Nettideittailu voi käydä työstä – ainakin, jos etsii tositarkoituksella ulkomaalaista miestä. Tiina, 33, muutti marraskuussa Ateenaan vauhdittaakseen puolison löytymistä.

Colourbox

"Muutin marraskuun alussa kolmeksi kuukaudeksi Kreikkaan.
Virallisesti olen täällä etsimässä töitä, mutta haluaisin myös löytää kreikkalaisen puolison. Miehen etsintä onkin käynyt työstä: viimeisten viikkojen aikana minulla on ollut vähintään yhdet treffit päivässä, joskus jopa kolmet.

Joka aamu täytyy laittautua nätiksi, meikata ja kihartaa hiukset, pukeutua hameeseen ja korkokenkiin. Haluan olla valmiina, jos joku pyytää lähtemään saman tien kahville.

Etsin miestä kansainväliseltä Tagged-deittisivustolta. Chattailen siellä tapaamieni miesten kanssa muutaman tunnin päivässä. Joskus saatan viettää deittisivustolla jopa kymmenen tuntia.

Kokeilin samaa jo syksyllä 2009, kun vietin täällä kaksi viikkoa. Silloin minulla oli joka päivä kahdet treffit, ensimmäiset seitsemältä ja toiset kahden tunnin päästä. Silloin ei vielä tärpännyt, mutta tutustuin moneen kivaan mieheen, joista muutamasta on tullut sen jälkeen kaverini.

Tagged-sivuston profiilissa kerron etsiväni vakavaa suhdetta kreikkalaisen miehen kanssa ja pitäväni arabialaisesta sekä kreikkalaisesta musiikista. Miehen pitää olla kohtelias mutta vilkas, työssäkäyvä ja tykätä samanlaisesta musiikista.

Haluaisin jäädä Kreikkaan. Olen asunut täällä aiemminkin kuusi vuotta. 

Kreikkalaiset miehet ovat ihania; he maksavat kaiken, saattavat kotiin asti ja käyttäytyvät herrasmiesmäisesti. Jotkut tuovat myös lahjoja kuten viiniä, ja eräs mies antoi kerran täytekakun. Suomessa minua ei pidetä kummoisenkaan näköisenä, mutta Kreikassa miehet huutelevat kohteliaisuuksia perääni, ihmettelevät vaaleita hiuksiani ja sanovat minua nukeksi. 

Kaksi kariutunutta liittoa

En ole seurustellut kuin kahden suomalaisen kanssa. Suomalaismiehet ovat minun makuuni liian pihejä, hiljaisia ja rauhallisia. Olen ollut kahdesti naimisissa, ensin irakilaisen ja sitten marokkolaisen kanssa.

Toinen liittoni päättyi maaliskuussa. Olin tuntenut miehen kaksi kuukautta, kun hän kosi minua netin viestipalvelun välityksellä 1,5 vuotta sitten. Olimme keskustelleet vain netissä Skypessä, mutta silti minusta tuntui, että tunnen tuon ihmisen. Sovimme häistä, ja varasin lennot Marokkoon.

Päätös avioliitosta alkoi kaduttaa heti, kun näin ensimmäisen kerran tulevan puolisoni lentokentällä. Tajusin saman tien, ettei hän ole minun tyyppiseni mies. En kuitenkaan enää kehdannut perääntyä häistä, kun kaikki paperitkin oli jo tehty, matkat maksettu ja majoituin miehen perheen luona.

Vietimme perinteiset marokkolaiset häät, mutta palasin kahden viikon jälkeen yksin Suomeen. Pari kuukautta häiden jälkeen lensin vielä takaisin Marokkoon katsomaan, voisinko sittenkin rakastua mieheeni. Kahden viikon jälkeen olin varma, etten voi. Nyt tuntuu, että häät tulivat liian pian sen jälkeen, kun ensimmäinen avioliittoni irakilaisen miehen kanssa päättyi kumppanini uskottomuuteen.

