Me Naiset
|
Emmi Oksanen
Moni luulee, että vika on parisuhteessa, kun pitäisi oppia uutta omassa päässä. Kuva: Shutterstock
Moni luulee, että vika on parisuhteessa, kun pitäisi oppia uutta omassa päässä. Kuva: Shutterstock

Unelmat muuttuvat, innostus laimenee ja roolit puristavat. Parisuhdekouluttaja kertoo, mistä olossa voi olla kyse.

Parisuhteen kriisi vai omaa kyvyttömyyttä olla onnellinen? Eroseminaariohjaaja ja parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow ottaa kantaa, mistä viidessä tilanteessa on kyse.

1. "Elämä polkee paikallaan. En löydä omaa aikaa tai tilaa."

– Tässä ei ole kyse parisuhteesta. Ihmisten perusongelma on se, että he näkevät parisuhteen ongelmaksi tilanteissa, joissa on kyse itsestä. Kannattaa kysyä itseltään, haluanko ja osaanko järjestää omaa aikaa itselleni. Eikö aikuinen ole itse vastuussa omasta elämästään?

2. "Säteilen ja innostun elämästä vain harvoin."

– Rakastunut säteilee ja innostuu koko ajan ja uskoo itseensä valtavasti. Rakastumisen tunne kuitenkin laimenee ja pettymys siitä, että niin käy, on hirveän suuri. Kannattaa puhua ääneen siitä, kuinka tylsää on, että tunteet muuttuvat. Tasapaksua ja tylsää elämää ei tarvitse hyväksyä, mutta on tajuttava, että innostumisen takana on taito innostaa itseään. Odotatko, että toinen tekee elämästäsi kivaa? Onko kumppanisi vika, jos innostut harvoin? Miksi et tee elämästäsi entistä hauskempaa ja ihanampaa itse?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. "Roolit äitinä ja vaimona puristavat. Minulla on syyllinen olo, kun haluan omaa aikaa."

– Tämä on hirvittävän yleinen tilanne. Näin käy, kun on vaatinut itseltään liian kauan jotain, mitä ei ole. Mitä kiltimmin yrittää sopeutua, sitä rajumman kapinan sopeutuminen yleensä aiheuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Naisilla on hyvin vahvat käsitykset siitä, millaisia heidän pitäisi olla. Käsitys voi olla oman äidin malli. Jos ihminen on kasvatettu äärettömän vastuulliseksi, hän syyllistyy aina, kun huolehtii omasta hyvinvoinnistaan. Omista jutuistaan on pidettävä kiinni.

4. "Unelmamme ovat muuttuneet erilaisiksi."

– Ihmiset muuttuvat koko ajan, ja toinen voi olla lopulta ihan eri ihminen kuin tavatessa. Unelmista puhumista ei saisi lopettaa. Hiljaisuus on parisuhteessa kaikkein hälyyttävintä. Se johtaa vihaan, kaunaan ja välinpitämättömyyteen. Riitely on paljon parempi vaihtoehto kuin hiljaisuus. Riitelyssä on toivoa.

5. "Ajatus erosta tuntuu helpottavalta."

– Jos on miettinyt jotain asiaa vuosia ja tekee päätöksen, ratkaisu tuntuu aina helpotukselta. Jos luulet, että ero on ratkaisu kaikkeen, se on ongelma. Jos ihminen ei osaa pitää huolta omasta ajastaan, rajoistaan ja unelmistaan, ero ei ratkaise näitä asioita.

Marianna Stolbowin kirja Erosta eteenpäin ilmestyy 31.8.

Lue myös:

 Saako ihan hyvästä liitosta lähteä?

Suomalaiset kinaavat kotitöistä Euroopan eniten

Mitä puolisolta saa salata ja mitkä asiat pitäisi kertoa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla