Liinan yksinäisyys on historiaa; hän on alkanut verkostoitua ja auttaa ihmisiä luodakseen sosiaalisemman arjen. Kuvituskuva: Shutterstock
Liinan yksinäisyys on historiaa; hän on alkanut verkostoitua ja auttaa ihmisiä luodakseen sosiaalisemman arjen. Kuvituskuva: Shutterstock

”Elämä on lyhyt, joten sitä ei kannata viettää paikassa, jossa ei viihdy”, sanoo ex-yksinäinen Liina.

”Ammattitutustuja.”

Tällaisen lempinimen ystävä antoi äskettäin Liinalle. Vielä kymmenisen vuotta sitten Liinan elämä oli päinvastaista. Silloin hän ei uskonut, että yksinäisyys voisi koskaan helpottaa – ei ainakaan kotiseudulla Kainuussa. 

– Ymmärsin jo lapsena, että en viihdy pohjoisessa eikä kaupunki ympärilläni ole oikea. Olin koulukiusattu ja vähän erikoinen. Kun muutin pois kotikaupungistani hippulat vinkuen, vähätkin ystävät jäivät jälkeen, Liina sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällä hetkellä 31-vuotias Liina asuu Helsingissä. Hänen sosiaalinen elämänsä on muuttunut täysin muutamassa  vuodessa, kun hän oppi luomaan ihmissuhteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Opettelin sosiaalisen pelin aikalailla uusiksi aikuisena, ja voi pojat, miten helppoa onkaan hankkia uusia kavereita! Nyt minulla on valtavan suuri sosiaalinen verkosto, jossa on tuttavia, kavereita ja ystäviä joka lähtöön.

Liina ei osaa nimetä mitään yhtä tärkeintä oppia yksinäisyyden poistamiseen, vaan listaa nopeasti 12 parasta tutustumisvinkkiään.

 1. Ylös, ulos ja tutustumaan
  ”Kukaan ei hae yksinäistä ulos sohvalta. Olen alkanut käydä tapahtumissa, harrastuksissa… Käyn missä vain, jos voin tavata siellä ihmisiä.”
 2. Hauskoja puheenaiheita valmiiksi
  ”Mietin aina valmiiksi jonkun kepeän, hauskan puheenaiheen etukäteen. Se voi olla jokin ajan ilmiö, uutinen, sää tai mikä vain, mistä voin jutustella jopa humoristisesti.”
 3. Kepeitä kysymyksiä etukäteen
  ”Mietin usein valmiiksi myös kysymyksiä, joita voin kysyä muilta. Mutta niiden täytyy olla tarpeeksi kepeitä. Olen huomannut, että liian intiimit ja henkilökohtaiset kysymykset pelästyttävät pois.”
 4. Kehu kaunistaa molemmat
  Onpa sinulla ihana mekko! Mistä löysit?” Olen oppinut myös kehumaan muita. Vaatteista, meikeistä ja koruista on todella helppo aloittaa keskustelu toisen naisen kanssa ja jutustelu sujuu vaivattomasti.”
 5. Erikoisella asusteella hyvää huomiota
  ”Otan usein mukaani tai laitan päälle jotain keskustelua herättävää, kuten silmiinpistävän mekon, erikoisen kaulakorun tai hauskan laukun. Nämä ovat sellaisia juttuja, joiden avulla muiden on ehkä helpompi lähestyä minua.
  Vinkki! Kirkkaan punaista kannattaa varoa, sillä jostain syystä se herättää toisissa naisissa aggressiota.”
 6. Hymy ja puhelias seura pelastavat
  ”Olen huomannut, että nyökkäilyllä ja hymyilyllä pääsee pitkälle. Hakeuduin aluksi aina jonkun puheliaan seuraan. Kiinnitän huomiota myös kehonkieleeni; toisen ihmisen on helpompi lähestyä minua, jos näytän siltä, että en vedä pataan.”
 7. Tarinapankki täyteen
  ”Mietin usein jonkin helpon call to action -repliikin, eli sellaisen tarinan, johon toisen on helppo tarttua. Esimerkiksi aamukahvista on helppo johdattaa keskustelu kahviloihin ja mainita jostain kivasta kahvilasta, johon on menossa tai jossa tykkää käydä. Silloin ajatus jää ikään kuin ilmaan eikä tarvitse edes kysyä suoraan ”lähdetkö kahville”. Kaikki tapaamani ihmiset eivät ole lähteneet, mutta tarjoan silti ihmisille edelleen tilaisuutta lähteä afterworkille, lenkille tai vaikkapa kirpputorille! Etenkin vaatteista puhuessa on helppo rakentaa yhteys kirppiksiin ja sitä kautta vaikkapa yhteiselle kirppisreissulle.”
 8. Facebook-kontaktit käyttöön
  ”Olen lisännyt ihmisiä ystävikseni sosiaalisessa mediassa ja keksinyt tikusta asiaa ottaa yhteyttä: ”Mikä se kirja olikaan, josta mainitsit?” Tai: ”Sinulla oli tosi hyvin leikatut hiukset, millä kampaajalla käyt?”
  Olen ehdottanut myös kivoille keskusteluille jatkoa tyyliin ”tästä olisi mukava jutella joskus lisääkin”.”
 9. Tarjoa seuraa luontevasti
  ”Teen myös toisille helpoksi tuppautua mukaani. Ojennan ikään kuin tikkua, josta voi tehdä asiaa – ja saada seuraa. Teen joskus somepäivityksiä ihan ex tempore: ”Ooh, kirppiksellä on taas euron päivät, ei muuta kuin ostoksille!” Jos en saa vastauksia, voin aina poistaa päivityksen myöhemmin.”
 10. Terapia tekee hyvää!
  ”Jos takana on lapsuuden traumoja, rankkoja ihmissuhteita ja muita suuria henkisiä hiertymiä, kannattaa hakea apua ammattilaisilta. Ystäväni eivät ole oikeita henkilöitä purkamaan traumojani eivätkä he ole terapeutteja. Keittiöpsykologia on sitten asia erikseen.
   Täysin traumaton ei tarvitse olla, mutta jos marisee ja nurisee koko ajan, ei ihme, että jää yksin.”
 11. Varaa aikaa verkostollesi
  ”Pyhitän viikosta tietyn ajan uusien ihmissuhteiden vaalimiselle. Saatan sunnuntai-iltana laittaa viestiä, että ”moikka, mitä kuuluu ja miten viikonloppu on sujunut” tai muun tervehdyksen vaikkapa ihan ohimennen.
  Mietin samalla, mitä tuleva viikko tuo tullessaan ja kenelle voisin ehdottaa näkemistä. Joskus vinkkaan uusille tuttavilleni heitä kenties kiinnostavista tapahtumista ja esittelen ihmisiä toisilleen. Koskaan ei voi tietää, milloin saattaa yhteen kaksi todella toisilleen sopivaa ihmistä.”
 12. Muista kuunnella
  ”Voi että, ihanaa, mitä sitten tapahtui?” Tämänkin lauseen olen nyt oppinut ja ottanut käyttöön. Tärkeää on osoittaa toiselle, että kuuntelee. Omia neuvoja ei kannata tyrkyttää joka väliin. Mutta jos toisella on oikea ongelma ja hän pyytää tukea, silloin voi yrittää tarjota apua – jos jaksaa ja pystyy vastaamaan. Toiselle hyödyksi oleminen tuntuu hyvältä ja usein riittää, että tarjoaa jonkun vinkin tai kuunteluseuraa.”

Liina muistuttaa, että kaikki ohjeet eivät toimi kaikilla. Ei varsinkaan heti alussa, kun yksinäinen voi olla vielä ujo solmimaan uusia suhteita.

Jos ihmissuhteet tuntuvat olevan mytyssä koko ajan, yksi syy yksinäisyyteen voi Liinan mukaan löytyä myös itsestä.

– Olin oikea takakireä, valittava hapannaama vuosikaudet, mutta pääsin eroon siitä. Lähdin pois toksisten ihmisten seurasta ja väärästä kaupungista. Muutin toimintatapojani ja opettelin uusia. Esimerkiksi myrkyllisen kotikaupunki-ilmapiirin jälkeen minun piti päästä eroon sarkasmista, joka on usein vain satutuskeino. Elämä on lyhyt, joten sitä ei kannata viettää paikassa, jossa ei viihdy.

”Lähdin pois toksisten ihmisten seurasta ja väärästä kaupungista. Elämä on lyhyt, joten sitä ei kannata viettää paikassa, jossa ei viihdy.”

Liina sanoo hyväksyneensä myös sen, että elämään kuuluu aina erilaisia ihmisiä: jokaisesta ei tule sydänystävää, eikä väkisin kannata yrittää ystävystyä. Joku voi olla parhaimmillaan mukava tuttava sen sijaan, että olisi sydänystävä.

Liinan nimi on muutettu.

Oletko sinä päässyt eroon yksinäisyydestä?

Jos suostut menaiset.fi:n juttuun haastateltavaksi, ota yhteys sähköpostilla: annakaisa.vaaraniemi(@)sanoma.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla