Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Sinkkuaika saattaa todennäköisesti olla elämäsi parasta aikaa.

Sinkkuus saattaa olla niinkin hyvää, että tulet kaipaamaan sitä myöhemmin parisuhteessa ollessasi. Listasimme kymmenen loistavaa syytä olla itsekseen.

1. Parhaimmillaan treffeillä käyminen on mahtavaa ajanvietettä.

Sinkkuna pääsee tutustumaan kaupungin kulttuuritarjontaan ja uusimpiin ravintoloihin, jos vain hoksaa sopia tärskyt jonnekin muualle kuin laten äärelle tuttuun ketjukahvilaan. Jos yhdessä kierretty taidenäyttely on kiinnostava, ei kamalasti haittaa, jos teidän kahden välillä ei kipinöikään. Saithan kuitenkin taide-elämyksen. Samaa logiikkaa voi hyödyntää myös sopimalla urheilutreffit. Lenkin jälkeen on joka tapauksessa tyytyväinen, että tuli lähdettyä.

2. Sinkulle arkikin on seikkailu.

Sosiaaliselle sinkulle maidonhakureissu lähikauppaan tai pyykkivuoro voi olla seikkailu, sillä kiinnostava henkilö saattaa ilmaantua eteen milloin tahansa. Sinkulla on myös mahdollisuus flirttailuun ilman huonoa omaatuntoa, ja jos jossain tulee vastaan kiinnostava pussauksen arvoinen henkilö, niin pussaa pois! Pitkissä ja puuduttavissa parisuhteissa elävät ihmiset haaveilevat juuri tästä spontaaniudesta ja elokuvankaltaisista kohtauksista.

 3. Aikaa tehdä mitä vain.

Sinkun ajankäsitys on paljon laveampi kuin parisuhteessa olevan. Voit harrastaa mitä haluat savitöistä laskuvarjohyppyyn, käydä kahden tunnin kylvyssä päivittäin ja lukea kaikki ne kirjat, joista olet jo vuosia haaveillut. Kun aikaa ei tarvitse suunnitella myös jonkun toisen kalenterin mukaan, voit olla juuri niin itsekäs vapaa-aikasi suhteen kuin haluat. On myös ihanaa olla toisinaan tekemättä mitään järkevää ilman, että joku vihjaa vierailua odottavasta anopista.

4.  Öinen kaupunki – mikä jännitysnäytelmä!

Viikonloppuilloissa on ihan erityistä taikaa, kun ei seurustele. Kun sinkkutyttökaverit valmistautuvat iltaan eivätkä säästele kuplajuomaa ja hiuslakkaa, ilmassa on ihan eri lataus kuin silloin, kun kaupungin yötä katselee varatun naisen silmin. Vaikka harvoin tanssilattialla tai baaritiskillä tapaa tosirakkauden, voi kuitenkin aika usein saada hauskaa seuraa.

 5. Hän ei pilaa päivääsi.

Sinun ei koskaan tarvitse huolehtia siitä, että kumppanisi paha tuuli tai törppö käytös pilaisi päiväsi. Kaikkein täydellisimmissäkin parisuhteissa riidellään välillä, tunnetaan riittämättömyyttä ja loukataan toisen tunteita. Hah! Olet täysin ulkona tästä. Muista myös, että voit lähteä kutsuille yksin ja tutustua uusiin ihmisiin, eikä sinun tarvitse stressata siitä, viihtyykö saati käyttäytyykö kumppanisi.

 6. Saat nukkua.

Monet naiset sanovat nukkuvansa vähän ja huonosti ollessaan parisuhteessa. Sinkkuna voit nukkua niin paljon kuin lystäät. Mikä parasta, kukaan ei vinoile oudoista nukkumistavoistasi tai rumista yövaatteistasi. Jos haluat nukkua ah-niin-mukavassa (muttei yhtään seksikkäässä) XXXL-kokoisessa t-paidassa korvatulpat korvissa, laput silmillä, untuvatöppöset jalassa ja lapsuuden kauhtunut pehmolelu kainalossa, se on täysin ok.

 7. Vaikka sata ensisuudelmaa.

Parisuhteessa olevat eivät voi haaveilla siitä taianomaisesta ensimmäisestä suudelmasta samalla tavalla kuin vapaalla olevat. Heillä ensimmäiset suudelmat on jo aikapäivää sitten suudeltu ja mahdollisesti jo unohdettu. Sinun ja sen erityisen ensisuudelma saattaa tapahtua vaikka tänään.

 8. Olet vapaa lähtemään.

Silloin kun et ole parisuhteessa, voit valloittaa maailman, ottaa vastaan kiinnostavan työtarjouksen toisesta kaupungista tai lähteä jatko-opiskelemaan vuosiksi ulkomaille. Parisuhteessakin edellämainitut toki onnistuvat, mutta sinkku pakkaa laukkunsa ilman stressiä kaukosuhteesta tai vastuuta kumppanin elämästä kaukomailla.

 9. Aseta tavoite ja saavuta se.

Kun energiasi ja aikasi ei mene parisuhteeseen, voit vaikka panostaa uraan, opetella ranskaa, remontoida asunnon tai juosta maratonin. Tee jotain, mikä on sinulle itsellesi tärkeää. Pitkäjänteisen projektin läpikäyminen ja siinä onnistuminen vahvistavat itsetuntoa ja vievät sinua kohti unelmiesi itseäsi.

10. Mikä tahansa on mahdollista.

Sanotaan, että kun kaikki on epävarmaa, kaikki on myös mahdollista. Sinkun elämä on parhaimmillaan kutkuttavaa jännitystä tulevasta. Kun ei voi tietää, mitä tulee tapahtumaan rakkaudessa ja elämässä ylipäänsä seuraavaksi ja sen jälkeen, on pakko opetella elämään nyt ja tässä. Sen kun oppii, saa hetkestä enemmän irti.

Ota kuitenkin huomioon: Vaikka sinkkuna olisi kuinka mahtavaa ja vapauden tunne välillä jopa huumaava, kainalonkaipuu iskee kuitenkin toisinaan, esimerkiksi sunnuntai-iltaisin huikean viikonlopun päätteeksi. Tee siis itsellesi palvelus ja hanki sunnuntaille vaikkapa jokin kiva harrastus tai sovi valmiiksi kaveritreffit brunssille – ihan niin kuin haluat.

Lähde: Popsugar.

Artikkelia muokattu 24.9. klo 10.15: lähde lisätty.

Lue myös:

Sinkun kiitollisuuslista: 20 asiaa, joista parisuhteessa elävät ovat sinulle kateellisia

Luulitko, että kiinnostus toiseen ihmiseen vain lopahtaa? Usein taustalla on aivan looginen selitys.

Ensimmäiset treffit sujuvat hyvin, ehkä vielä seuraavat niiden jälkeenkin. Saatitte jopa päättää, että aletaan seurustella. Jossakin vaiheessa orastava suhde kuitenkin lopahtaa siihen, että jompikumpi menettää kiinnostuksensa. Joskus se tapahtuu molemmille.

Psykologi ja tutkija Kelly Campbell kertoo Psychology Today -sivuston kirjoituksessaan, mistä kiinnostuksen katoaminen yleensä johtuu. Hänen mukaansa todennäköisiä syitä on neljä.

1. Heikko itsetunto

Campbellin mukaan huono itsetunto on yksi yleisimmistä syistä siihen, että suhde kariutuu alkuvaiheessa. Ihmisestä näkee helposti, jos hänellä ei ole hyvä olla itsensä kanssa, eikä sitä ole välttämättä kovin mukavaa seurata.

Campbell suosittelee miettimään, mitä asioita elämässään voisi muuttaa, jotta tuntisi olonsa varmemmaksi. Monesti jo se riittää, että tietää pyrkivänsä kohti tavoitteitaan. Jos asioille ei ole tehtävissä mitään, ne kannattaa opetella hyväksymään. Jokainen voi myös kehittää taitoaan selviytyä vastoinkäymisistä. Sitä kutsutaan resilienssiksi.


2. Tarrautuminen

Kuinka ollakaan: sekään ei ole kovin toivottavaa kumppanilta, että hän haluaa vain pakonomaisesti olla yhdessä jonkun kanssa. Jotkut ihmiset etsivät jatkuvasti rinnalleen puolisoa, koska ovat onnettomia ilman. Se ei välttämättä ole kestävä perusta uudelle suhteelle. Sen sijaan ihminen, joka on sinut itsensä kanssa myös yksin, kykenee todennäköisemmin kykenee, jossa molemmat seisovat omilla jaloillaan.

3. Kehno ajoitus

Jos joku sanoo ”vika ei ole sinussa, vaan minussa”, kyse on Campbellin mukaan todennäköisesti elämäntilanteesta, jossa suhteella ei vain ole edellytyksiä toimia kunnolla. Edellisestä suhteesta saattaa esimerkiksi olla liian vähän aikaa tai elämässä voi olla jotain muuta, joka panee kapuloita sinänsä hyvin yhteensopivan parin rattaisiin.

Campbell suosittelee hyväksymään, että kaikkia asioita elämässä ei voi selittää. Ajoitukseltaan oikeaa suhdetta odotellessa kannattaa keskittyä nauttimaan niistä asioista, joista saa nautintoa.

4. Liika vauhti

Joskus käy niinkin, että suhteen alku on yhtä vaaleanpunaista hattaraa. Sieltä ei voi olla kuin yksi suunta: alas. Joillakin se koituu suhteen kohtaloksi.

Campbell muistuttaa, että tasapaino on hyvä muistaa, vaikka fyysinen vetovoima olisi kuinka vahva ja tekisi mieli olla koko ajan uuden tuttavuuden kanssa. Etäisyys tekee hyvääkin ja aiheuttaa kutkutuksia vatsanpohjaan. Pidä yhteyttä vanhoihin ystäviin ja etsi uudesta suhteesta myös kumppanuutta.

– Kaikkein tyydyttävimmissä, kestävissä suhteissa intohimo ja kumppanuus ovat tasapainossa, tutkija toteaa.

Moni mies on lähisuhdeväkivallan uhri, mutta kokemukset hiljennetään vähättelyllä. Tuomasta käskettiin lopettamaan ”ruikuttaminen”.

– Oikeuslaitos on aina ollut vaimoni puolella, kun oikeudessa on ruodittu yhteisten lasten huoltajuutta tai suhteessa tapahtunutta väkivaltaa. Viranomaisiin ei ole ollut luottamista, jos sana on sanaa vastaan.

Näin kertoo eräs nimettömänä pysyttelevä mies Miessakit-järjestön tiloissa Helsingin keskustassa. Hän on lähisuhdeväkivallan uhri, joka kertoo kohdanneensa viranomaisten vähättelyä miesten kokemaa väkivaltaa kohtaan. 

Miessakit on miesten hyvinvointia tukeva järjestö. Sen Väkivaltaa kokeneet miehet -hanke tarjoaa apua miehille, jotka ovat kokeneet henkistä tai fyysistä väkivaltaa kotona tai kadulla. Tähän mennessä hanke on auttanut Suomessa jopa 200 miestä, joille väkivallan vähättely on arkipäivää.

Nais- ja miesuhritutkimusten mukaan naiset ja miehet kokevat lähes yhtä usein väkivaltaa parisuhteessaan. Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan naisista 17 ja miehistä 16 prosenttia on kokenut fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkailua jossain vaiheessa nykyistä parisuhdettaan.

”Kun yritin puhua ongelmista, se oli ruikuttamista”

Myös helsinkiläinen Tuomas, 58, turvautui kokemustensa vuoksi Miessakit-järjestöön. Hän kertoo Me Naisille eläneensä parikymmentä vuotta avioliitossa, jossa hän koki jatkuvaa henkistä väkivaltaa. Tuomas ei esiinny jutussa omalla nimellään aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

Ongelmat nousivat hiljalleen esiin: jatkuva syyllistäminen ja demonisointi oli osa arkea. Kumppani löysi sanomisen aihetta kaikesta, mitä Tuomas teki. Pienistä asioista tuli isoja reaktioita ja rajuja riitoja.

– Puhuin aina väärällä äänensävyllä. Ja kun yritin puhua näistä ongelmista vaimolle, se oli ruikuttamista tai minäkeskeistä, Tuomas kertoo.

Miessakien mukaan väkivalta voi ilmetä joko suoraan fyysisesti kehoon kohdistuvana tai sanallisesti tapahtuvana mitätöintinä tai alistamista.

”Jos tilanne olisi ollut päinvastoin, se olisi ollut täysi katastrofi.”

Tuomas ajatteli pitkään, että kaikki tämä kuuluu normaaliin käyttäytymiseen ja parisuhteeseen. Hänellä kesti kauan ymmärtää, ettei suhde ei ole sellainen kuin pitäisi.

Kerran vaimo kävi myös käsiksi. Anteeksipyyntöä Tuomas ei koskaan saanut, vaan lisää alistamista ja vähättelyä.

– Jos tilanne olisi ollut päinvastoin, se olisi ollut täysi katastrofi. Suhdeväkivalta on molemminpuolista, se vain esiintyy eri tavoin, hän sanoo.

Naisten ja miesten kokemassa lähisuhdeväkivallassa on eroja. Miessakit-järjestön koordinaattori Jussi Pekkola kertoo, että naisten kokema väkivalta johtaa selvästi useammin naisen kuolemaan. Miehille on yleisempää tulla lyödyksi kotona.


”Skarppaa”

Kulttuuriimme on syöpynyt ajatus, että väkivalta kohdistuu ainoastaan naisiin. Esimerkiksi Googlen kuvahaussa hakusana domestic violence (perheväkivalta) tuottaa tulokseksi lähes yksinomaan kuvia pahoinpidellyistä naisista.

Tämän vuoksi miesten kokemaan väkivaltaan liittyy suurta häpeää. Apua ei uskalleta saada tai pyytää, koska kulttuurissamme miestä ei ole totuttu mieltämään uhrina.

Tuomas sai eron jälkeen apua terapiasta ja Miessakeilta. Hän kokee, että miesten ei ole helppo tuoda tämänkaltaisia asioita esiin. Hän on aiemmin itse tukeutunut vääriin ihmisiin – sellaisiin, jotka ojentavat ja käskevät skarpata. Jotkut miehet eivät edes jaksa kuunnella tämmöisiä ongelmia.

”Ainoa vaihtoehto on lähteä pois.”

– Pitää olla tarkka, kenelle avautuu. Siinä on mennyt myös arvokkaita ihmissuhteita rikki, kun ystävä on reagoinut vähättelemällä.

Tuomaksella kesti pitkään päästä eroon suhteesta ja sen mukanaan tuomista ongelmista. Hänellä on vahva viesti miehille, jotka kärvistelevät väkivaltaisissa suhteissa.

– Väkivaltaiset suhteet eivät korjaannu mihinkään, joten ainoa vaihtoehto on lähteä pois.

Yleinen hätänumero 112.

Nettiturvakoti: myös chat-mahdollisuus.

Ensi- ja turvakotien liitto: päivystävät turvakodit.

Miessakit: päivystyspuhelin p. 044 751 1340 on avoinna ma-­ke kello 9­-12. Muina aikoina voit jättää viestin vastaajaan, niin sinuun otetaan yhteyttä. Sähköposti: vakivaltaa.kokeneet.miehet(at)miessakit.fi

Naisten linja: p. 0800 02400, maksuton tukinumero ma-pe 16-20, la-su 12-16

Rikosuhripäivystys: auttava puhelin p. 116 006 suomeksi ma–ti klo 13–21 ja ke–pe klo 17–21 sekä ruotsiksi keskiviikkoisin klo 13–17. Myös chat.

Lisäksi mm:

  • Kuntien sosiaalipäivystykset (kiireelliset asiat myös virka-ajan ulkopuolella)
  • Terveyskeskukset
  • Äitiys- ja lastenneuvolat
  • Työterveyshuolto
  • Mielenterveystoimistot
  • Perheneuvolat
  • A-klinikat
  • Sosiaalitoimistot
  • Seurakunnat
  • Oikeusaputoimistot

Lähde: Väestöliitto.