Kuvat
Shutterstock
Sitoutuminen on vaikeaa, kun matcheja piisaa.
Sitoutuminen on vaikeaa, kun matcheja piisaa.

Sinkut kertoivat Me Naisten kyselyssä, mikä rakkauden metsästyksessä hiertää ja mitä he kaipaavat.

Jos treffailu tökkii, et ole yksin. Suomalainen deittikulttuuri sai takavuosina ennennäkemätöntä puhtia Tinder-deittisovelluksesta, mutta näyttää siltä, että ongelmat vain muuttivat muotoaan.

Kysyimme vähän aikaa sitten Me Naisten lukijoilta, mitä tämän hetken treffimaailmassa tapahtuu, ja vastauksissa korostui erityisesti yksi ongelma: runsaudenpula.

Kyselyyn vastanneet kertoivat, että valinnanvaran määrä on tehnyt ihmisistä lyhytpinnaisia, ahneita ja sitoutumishaluttomia

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Deittisaiteilla tuntuu olevan pääasiassa superdeittailijoita, jotka eivät tutustu vaan menevät stereotyyppiset ennakko-oletukset ojossa eteenpäin mimmistä toiseen, kirjoitti 35-vuotias nainen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kaikki ovat kertakäyttöisiä, kumppania vaihdetaan kuin sukkia, kaikki on sallittua ja mihinkään ei sitouduta, 41-vuotias nainen puolestaan kuvaili.

– Tuntuu, ettei kukaan oikeasti pysähdy ja tutustu rauhassa, kun valikoimaa on ympärillä niin paljon, 37-vuotias nainen kertoi.

Tutkimukset vahvistavat ilmiön: sovellusten ansiosta deittailijalle on tarjolla houkuttelevia vaihtoehtoja käytännössä rajattomasti, eikä yhteen henkilöön siksi malteta tutustua rauhassa.

Psykologi Barry Schwartz kirjoitti aiheesta kirjassaan Paradox of choice (suom. ”Mahdollisuuksien paradoksi”). Schwartzin mukaan valinta on usein sitä vaikeampi, mitä enemmän meille annetaan vaihtoehtoja, ja se pätee monen kohdalla myös kumppania etsiessä. 


Yhteys toiseen ihmiseen

Vastanneista sinkuista valtaosa toivoi löytävänsä parisuhteen, vain harva oli liikkeellä puhtaasti ajankuluksi. Kyselyyn vastasivat myös hiljattain parisuhteen löytäneet – kukaan heistä ei kaivannut sinkkuaikoja.

Mitä sinkkuelämästä sitten oikein puuttuu? Vastaajat kertovat:

”Jäin leskeksi vuosia sitten ja kaipaan valtavasti ihoa, ihmistä, rakkautta ja että saan rakastaa.” Nainen, 59

”Kaipaan läheisyyttä, arjen jakamista ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.” Nainen, 35

”Arki tuntuu yksinäiseltä sinkkuna, ja vähäisiltä kavereiltakin löytyy jo perhettä.” Mies, 38

”Olo on kokonaisempi hyvässä suhteessa.” Nainen, 43

Ujokin saa avattua sieluaan

Nettideittailu on tullut mitä ilmeisimmin jäädäkseen. Vastaajista kaikki olivat käyttäneet Tinderiä ja moni oli kokeillut myös muita sovelluksia ja verkkopalveluja.

Vaikka kasvotonta kalastelua moitittiin monessa vastauksessa, saivat modernit vaihtoehdot samalla myös kiitosta. 

”Käytän alkoholia harvoin, en viihdy baareissa. Voi nojatuolissa kotona valkkailla pilke silmäkulmassa.” Nainen, 52

”Deittisovellukset ovat hurjan käteviä ujommille ihmisille. Joskus kasvokkain keskustellessa on vaikea saada omaa mielipidettään kunnolla esille mutta viestejä kirjoittaessa on aikaa miettiä omia vastauksia.” Nainen, 24 

Vierailija

Jeppe74 kirjoitti:
Feminismi ja #metoo siinäpä ne pahimmat syyt.

Noita Jeppejä, joiden mielestä naisen paikka on nyrkin ja hellan välissä, on Suomessa(kin) jo siinä määrin, että ei mikään ihme, että naiset viihtyvät mieluummin yksin.

Saas nähdä, onko tulevaisuus Handmaid's Tale -sarjan toisinto vai jotain muuta. Itse en onneksi - kaukaa viisaana - tehnyt lapsia sitä näkemään.

Kunhan ihmettelen

Huomaatteko että molempien sukupuolten näkökulmasta toisen sukupuolen edustajat ovat niitä jotka hyppivät sitoutumattomina kukasta toiseen? Voisiko olla että apeissa ja deittisaiteilla ei ole vakavaa suhdetta hakevia kovinkaan montaa? Siihen on tyytyminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla