Tämä keskustelu on parasta käydä mieluummin aikaisin kuin liian myöhään. Kuva: Shutterstock
Tämä keskustelu on parasta käydä mieluummin aikaisin kuin liian myöhään. Kuva: Shutterstock

Riittääkö pelkkä rakkaus? Pitkässä suhteessa yllättävätkin asiat voivat nousta kynnyskysymyksiksi.

Vastarakastuneena riittää, että toisen näkeminen saa hymyilemään. Pelkkä hänen ajattelemisensa lähettää perhoset lentelemään vatsassa. Toisesta huumaantuneena sitä helposti ajattelee, että kaikki asiat järjestyvät, kunhan vain rakastaa. Että se riittää. Ja voi riittääkin.

Ennen vakavaa sitoutumista kannattaa kuitenkin selvittää muitakin asioita kuin se, haluaako hän kahviinsa maitoa tai tahtooko hän juhlia joka viikonloppu kavereidensa kanssa.

Pieni asia voi olla kynnyskysymys

Huffington Postin mukaan kumppanilta kannattaa kysyä ainakin seuraavat asiat ennen suhteen virallistamista:

Haluatko lapsia ja jos, milloin ja kuinka monta?

Oletko läheinen vanhempiesi tai muun perheesi kanssa?

Miten raha-asiat jaetaan, hankitaanko yhteinen tili vai ei?

Oletko säästäjä- vai tuhlaajatyyppiä?

Kuinka tärkeää tasa-arvoisuus on?

Kuinka paljon aikaa haluat viettää ystäviesi kanssa?

Pidätkö ystävistäni?

Teemmekö molemmat kotitöitä?

Puhummeko avoimesti seksistä ja tarpeistamme?

Haluatko matkustella ja kuinka paljon?

Missä juhlapyhät vieteään?

Missä haluat asua?

Oletko urakeskeinen?

Haluatko avioehdon vai et?

Joskus toiselle vähäpätöiseltä tuntuva asia saattaa olla toiselle elintärkeä kynnyskysymys. Esimerkiksi jos toinen rakastaa eläimiä ja toinen vihaa niitä, voi päällisin puolin pieneltä vaikuttavasta asiasta lopulta koitua ongelmia.

Toisinaan asioissa voidaan päästä keskustelemalla yhteisymmärrykseen tai kumppakin tyydyttävään kompromissiin. Toisinaan taas saattaa huomata, että maailmankatsomuksenne tai tulevaisuuden toiveet ovat perustavanlaatuisesti erilaisia.

Näihin asioihin on törmätty

”Pikkuhiljaa minulle selvisi, että poikaystäväni ajatusmaailma erosi omastani ratkaisevasti. Alkuhuumassa olin joko kuuro tai sitten puheenaiheemme olivat hyvin pinnallisia. Ainakin osaltaan suhde kaatui rajuihin riitoihin siitä, onko kuolemantuomio ok ja onko neekeri-sana korrekti ilmaus nykypäivänä. Poikaystäväni mielestä olivat.”

”Kymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen se, ettei puoliso haluakaan lapsia, on vähän ikävä yllätys. Tällainen asia on kuitenkin hirveän iso ja vaikuttaa koko elämään. Monet suunnittelevat koko tulevaisuutensa lasten varaan. Jos puoliso ei sitten sellaisia haluakaan, voiko kompromissia tehdä? Tällaisessa asiassa varmaan ei.”

”Poikaystäväni oli todella kiltti ja aivan ihana tyyppi. Mutta hän ei ollut kovin kiinnostunut taiteesta. Lopulta ymmärsin, että boheemilla taiteilijasielulla ja kauppatieteilijällä ei ollut riittävän paljon yhteistä, vaikka rakkautta olikin.”

”Olisi hyvä puhua siitä, mitä elämässään haluaa vielä saavuttaa ja tehdä. Jos toinen haluaisi esimerkiksi muuttaa ulkomaille jahtaamaan unelmiaan, myydä omaisuutensa ja kokeilla reppureissaamista ja toinen haluaa hankkia omakotitalon Espoosta, ei näitä unelmia oikein saa sovitettua yhteen.”

”Sitten kun ei enää jaksa hynyttää toisen kainalossa jatkuvasti, omat ystävät ja omat harrastukset nousevat taas esille. Varsinkin, jos on yhteisiä lapsia, toisen aika voi tuntua toisen aikaa tärkeämmältä eli toinen saa sopia menoistaan vapaasti, ja toinen joustaa jatkuvasti ja asettaa perheen tarpeet etusijalle. Yleensä varma riidan paikka.”

