Tämä keskustelu on parasta käydä mieluummin aikaisin kuin liian myöhään. Kuva: Shutterstock
Tämä keskustelu on parasta käydä mieluummin aikaisin kuin liian myöhään. Kuva: Shutterstock

Riittääkö pelkkä rakkaus? Pitkässä suhteessa yllättävätkin asiat voivat nousta kynnyskysymyksiksi.

Vastarakastuneena riittää, että toisen näkeminen saa hymyilemään. Pelkkä hänen ajattelemisensa lähettää perhoset lentelemään vatsassa. Toisesta huumaantuneena sitä helposti ajattelee, että kaikki asiat järjestyvät, kunhan vain rakastaa. Että se riittää. Ja voi riittääkin.

Ennen vakavaa sitoutumista kannattaa kuitenkin selvittää muitakin asioita kuin se, haluaako hän kahviinsa maitoa tai tahtooko hän juhlia joka viikonloppu kavereidensa kanssa.

Pieni asia voi olla kynnyskysymys

Huffington Postin mukaan kumppanilta kannattaa kysyä ainakin seuraavat asiat ennen suhteen virallistamista:

Haluatko lapsia ja jos, milloin ja kuinka monta?

Oletko läheinen vanhempiesi tai muun perheesi kanssa?

Miten raha-asiat jaetaan, hankitaanko yhteinen tili vai ei?

Oletko säästäjä- vai tuhlaajatyyppiä?

Kuinka tärkeää tasa-arvoisuus on?

Kuinka paljon aikaa haluat viettää ystäviesi kanssa?

Pidätkö ystävistäni?

Teemmekö molemmat kotitöitä?

Puhummeko avoimesti seksistä ja tarpeistamme?

Haluatko matkustella ja kuinka paljon?

Missä juhlapyhät vieteään?

Missä haluat asua?

Oletko urakeskeinen?

Haluatko avioehdon vai et?

Joskus toiselle vähäpätöiseltä tuntuva asia saattaa olla toiselle elintärkeä kynnyskysymys. Esimerkiksi jos toinen rakastaa eläimiä ja toinen vihaa niitä, voi päällisin puolin pieneltä vaikuttavasta asiasta lopulta koitua ongelmia.

Toisinaan asioissa voidaan päästä keskustelemalla yhteisymmärrykseen tai kumppakin tyydyttävään kompromissiin. Toisinaan taas saattaa huomata, että maailmankatsomuksenne tai tulevaisuuden toiveet ovat perustavanlaatuisesti erilaisia.

Näihin asioihin on törmätty

”Pikkuhiljaa minulle selvisi, että poikaystäväni ajatusmaailma erosi omastani ratkaisevasti. Alkuhuumassa olin joko kuuro tai sitten puheenaiheemme olivat hyvin pinnallisia. Ainakin osaltaan suhde kaatui rajuihin riitoihin siitä, onko kuolemantuomio ok ja onko neekeri-sana korrekti ilmaus nykypäivänä. Poikaystäväni mielestä olivat.”

”Kymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen se, ettei puoliso haluakaan lapsia, on vähän ikävä yllätys. Tällainen asia on kuitenkin hirveän iso ja vaikuttaa koko elämään. Monet suunnittelevat koko tulevaisuutensa lasten varaan. Jos puoliso ei sitten sellaisia haluakaan, voiko kompromissia tehdä? Tällaisessa asiassa varmaan ei.”

”Poikaystäväni oli todella kiltti ja aivan ihana tyyppi. Mutta hän ei ollut kovin kiinnostunut taiteesta. Lopulta ymmärsin, että boheemilla taiteilijasielulla ja kauppatieteilijällä ei ollut riittävän paljon yhteistä, vaikka rakkautta olikin.”

”Olisi hyvä puhua siitä, mitä elämässään haluaa vielä saavuttaa ja tehdä. Jos toinen haluaisi esimerkiksi muuttaa ulkomaille jahtaamaan unelmiaan, myydä omaisuutensa ja kokeilla reppureissaamista ja toinen haluaa hankkia omakotitalon Espoosta, ei näitä unelmia oikein saa sovitettua yhteen.”

”Sitten kun ei enää jaksa hynyttää toisen kainalossa jatkuvasti, omat ystävät ja omat harrastukset nousevat taas esille. Varsinkin, jos on yhteisiä lapsia, toisen aika voi tuntua toisen aikaa tärkeämmältä eli toinen saa sopia menoistaan vapaasti, ja toinen joustaa jatkuvasti ja asettaa perheen tarpeet etusijalle. Yleensä varma riidan paikka.”

Lue myös:

Onko kumppanisi se oikea? 11 tosirakkauden tuntomerkkiä

Oletko sen oikean kanssa? Yllättävä asia paljastaa totuuden

Mistä löydät sen oikean? Testaa!