Läheiselle on hyvä kerto, jos hänen kumppaninsa pettää. Puhelimitse sitä ei kuitenkaan kannata tehdä. Kuva: Shutterstock
Läheiselle on hyvä kerto, jos hänen kumppaninsa pettää. Puhelimitse sitä ei kuitenkaan kannata tehdä. Kuva: Shutterstock

Anna pettäjälle mahdollisuus ja pysy tiukasti faktoissa, vinkkaa asiantuntija.

On vaivaannuttavaa ja pahimmillaan järkyttävää bongata rakkaan ihmisen kumppani Tinderistä, nähdä hänet iskemässä toista tai pahimmillaan joutua itse hänen pokailunsa kohteeksi.

Mitä tilanteessa pitäisi tehdä?

Rehellisyys on tietenkin toivottavaa. Lisäksi kannattaa muistaa muutama asia, ennen kuin painelee puhumaan petetyksi tulleen kanssa, kertoo Stylecaster-sivusto.

1. Älä tee hätäisiä johtopäätöksiä.

Vaikka näkisit läheisesi kumppanin Tinderissä, hän ei välttämättä petä, huomauttaa seksuaalikasvattaja ja seksologi Wendy Strgar. Älä siis ala syyttelemään ketään suoralta kädeltä.

Lue myös: ”Sukulaiset näkivät ja käräyttivät” – naiset kertovat, kuinka jäivät kiinni pettämisestä

2. Anna pettäjälle mahdollisuus

Jos olet täysin varma, että läheisesi kumppani pettää, lähesty ensimmäisenä häntä. ”Anna pariskunnalle mahdollisuus korjata välinsä keskenään”, kehottaa Strgar.

Lue myös: Syntymätodistus tuli postissa – lukijat kertovat, kuinka puolison pettäminen paljastui

3. Keskustele kasvotusten

Eikö ystäväsi kumppani myönnä pettävänsä? Kieltäytyykö hän kertomasta ystävällesi? Jos olet kuitenkin aivan varma, että läheistäsi petetään, kerro se hänelle kasvotusten. Tämä klassinen tapa toimii aina:

”Minä en haluaisi olla se, joka kertoo tästä, mutta jos olisin itse samassa tilanteessa, haluaisin, että sinä kerrot siitä minulle.”

Lue myös: Ketkä ovat aitoja ystäviäsi? Kolme kysymystä paljastaa

4. Kerro ainoastaan sen verran, mitä todella tiedät

Pettämisuutisen kuuleminen voi olla kivuliasta. Läheisesi saattaa olla raivoissaan, surullinen ja shokissa. Siksi kertojan on pidettävä päänsä kylmänä.

Älä anna petetyksi tulleelle tässä vaiheessa neuvoja siitä, miten hänen pitäisi edetä. Pysy pelkästään faktoissa, äläkä lähde spekuloimaan tilannetta enempää.

Lue myös: 15 syytä, miksi pettäminen on niin vaikeaa antaa anteeksi

5. Älä lörpöttele

Petetyksi tuleminen voi tuntua vielä pitkään nöyryyttävältä ja häpeälliseltä, vaikkei se sitä olekaan. Anna läheisellesi tilaa selviytyä tunnemyllerryksestään, äläkä lörpöttele asiasta eteenpäin.

Oletko sinä joskus joutunut kertomaan läheisellesi, että häntä petetään? Pitääkö läheiselle kertoa, jos tietää, että häntä petetään? Kerro kokemuksistasi ja mielipiteistäsi oheisella lomakkeella. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nykyteknologian ansiosta yhteydenpito kaukana asuvan rakkaan kanssa on helppoa. Aina se ei ole hyvä asia. 

Olen ollut etäsuhteessa kerrallaan vain alle vuoden, enkä enempää olisi jaksanutkaan. Ikävä raastoi, mutta ehkä vielä enemmän raastoivat puhelinsoitot. Luuriin tarttuessani toivoin suhdetta vahvistavaa lepertelyä ja henkevää keskustelua, mutta aika usein sain parin sanan vastauksia, molemminpuolista turhautumista ja lopulta riidan. 

Ystäväni elää pitkässä suhteessa, johon on aikojen saatossa mahtunut monta monituista etäpätkää. Nykyinen etäelo jatkuu todennäköisesti useita vuosia, mutta kumpikaan suhteen osapuoli ei vaikuta turhautuneelta tilanteeseen. Niinpä kysyin hiljattain, mikä toimivan etäsuhteen salaisuus oikein on. 

– Me ei oikeastaan soitella, ystävä sanoi. 

Pariskunta pitää silti usein yhteyttä viestein ja tapaa, kun se on mahdollista. Soitot vain ovat karsiutuneet vuosien varrella pois pahaa mieltä aiheuttavina. 

Keskittymiskyky ei riitä

Whatsapp-viestien luulisi välittävän sanatonta viestintää vielä huonommin kuin puhelujen, mutta jostakin syystä juuri puhelut näyttävät nostavan turhautumislukemat helpoiten taivaisiin.

Ehkä syy on katteettomissa odotuksissa, joita itsekin vaalin etäsuhdeaikanani. Henkevä puhelinkeskustelu tekee tutkitusti etäsuhteessa elävistä läheisempiä kuin arkensa jakavista, mutta toisaalta kunnollinen juttelu vaatii keskittymistä, joka on älypuhelinaikana vähissä – erityisesti, jos takana on pitkä työpäivä tai puhelu sattuu tilanteeseen, jossa olisi muutakin tekemistä. 

”Puhelu tulee usein huonolla hetkellä.”

Vastarakastunut ehkä antautuu mielellään tuntien puheluihin päivittäin muista kiireistään välittämättä, mutta vuosikymmenen yhteiselon jälkeen viestit tuntuvat helpommalta ja huomaavaisemmalta kommunikaatiovälineeltä. Varsinkin, jos rakastavaiset asuvat eri aikavyöhykkeillä tai tekevät eri tavalla rytmitettyä työpäivää, puhelu tulee usein huonolla hetkellä.

Skypeä vai nykyajan kirjeitä?

Osa etäsuhteessa elävistä pareista on ratkaissut keskeyttämis- ja keskittymisongelmat puhumalla puhelunsa Skypessä niin, että yhteys on auki mutta mitään erityistä ei välttämättä tehdä tai sanota. Näin voidaan simuloida yhdessä asumista, johon kuuluu samassa tilassa oleskelu ilman kummempaa yhteistä tekemistä.

Osa taas keskittyy viestittelyyn. Kuten rakkauskirjeen ennen vanhaan, myös viestin voi kirjoittaa silloin, kun sattuu olemaan puuhaan sopivassa mielentilassa. Kirjeisiin verrattuna viesteissä on se hyvä – tai no, tilanteesta riippuen myös huono – puoli, että ne saapuvat perille välittömästi. Jotta viestittely säilyy mukavana yhteydenpidon muotona, täytyy parin löytää yhteinen linja siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin viesteihin reagoidaan. 

Vuosia etäsuhteessa ollut yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower kehottaa etäsuhteessa olevia sopimaan säännöistä, mutta myös välttämään puheluihin ja viesteihin perustuvaa sekoilua. Vaikka yhteisiä vuosia olisi takana paljonkin, muuhun kuin kasvokkaiseen viestintään liittyy iso väärinymmärrysten riski. 

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti