheessa teini syö pikanuudelia paitsi ilta- ja välipalaksi, myös aamiaiseksi.

Anna sen tapahtua. Vaihe menee kyllä ohi.

Nuudelivaihetta kannattaa tukea senkin vuoksi, että se on itsenäisen kokkailun esiaste. Kun lapsesi oppii kiehuttamaan itse vettä, avaamaan nuudelipussin ja sekoittamaan ainekset, hän kuvittelee olevansa aika kova kokki.

Sitä harhaluuloa kannattaa vahvistaa.

P.S. Melko yleinen on myös murrosikään liittyvä berliininmunkkivaihe, mutta sen edut ovat vähäisemmät.

3. Teini haluaa aina iltapalan (vaikka olisi juuri syönyt)

Niin kauan kuin ihminen on lapsi, hän haluaa iltapala-nimisen ruuan. Tämä pätee kaikenikäisiin lapsiin ja on oma vikasi, koska itsehän totutit hänet iltapalaan.

Jos siis jonain iltana syötte illallisen tavallista myöhempään, vaikkapa kello 19.30, se ei estä lasta haluamasta iltapalaa kello 19.55. 

Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko hänellä nälkä vai ei. Lopeta siis se silmien pyörittely äläkä mutise itseksesi, ”miten sulla voi taas olla nälkä”.  


4. Teinin nälkä ei lopu

Jossain vaiheessa mikään ei riitä. Et kerta kaikkiaan pysty kokkaamaan tai ostamaan kaupasta niin montaa muovikassillista eineksiä, että teinisi tulisi niistä täyteen.

Teinin nälkä on loputon, sitä ei pysty tyrehdyttämään kukaan eikä mikään, joten luovuta. Tee parhaasi, se riittää. Hän pysyy kyllä hengissä (ja jos ei pysy, hän syö salaa pikaruokaa, ja kyllä silläkin pärjää).  

5. Teinin mielestä ”täällä ei ole mitään syötävää” – siis ikinä

Kuten sanottu, teinillä on valikoiva havainnointikyky. Vaikka olisit ostanut jääkaapin täyteen, hän saattaa puuskahtaa: – Täällä ei ole taaskaan mitään syötävää.

Älä ota lausetta henkilökohtaisesti. Anna lapsellesi aikaa havaita kaikki erilaiset jugurtit, leivät ja hedelmät, jotka ovat hänen nenänsä edessä – ja kas, pian tilanne on ohi ja huomaat hänen syövän tyytyväisenä.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla