Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Sinkkuaika saattaa todennäköisesti olla elämäsi parasta aikaa.

Sinkkuus saattaa olla niinkin hyvää, että tulet kaipaamaan sitä myöhemmin parisuhteessa ollessasi. Listasimme kymmenen loistavaa syytä olla itsekseen.

1. Parhaimmillaan treffeillä käyminen on mahtavaa ajanvietettä.

Sinkkuna pääsee tutustumaan kaupungin kulttuuritarjontaan ja uusimpiin ravintoloihin, jos vain hoksaa sopia tärskyt jonnekin muualle kuin laten äärelle tuttuun ketjukahvilaan. Jos yhdessä kierretty taidenäyttely on kiinnostava, ei kamalasti haittaa, jos teidän kahden välillä ei kipinöikään. Saithan kuitenkin taide-elämyksen. Samaa logiikkaa voi hyödyntää myös sopimalla urheilutreffit. Lenkin jälkeen on joka tapauksessa tyytyväinen, että tuli lähdettyä.

2. Sinkulle arkikin on seikkailu.

Sosiaaliselle sinkulle maidonhakureissu lähikauppaan tai pyykkivuoro voi olla seikkailu, sillä kiinnostava henkilö saattaa ilmaantua eteen milloin tahansa. Sinkulla on myös mahdollisuus flirttailuun ilman huonoa omaatuntoa, ja jos jossain tulee vastaan kiinnostava pussauksen arvoinen henkilö, niin pussaa pois! Pitkissä ja puuduttavissa parisuhteissa elävät ihmiset haaveilevat juuri tästä spontaaniudesta ja elokuvankaltaisista kohtauksista.

 3. Aikaa tehdä mitä vain.

Sinkun ajankäsitys on paljon laveampi kuin parisuhteessa olevan. Voit harrastaa mitä haluat savitöistä laskuvarjohyppyyn, käydä kahden tunnin kylvyssä päivittäin ja lukea kaikki ne kirjat, joista olet jo vuosia haaveillut. Kun aikaa ei tarvitse suunnitella myös jonkun toisen kalenterin mukaan, voit olla juuri niin itsekäs vapaa-aikasi suhteen kuin haluat. On myös ihanaa olla toisinaan tekemättä mitään järkevää ilman, että joku vihjaa vierailua odottavasta anopista.

4.  Öinen kaupunki – mikä jännitysnäytelmä!

Viikonloppuilloissa on ihan erityistä taikaa, kun ei seurustele. Kun sinkkutyttökaverit valmistautuvat iltaan eivätkä säästele kuplajuomaa ja hiuslakkaa, ilmassa on ihan eri lataus kuin silloin, kun kaupungin yötä katselee varatun naisen silmin. Vaikka harvoin tanssilattialla tai baaritiskillä tapaa tosirakkauden, voi kuitenkin aika usein saada hauskaa seuraa.

 5. Hän ei pilaa päivääsi.

Sinun ei koskaan tarvitse huolehtia siitä, että kumppanisi paha tuuli tai törppö käytös pilaisi päiväsi. Kaikkein täydellisimmissäkin parisuhteissa riidellään välillä, tunnetaan riittämättömyyttä ja loukataan toisen tunteita. Hah! Olet täysin ulkona tästä. Muista myös, että voit lähteä kutsuille yksin ja tutustua uusiin ihmisiin, eikä sinun tarvitse stressata siitä, viihtyykö saati käyttäytyykö kumppanisi.

 6. Saat nukkua.

Monet naiset sanovat nukkuvansa vähän ja huonosti ollessaan parisuhteessa. Sinkkuna voit nukkua niin paljon kuin lystäät. Mikä parasta, kukaan ei vinoile oudoista nukkumistavoistasi tai rumista yövaatteistasi. Jos haluat nukkua ah-niin-mukavassa (muttei yhtään seksikkäässä) XXXL-kokoisessa t-paidassa korvatulpat korvissa, laput silmillä, untuvatöppöset jalassa ja lapsuuden kauhtunut pehmolelu kainalossa, se on täysin ok.

 7. Vaikka sata ensisuudelmaa.

Parisuhteessa olevat eivät voi haaveilla siitä taianomaisesta ensimmäisestä suudelmasta samalla tavalla kuin vapaalla olevat. Heillä ensimmäiset suudelmat on jo aikapäivää sitten suudeltu ja mahdollisesti jo unohdettu. Sinun ja sen erityisen ensisuudelma saattaa tapahtua vaikka tänään.

 8. Olet vapaa lähtemään.

Silloin kun et ole parisuhteessa, voit valloittaa maailman, ottaa vastaan kiinnostavan työtarjouksen toisesta kaupungista tai lähteä jatko-opiskelemaan vuosiksi ulkomaille. Parisuhteessakin edellämainitut toki onnistuvat, mutta sinkku pakkaa laukkunsa ilman stressiä kaukosuhteesta tai vastuuta kumppanin elämästä kaukomailla.

 9. Aseta tavoite ja saavuta se.

Kun energiasi ja aikasi ei mene parisuhteeseen, voit vaikka panostaa uraan, opetella ranskaa, remontoida asunnon tai juosta maratonin. Tee jotain, mikä on sinulle itsellesi tärkeää. Pitkäjänteisen projektin läpikäyminen ja siinä onnistuminen vahvistavat itsetuntoa ja vievät sinua kohti unelmiesi itseäsi.

10. Mikä tahansa on mahdollista.

Sanotaan, että kun kaikki on epävarmaa, kaikki on myös mahdollista. Sinkun elämä on parhaimmillaan kutkuttavaa jännitystä tulevasta. Kun ei voi tietää, mitä tulee tapahtumaan rakkaudessa ja elämässä ylipäänsä seuraavaksi ja sen jälkeen, on pakko opetella elämään nyt ja tässä. Sen kun oppii, saa hetkestä enemmän irti.

Ota kuitenkin huomioon: Vaikka sinkkuna olisi kuinka mahtavaa ja vapauden tunne välillä jopa huumaava, kainalonkaipuu iskee kuitenkin toisinaan, esimerkiksi sunnuntai-iltaisin huikean viikonlopun päätteeksi. Tee siis itsellesi palvelus ja hanki sunnuntaille vaikkapa jokin kiva harrastus tai sovi valmiiksi kaveritreffit brunssille – ihan niin kuin haluat.

Lähde: Popsugar.

Artikkelia muokattu 24.9. klo 10.15: lähde lisätty.

Lue myös:

Sinkun kiitollisuuslista: 20 asiaa, joista parisuhteessa elävät ovat sinulle kateellisia

Joskus epäily uskottomuudesta onkin peiliin katsomisen paikka.

Epäiletkö kumppanisi uskollisuutta tai arveletko, että hän on ihastunut toiseen? Oli epäilyissäsi perää tai ei, ne saattavat kertoa enemmän sinusta kuin kumppanisi toimista. 

Yhdysvaltalainen Journal of Social and Personal Relationships julkaisi lokakuussa Angela Nealin ja Edward Lemayn tutkimuksen, jonka mukaan ihmiset heijastavat helposti omia pettämishalujaan kumppaneihinsa. Epäilys kumppanin uskottomuudesta voi nousta kumppanin aiemmista teoista, omista aiemmista kokemuksista tai vaikka siitä, miten näkee muiden ihmisten toimivan parisuhteissaan. Nealin ja Lemayn tutkimuksen mukaan pettämisepäily voi kuitenkin olla myös peiliin katsomisen paikka.

Psykiatri Grant H. Brenner kirjoittaa Psychology Todayssa Nealin ja Lemayn tutkimuksesta, jossa 96 heteropariskunnan kumpikin osapuoli täytti viikon ajan joka ilta kyselyn tunteistaan, toimistaan ja siitä, arvelivatko he kumppaninsa olevan ihastunut johonkuhun toiseen. Suurin osa mukana olleista pariskunnista oli alle 25-vuotiaita ja vasta tapailuvaiheessa suhteessaan.

Lue myös: Hetken himo voi maksaa kaiken – psykologi kertoo, mikä saa ihmisen silti pettämään

Brenner kertoo, että tutkimukseen osallistuneiden ihmisten arviot siitä, onko kumppani kiinnostunut jostakusta toisesta, pitivät kutinsa melko hyvin. Tutkimuksessa kuitenkin huomattiin, että ne vastaajat, jotka itse olivat kiinnostuneita kolmannesta osapuolesta, epäilivät erityisen usein kumppaninsakin ihastuneen johonkuhun suhteen ulkopuolelta. Itse johonkuhun muuhun ihastuneet epäilivät kumppaneitansa useammin kuin ne, joiden kumppaneilla oikeasti oli tunteita kolmatta osapuolta kohtaan. 

Pettäjä epäilee toista pettäjäksi

Tutkittavat heijastivat siis kumppaniinsa niitä asioita, joita itse kokivat ja tunsivat. Omien tunteiden ja ajatusten heijastaminen kumppaniin toimii Brennerin mukaan niinkin päin, että suhteeseensa oikein sitoutunut puoliso ei osaa aavistaa, että hänen rakkaallaan on tunteita muitakin kohtaan.

Tuore tutkimus on taas yksi osoitus siitä, että mielikuvituksemme ja kykymme asettua toisen asemaan ovat rajallisia. Teemme yleensä päätelmiä niin, että oletamme toisten olevan samanlaisia ja toimivan sekä ajattelevan samoin kuin me itse. Siksi pettävä kumppani arvelee helposti suhteen toisenkin osapuolen pettävän. 

Tutkimuksessa havaittiin myös, että ne vastaajat, jotka epäilivät kumppaninsa olevan ihastuneita toiseen, käyttäytyivät kumppaniaan kohtaan viileästi tai jopa vihaisesti. Pelkkä epäily toisen ihastuksesta tai pettämishaluista muutti käytöstä suuntaan, joka ei ainakaan vahvista pariskunnan keskinäistä kiintymystä ja luottamusta.

Lue myös: Mikä saa ihmisen pysymään uskollisena puolisolleen? Tutkijat uskovat selvittäneensä salaisuuden

Mikä avuksi?

Psychology Todayn Grant Brenner ehdottaa ratkaisuksi sitä, että kumppaninsa pettämishaluista huolestunut ihminen pohdiskelisi, onko ehkä itse kovasti viehättynyt muista kuin kumppanistaan.

Tärkeää on myös hyväksyä se, että muihin ihastuminen kuuluu parisuhteeseen. 

– Maailmassa on niin paljon ihania ihmisiä, että olisi naiivia ajatella, että on vain yksi, johon ihastumme, psykologi Helena Toppari on kertonut Me Naisille.

Helsingin seurakuntien perheneuvojana työskennelleen Topparin mukaan suhteen ulkopuolinen ihastus ei välttämättä johdu siitä, että omassa suhteessa olisi jokin pahasti vinossa. Usein ihastumisen taustalla on kuitenkin tarve tai kaipuu, jota ei ole itsekään täysin tiedostanut. Asian tiedostaminen voi auttaa piristämään omaa parisuhdetta.

On jopa tutkittu, että suhteen ulkopuolinen ihastus voi tuoda vipinää suhteeseen – ainakin siinä tapauksessa, että ihastus ei johda pettämiseen.

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”