”Oletpa upea, näytät hyvältä!” ei ole ehkä se paras keskustelunavaus. Kuva: Shutterstock
”Oletpa upea, näytät hyvältä!” ei ole ehkä se paras keskustelunavaus. Kuva: Shutterstock

Toisen ja itsensä kehumisessa kannattaa ensitapaamisellakin olla rehellinen ja vilpitön.

Hymy, kättely, esittäytyminen, itsestä kertominen ujostelematta. Aika toimiva tyyli luoda hyvä ensivaikutelma niin ensivisiitillä anoppilassa kuin työhaastattelussa.

Ei pitäisi olla kovin vaikeaa. Silti ensivaikutelman tekeminen voi mennä pahasti pieleen, vaikka olisi kuinka hyvä tyyppi. Ladders-sivusto kertoo, että suurin kompastuskivi ensivaikutelman luomisessa on usein se, kuinka ottaa muut huomioon. Jos kertoo vain omista onnistumisistaan ja taidoistaan, kuulostaa helposti ylimieliseltä. Toisaalta itseään ei saisi turhaan vähätelläkään, kun todella on osaava ja taitava. Missä menee raja?

Lue myös: 8 tapaa, joilla saat ihmiset pitämään sinusta

Uudesta tutkimuksesta selviää, mitä neljää asiaa kannattaa välttää, jotta itsestä saa annettua hyvän ensivaikutelman. Ja mikä parasta, lista sisältää myös vinkit, kuinka virheet voi korjata.

1. Nöyrä kehuskelu

Tutkimuksen mukaan moni välttää rehentelyä, ja sen sijaan kehuskelemme itseämme usein nöyrällä tavalla. Ajattelemme, että itsensä kehuminen on sillä tavalla jotenkin vilpitöntä. Nöyrää kehuskelua on esimerkiksi kertoa, että on ihan tavallinen mutta yritteliäs, joten onnistui lopulta jotenkin vain saamaan upean työpaikan. Tällainen ei yleensä kuulosta erityisen herttaiselta, koska tarina ja sen huippukohta, eli että ahkeruus palkitaan, on kuultu moneen kertaan.

Avoimesti rehentelevät kuulostavat sen sijaan todennäköisemmin sekä vilpittömiltä että pidettävimmiltä. He eivät ainakaan vaikuta siltä, että olisivat suunnitelleet tarkkaan, miten antaa itsestään mahdollisimman rakastettava kuva!

2. Näennäiset kehut

Monet kehut voivat aluksi kuulostaa hyviltä, kunnes niiden takaa paljastuu varsinainen asiasisältö. Esimerkiksi jos sanoo toiselle, että tämä on harjoittelijaksi todella älykäs, on kehun taakse piilotettu muutakin. Samaan sarjaan kuuluu esimerkiksi ”oletpas laihtunut paljon, näytät todella hyvältä”, eli kehun sisässä onkin kritiikki entistä painoa kohtaan.

Vastaavanlaisten ”kehujen” viljely on ärsyttävää, ja antaa sanojasta myös huonon kuvan. Parempi on sanoa suoraan sekä kehut että kehitettävät asiat – tyhjistä kehuista ei saa kukaan loppujen lopuksi mitään irti.

3. Tekopyhyys

Tekopyhyys ja itsensä hyvien puolten turha korostaminen paljastuvat yleensä. Tutkimuksen mukaan ihmiset tuomitsevat tekopyhät tyypit herkästi. Siksi omaa osaamista ei kannata liioitella: totuus todennäköisesti paljastuu ennemmin tai myöhemmin.

Jos siis kehut itseäsi jostain, seiso myös sen takana ja osoita sen olleen rehellinen kehu.

4. Ylimielisyys

Harvemmin kukaan vaikuttaa onnistumistarinoista, joissa osoitetaan jonkun muun olevan huonompi kuin itse. Ero hyvän ja huonon kehun välillä voi olla pienikin. Ei siis kannata sanoa, että on parempi saamaan ystäviä kuin muut, vaan että on hyvä samaan ystäviä.

Kyse ei ole niinkään siitä, että kaikkia pitäisi ajatella täysin samanlaisina ja yhtä taitavina ihmisinä. Jos toisesta heti saa kuvan, että tämä pitää muita itseään selvästi huonompana, syntyy väkisin tunne, että hän ei arvosta myöskään senhetkistä keskustelukumppaniaan.

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.