Moni luulee, että vika on parisuhteessa, kun pitäisi oppia uutta omassa päässä. Kuva: Shutterstock
Moni luulee, että vika on parisuhteessa, kun pitäisi oppia uutta omassa päässä. Kuva: Shutterstock

Unelmat muuttuvat, innostus laimenee ja roolit puristavat. Parisuhdekouluttaja kertoo, mistä olossa voi olla kyse.

Parisuhteen kriisi vai omaa kyvyttömyyttä olla onnellinen? Eroseminaariohjaaja ja parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow ottaa kantaa, mistä viidessä tilanteessa on kyse.

1. "Elämä polkee paikallaan. En löydä omaa aikaa tai tilaa."

– Tässä ei ole kyse parisuhteesta. Ihmisten perusongelma on se, että he näkevät parisuhteen ongelmaksi tilanteissa, joissa on kyse itsestä. Kannattaa kysyä itseltään, haluanko ja osaanko järjestää omaa aikaa itselleni. Eikö aikuinen ole itse vastuussa omasta elämästään?

2. "Säteilen ja innostun elämästä vain harvoin."

– Rakastunut säteilee ja innostuu koko ajan ja uskoo itseensä valtavasti. Rakastumisen tunne kuitenkin laimenee ja pettymys siitä, että niin käy, on hirveän suuri. Kannattaa puhua ääneen siitä, kuinka tylsää on, että tunteet muuttuvat. Tasapaksua ja tylsää elämää ei tarvitse hyväksyä, mutta on tajuttava, että innostumisen takana on taito innostaa itseään. Odotatko, että toinen tekee elämästäsi kivaa? Onko kumppanisi vika, jos innostut harvoin? Miksi et tee elämästäsi entistä hauskempaa ja ihanampaa itse?

3. "Roolit äitinä ja vaimona puristavat. Minulla on syyllinen olo, kun haluan omaa aikaa."

– Tämä on hirvittävän yleinen tilanne. Näin käy, kun on vaatinut itseltään liian kauan jotain, mitä ei ole. Mitä kiltimmin yrittää sopeutua, sitä rajumman kapinan sopeutuminen yleensä aiheuttaa.

– Naisilla on hyvin vahvat käsitykset siitä, millaisia heidän pitäisi olla. Käsitys voi olla oman äidin malli. Jos ihminen on kasvatettu äärettömän vastuulliseksi, hän syyllistyy aina, kun huolehtii omasta hyvinvoinnistaan. Omista jutuistaan on pidettävä kiinni.

4. "Unelmamme ovat muuttuneet erilaisiksi."

– Ihmiset muuttuvat koko ajan, ja toinen voi olla lopulta ihan eri ihminen kuin tavatessa. Unelmista puhumista ei saisi lopettaa. Hiljaisuus on parisuhteessa kaikkein hälyyttävintä. Se johtaa vihaan, kaunaan ja välinpitämättömyyteen. Riitely on paljon parempi vaihtoehto kuin hiljaisuus. Riitelyssä on toivoa.

5. "Ajatus erosta tuntuu helpottavalta."

– Jos on miettinyt jotain asiaa vuosia ja tekee päätöksen, ratkaisu tuntuu aina helpotukselta. Jos luulet, että ero on ratkaisu kaikkeen, se on ongelma. Jos ihminen ei osaa pitää huolta omasta ajastaan, rajoistaan ja unelmistaan, ero ei ratkaise näitä asioita.

Marianna Stolbowin kirja Erosta eteenpäin ilmestyy 31.8.

Lue myös:

 Saako ihan hyvästä liitosta lähteä?

Suomalaiset kinaavat kotitöistä Euroopan eniten

Mitä puolisolta saa salata ja mitkä asiat pitäisi kertoa?

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.