Kymmenentuhatta kiinnostunutta

Kirjauduin Taggediin uudestaan maaliskuussa, kun eroni ex-miehestä astui voimaan. Profiiliani on käynyt katsomassa jo yli 10 000 ihmistä. Ystäväpyyntöjä ja viestejä tulee päivittäin kymmeniä.

Kaikenlaiseen saa varautua. Lähes joka päivä käy niin, että kun avaan video-yhteyden keskustellakseni mukavalta vaikuttavan miehen kanssa, tämä alkaakin esitellä sukukalleuksiaan. Jos huomaan, että mies on kiinnostunut vain seksistä, katkaisen yhteyden.

Toistaiseksi kiinnostavin kreikkalaismies on ollut eräs komea lääkäri, johon olen vähän jo ehtinyt ihastuakin. Hänen kanssaan olemme vaihdelleet tekstareita jo muutaman kuukauden ajan. Hän olisi aivan unelmamies! Mutta kreikkalaiset miehet eivät ala seurustella ihan helpolla vaan haluavat vain tapailla melko pitkään.

Uskon, että se oikea löytyy vielä. Jos ei netistä, niin ehkä sitten Kreikasta baarista tai kadulta. Miesten kanssa chattailu on joka tapauksessa hyvää ajanvietettä, ja samalla kielitaitokin kehittyy. Mutta katsellaan, enää minulla ei ole kiire naimisiin! Olen oppinut läksyni."

Erimielisyydet pitäisi käsitellä puhumalla, mutta välillä jotakuta saattaa lapsettaa.

Mykkäkoulu on varmaan kaikille tuttu jostain ihmissuhteesta. Mökötät ehkä itse tai tuskastut, kun joku muu menee mykäksi. Tiedetään: aikuisten tulisi käsitellä erimielisyydet puhumalla. Välillä riita kuitenkin kärjistyy niin, että jotakuta alkaa lapsettaa ja suut vedetään suppuun.

Mykkäkoulu on herättänyt Vauvan keskustelupalstalla kiivasta mielipiteenvaihtoa, ja kokosimme kommentoijien joukosta useimmin tavattavat mykkäkoululaiset.

1. Marttyyri

Marttyyri olettaa, että muut tietävät, miksi hän on hiljaa. Vaikka häneltä kysyttäisiin syytä, marttyyri ei vastaa.

”Mieheni ennätys on 10 päivää. Itkin ja anelin puhumaan, muttei puhua pukahtanut. En edes tiennyt, mistä oli suuttunut! Asutaan nykyään erillään, saa olla puhumatta rauhassa yksinäisinä iltoinaan.”

2. Turhautuja

Mykkäkoulu alkaa, kun turhautujalta loppuvat keinot. Turhautujasta tuntuu, että toinen sanaharkan osapuoli ei osaa riidellä.

”En tykkää tavastani itsekään, mutta kotoa tullutta epätervettä tapaa on vaikea kitkeä. Pikkuhiljaa opettelen tavasta pois, kohti kypsää ja aikuista keskustelemista. Minun on vain vaikea ilmaista itseäni vihaisena, kun en tykkää edes riitelystä. Kuitenkin, vaikka tämä tapa onkin varmasti helvetin ärsyttävä, niin on tämä kuitenkin ´parempi´ kuin se, että huudetaan kurkku suorana, ja tavarat lentelevät, tai jopa käydään käsiksi toiseen.” 

3. Tasapainoilija

Tasapainoilija on usein riitojen sovitteleva osapuoli. Välillä tuntuisi reilulta, että toinenkin joutuisi hyvittelemään käytöstään riitatilanteessa. Silloin tasapainoilija turvautuu mykkäkouluun.

”Mieluummin olen hiljaa kuin henkisesti hakkaan päätä seinään ja kuuntelen, kuinka mieleni pahoittamista vähätellään.”

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar.”

4. Mykkämaratonin mestari

Nyt puhutaan jo kovan luokan mykkäkoululaisesta. Hän voi venyttää vaitioloa jopa päivien tai yli viikon pituiseksi. Mykkäkoulu on kuitenkin henkistä väkivaltaa ja varsinkin pitkittyneenä todella raskasta sen kohteelle.

”Vanhempieni mykkäkoulu kesti vuosia. Siis yli 10 vuotta! Päättyi, kun toinen heistä pakkasi tavaransa. Minä valitsin miehen, joka osaa puhua.”

5. Puhelias

Mykkäkoulu tuntuu hyvältä idealta, mutta juttua riittää niin, että siinä pitäytyminen on hankalaa. Puhelias vaikenee alkuun, mutta alkaa aina jossain vaiheessa jutella, tahallaan tai vahingossa.

”Rehellisesti, olen ollut mykkäkoulussa alle tunnin. En pysty olemaan hiljaa.”

6. Väärän kohteen valinnut

Tämä hahmo saattaa mennä hiljaiseksi ja vetäytyä vaikka makuuhuoneeseen vähäksi aikaa. Yleensä tilanne päättyy siihen, että tyyppi palaa mykkäkoulun kohteen luo ihmetellen: ”Mikset tullut kysymään, mikä vaivaa?”

”Mun mies on mykkäillyt itseksekseen ties kuinka kauan, en vain ole huomannut, kun ei muutenkaan puhu.”

7. Ainainen riitelijä

Ainaisella riitelijällä on melkein aina jotain kränää jonkun kanssa, ja hän pitää lukua, kenelle ei milloinkin puhu. 

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar. Hänellä pitää aina olla jotain kähinää jonkun kanssa menossa, ja kun ei osaa tai pysty käsittelemään ja säätelemään tunteitaan, pitää mykkäkouluja. Kotona asuessani meillä oli kuukausia puhumattomuutta.”

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin.”

8. Katoaja

Sen lisäksi, että katoaja ei puhu, hän lähtee kokonaan menemään ovet paukkuen, eikä vastaa puheluihin tai viesteihin. Siinä on kääntöpuolensa. Hän voi vain toivoa, että joku on vielä odottamassa, kun katoaja päättää palata.

”Tajusin, että en muuten helvetissä mene enää takaisin kiukuttelevan miehen luo enkä ilmoita erostakaan, kun ei kerran ole asiaa voitu selvittää kuin aikuiset. Käytiin isän kans hakemassa mun kamat, ja muutin kotiin kunnes löysin uuden kämpän.”

9. Mykän vastarinnan harjoittaja

Mykän vastarinnan harjoittaja ei itse aloita mykkäkoulua, mutta jos hänelle ei puhuta, ei vastarintalainenkaan puhu. Syntyy pattitilanne.

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin. Olin kuin häntä ei olisikaan. Ei tullut syömään kun laitoin ruokaa, niinpä sitten jäin keittiöön istumaan ja lukemaan sanomalehteä. Tiskasin, puuhailin kaikenlaista kunnes ruoat jäähtyi ja laitoin ne jääkaappiin. Kun menin olohuoneeseen, hän livahti keittiöön etsimään ruokaa!”

Psykoterapeutti Heli Vaaranen kertoo, että myös mustasukkaisuuden tunteita kannattaa kuunnella.

Parisuhde ei koskaan ala puhtaalta pöydältä, sillä sen osapuolilla on aina aiempia kokemuksia ihmissuhteista.

Aiemmat ikävät kokemukset voivat tuntua painolastilta, joka estää heittäytymästä uuteen suhteeseen täysillä tai herättää mustasukkaisuuden tunteet.

Miten uuteen kumppaniin oikein voisi oppia luottamaan, jos on aiemmin tullut petetyksi, jätetyksi tai hylätyksi? 

Väestöliiton parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti ja parisuhdetutkija Heli Vaaranen sanoo, ettei eksän tekoja saa kaataa nykyisen kumppanin niskaan.  

– On tärkeää käsittää, ettei pettäjän sukupuolelle voi antaa elinkautista tuomiota. Täytyy antaa uusi mahdollisuus.

Aiempien suhteiden tapahtumista kannattaa silti keskustella uuden kumppanin kanssa. Myös siitä kannattaa puhua, mitä luottamus ja uskollisuus kellekin merkitsevät.

Erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen on neuvonut Me Naisten jutussa, että luottamusta voi rakentaa tarkastelemalla parisuhdesopimusta.

– Epäluottamus on sitä, että tuntuu, ettei toinen pidä yhteistä sopimusta. Silloin täytyy puhua siitä, mikä se sopimus on ja tarvitseeko sitä päivittää tai tarkentaa, Tanskanen on sanonut.

Itsehoitoa mustasukkaisuuteen

Mustasukkaisuuden ja hylätyksi tulemisen tunteet kumpuavat usein heikosta itsetunnosta. Heli Vaaranen muistuttaa, että itsetuntoa ei pidä rakentaa kenenkään toisen varaan. 

– Yleensä syvälle epävarmuuden tunteelle on jokin syy, ja sitä tulee tarkastella. Asiaa ei kannata hävetä tai lakaista maton alle, vaan sitä tulee tutkia. 

Ensi vuonna mustasukkaisuuteen voi saada apua myös netistä. Väestöliitto julkaisee ensi vuoden puolella verkossa mustasukkaisuuden omahoito-ohjelman, joka sisältää mustasukkaisuuden syiden pohtimista ja erilaisia harjoituksia. 

– Ensimmäinen askel parempaan itsetuntoon on se, että tuntee itsensä, Vaaranen sanoo.

Tunteet kuulolla

Joskus voi olla vaikea erottaa, onko mustasukkaisuudessa kyse omista petetyksi tulemisen kokemuksista vai siitä, että kumppanilla ei oikeasti ole vain puhtaita jauhoja pussissaan. 

”Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.”

Vaaranen neuvoo kuuntelemaan omia tunteita ja antamaan niille painoarvoa.

– Jos on ahdistunut olo, kaikki ei ole kunnossa, Vaaranen sanoo.

– Pariterapiassa huomaa, että ihmiset yrittävät järjellä ratkaista ihmissuhdepulmia. Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.

Ahdistuksen tunteet eivät tietenkään ole suora merkki puolison uskottomuudesta, mutta ne kertovat siitä, että ainakin luottamuksen kanssa on ongelmia.

Toistatko kaavaa?

Jotkut meistä hakeutuvat Heli Vaarasen mukaan toistuvasti suhteisiin, joissa on draamaa ja vaaran tuntua. Jos on lähtenyt alun perinkin epäluotettavan oloisen kumppanin matkaan, uusien luottamuskuprujen ei pitäisi tulla yllätyksenä.

– Myös ihmissuhteissa saa sitä, mitä tilaa, Vaaranen toteaa. 

Toistuviin luottamusongelmiin voi johtaa muukin kaava kuin se, jossa haetaan suhteisiin vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jotkut löytävät itsensä uudelleen ja uudelleen parisuhteista, joissa asioista keskusteleminen on vaikeaa.

– Jos itse välttelee vaikeita asioita, saattaa vaistomaisesti valita kumppaneita, jotka eivät myöskään jaa asioita.

Luottamuspulassa voi siis olla kyse kumppanin valinnasta. Vaaranen toteaa, että virheet kuuluvat elämään, mutta niistä on tarkoitus oppia. 

– Ihmisen pitäisi aina tarkkailla, että mikä on se kaava, jota toistan. Kun sen huomaa, antaa itselleen mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä. 

vähättelyä

Miten oppia luottamaan, jos on aiemmissa suhteissa tullut petetyksi? Asiantuntija vastaa

Vaaranen on niin kaukana todellisuudesta, ettei sen juttuja jaksa edes lukea. Miksi aina puhutaan pettämisestä tai jättämisestä, miten selvitä väkivaltaisen suhteen jälkeen? Ja Vaarasen "sitä saa mitä tilaa", on todella pas**a. Psykoterapeutiina luulisi tietävän ettei väkivalta näy aina päällepäin tai suhteiden alussa.
Lue kommentti