Lue myös:

Onko kumppanisi se oikea? 11 tosirakkauden tuntomerkkiä

Oletko sen oikean kanssa? Yllättävä asia paljastaa totuuden

Mistä löydät sen oikean? Testaa!

Oliko tavoitteissasi kivuliaaseen eroon kiinnijääminen? Tästä muistilistasta on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Pidä yhteyttä.

Lähde liikkeelle vaivaannuttavan tiiviistä yhteydenpidosta. Käytä kaikkia mahdollisia viestimiä rajoittamatta kommunikointia pelkkiin pitkiin puheluihin. Myös hänen työsähköpostinsa ja Instgraminsa ovat kelpo osoitteita muistutuksille olemassaolostasi.

2. Kiellä kaikki.

Sulkeudu täysin ja anna negatiivisten tunteidesi patoutua. Purkautumisvaiheesta tulee paljon jännempää.

3. Ehdota yhteenpalaamista…

…joka toinen päivä. Muuta mieltäsi niin usein kuin mahdollista ja jätä viimeisistä käänteistä hänen vastaajaansa vuoroin syyllistäviä, vuoroin rakastavia ääniviestejä.

4. Puhu ex-kumppanistasi pahaa.

Kerro vahvasti väritetty ja eksääsi demonisoiva versio tapahtumista kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan. Sujauta joukkoon henkilökohtaisia salaisuuksia, joita olette jakaneen keskenänne onnellisina aikoina.

5. Avaudu hänen lähipiirilleen.

Hänen kavereihinsa törmätessäsi anna palaa. Onhan heidän hyvä tietää näkökulmasi asiaan.

6. Vakoile.

Tarkista päivittäin hänen kuulumisensa somesta. Pidä samalla silmällä hänen perheensä, futiskavereidensa ja lukioaikaisen ihastuksen puuhia.

7. Sulje ystäväsi ulos elämästäsi.

Pysyttele kaukana ymmärtäväisistä kuuntelijoista. Heillä on tapana nopeuttaa erosta selviämistä huolestuttavan paljon.

8. Tee itsellesi soittolista yhteisistä biiseistänne.

Kuuntele sitä aina hereillä ollessasi.

9. Lukittaudu kotiisi.

Älä lähde ulos. Ihmisten tapaaminen saattaa viedä ajatuksesi pois olennaisesta ja pahimmillaan piristää.

10. Laiminlyö itseäsi.

Jätä syöminen ja nukkuminen vähemmälle. Kärsiminen asiaan.

 

Hiljennä valittaja, aivojesi tähden!

Valittaminen on tärkeä osa ihmisyyttä.

”Mieli on mestari luomaan toiveita, standardeja ja olettamuksia kaikesta siitä, mitä emme voi hallita”, kertoo psykologi Shawn T. Smith Psychology Today -lehdessä.

Se, etteivät toiveet toteudu, saa meidät kitisemään, olivat odotukset realistisia tai eivät.

Mutta tiesitkö, että märinän kuunteleminen ei ainoastaan raasta hermojasi, vaan on myös haitaksi aivoillesi?

Purnaus stressaa aivoja

Ongelma piilee mäkätyksen luomassa stressireaktiossa, kertoo Psychology Spot.

B-rapun naapurin moikkaamattomuudesta vaahtoava anoppisi saa aivoissasi aikaan hälytystilan, kun hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akseli (tuttavallisemmin HPA-akseli) aktivoituu uhalta suojautuakseen. HPA-akseli vapauttaa herätessään stressihormoni kortisolia. Sen tarkoitus on suojella.

Ikävä kyllä stressitilanteen jatkuessa pitkään (eli jos anoppi jatkaa ja jatkaa valitusta) kortisolin määrä nousee turhan korkeaksi. Reaktio taas tappaa hermosolujasi.

Tee palvelus aivoillesi. Hiljennä inisijä ihmisystävällisemmäksi.

Usein voivottelijan kanssa keskustellessa joutuu huomaamaan, että optimistiset vinkit tyrmätään ilman harkintaa. Valittaja ei halua apua. Hän tarvitsee lähelleen korvaparin, johon kipata viimeisimmät synkistelyn aiheet.

Aivot eivät kuormituksesta pidä. Ne hämmentyvät entisestään, kun hyökkäys ei ota laantuakseen.

Siksi kannattaa tehdä palvelus aivoilleen ja hiljentää inisijä ihmisystävällisemmäksi. Se onnistuu esimerkiksi näin:

Ehdota valittajalle kisaa siitä, kumpi pystyy listaamaan nopeammin sata asiaa, josta on kiitollinen tällä viikolla. Valittajan vaihtoehdot rajoittuvat haasteen hyväksymiseen tai totaaliseen jäätymiseen. Sinä ja aivokemiasi selviätte joka tapauksessa voittajina.