Ihanaa, kulta, mutta eihän ryhdytä yhdessä dieetille? Kuva: Shutterstock
Ihanaa, kulta, mutta eihän ryhdytä yhdessä dieetille? Kuva: Shutterstock

Unohda partnerin kanssa dieettailu ja kulje omaa tietäsi. Onnistut todennäköisemmin.

Kohta on Se Aika vuodesta. Tammikuun alku ja uusi elämä. Joulun ahminnat takana, kilojen karistus ja superdieetti edessä. Mutta älä vain ryhdy dieetille kumppanisi kanssa, uusi tutkimus varoittelee.

Mitä ihmettä? Eikö se ole yleisesti tunnustettu totuus, että kun ottaa yhteisen tavoitteen rakkaan kanssa, siinä onnistuu todennäköisemmin. Ei ole ei.

50 ylipainoisen parin otantaan perustuvan kyselytutkimuksen mukaan toinen luultavasti onnistuu, mutta samalla sen toisen itsetunto murenee pala palalta. Kyselyyn osallistuneet parit olivat tehneet uudenvuodenlupauksen pudottaa painoa.

Tutkimuksen mukaan oikea annoskoko on tärkeintä onnistuneessa laihdutuksessa, ja annoskoon valintaan vaikuttaa muun muassa itsetunto. Eikä kyse ole vain laihdutuksesta, vaan myös muunlaisista tavoitteista. Ydin on tämä: kun näet, että joku muu onnistuu saavuttamaan jotain, uskot, ettet itse pysty samaan.

Älä siis tee tulevana uutenavuotena sitä virhettä, että ryhtyisit dieetille kumppanisi kanssa, vaan aseta omat tavoitteesi ja kulje niitä kohti itsenäisesti. Ja tuijota lautastasi. Jo 2000-luvun alussa huomattiin, että annoskoot ovat kasvaneet viimeisen 30 vuoden aikana 700 prosenttia.

Lähde: Science of Relationships

Lue myös:

Onneton parisuhde on paha erityisesti naisten terveydelle

Koko elämä kuntoon 5:2-dieetillä – tässä ohjeet

Lisää dieettivinkkejä täällä.