Kodin Kuvalehti
”Terapeuttina näen usein, että vihan voimalla saadaan aikaan myös myönteisiä asioita: esimerkiksi gradun viimeistelyjä ja muuttoraivauksia”, Marika Rosenborg sanoo. Kuva Samuel Glassar
”Terapeuttina näen usein, että vihan voimalla saadaan aikaan myös myönteisiä asioita: esimerkiksi gradun viimeistelyjä ja muuttoraivauksia”, Marika Rosenborg sanoo. Kuva Samuel Glassar

Erossa vihan tunne auttaa irrottautumaan suhteesta, mutta siinä piilee myös yllättävä riski. – Vihaisena olo on niin energinen ja vahva, että jatkuvaan vihaamiseen jää helposti koukkuun, terapeutti Marika Rosenborg sanoo.

Terapeutti ja eroasiantuntija Marika Rosenborg, onko tervettä tuntea eron aikana voimakasta vihaa? Onko vihan tunteesta mitään hyötyä  vai pitäisikö siitä päästä mahdollisimman nopeasti eroon? 

”Viha on terve ja tarpeellinen tunne, jonka tehtävä on auttaa irrottautumaan suhteesta. Eroprosessissa se tulee yleensä ennen surua.

Tarvitset vihan tunnetta, jotta pääsisit elämässäsi eteenpäin. Älä siis pelkää sitä vaan valjasta se käyttöösi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muista kuitenkin yksi tärkeä sääntö: Älä koskaan suuntaa vihan tunnetta suoraan exään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka sinua kohtaan olisi tehty kuinka väärin, sinun ei tarvitse tehdä väärin. Sinun ei tarvitse solvata, kiusata, vainota tai vaikeuttaa exäsi suhdetta lapsiinne.

Vihanpurkaukset eivät auta sinua. Yhteisiin lapsiinne ne jättävät pysyvät jäljet. 

Jos koet tarvetta kertoa pettymyksestäsi ja vaikeista tunteistasi suoraan ex-puolisollesi, tee se tilanteessa, jossa et ole tunteen vallassa ja jossa lapsenne eivät ole läsnä. 

Älä suuntaa vihaa myöskään itseesi. Anteeksiannolla on valtava voima. Päätä, että yrität pikkuhiljaa antaa anteeksi teille molemmille.

Vihaisena tunnet olosi ihanan vahvaksi: olet päättäväinen, kasvat monta metriä, älysi leikkaa kristallinkirkkaasti.

Pura raivoasi puhumalla luotettavalle ystävälle. Sano ääneen synkimmät ja rumimmatkin ajatukset. Jos ex-puolisoa on haukuttava, hauku häntä ystävälle. 

Kirjoita, kuuntele musiikkia, liiku. Viha antaa valtavasti energiaa, joten hyödynnä sitä ja toimi. Ota selvää, mikä juuri sinua helpottaa.     

Tunteena viha on miellyttävämpi kuin suru. Suru lamaannuttaa, mutta vihaisena olo on ihanan vahva.

Vihan vallassa fiiliksesi voi olla mieletön: olet täynnä adrenaliinia, älysi leikkaa kristallinkirkkaasti, kaikki on kontrollissa, pystyt tekemään vaikeita päätöksiä. Tuntuu kuin kasvaisit monta metriä.

Tässä piilee kuitenkin riski: koska viha antaa energiaa, siihen jää helposti koukkuun.

Siksi kannattaa olla tarkka, ettei tee vihasta huomaamatta ystäväänsä.

Käytä vihan tunnetta siihen, että pääset suhteesta irti. Sen jälkeen anna vihan mennä. Et tarvitse sitä enää.

Keskity rakentamaan uutta elämääsi ja ala etsiä voimanlähteitä, jotka eivät kumpua vihasta.

Jatkuva vihassa vellominen ei ole tervettä. Pahimmillaan se kuluttaa sinun ja läheistesi voimat ja sammuttaa elämänilosi.

Jos jumitut vihaamaan ex-puolisoasi vuodesta toiseen, on aika havahtua ja hakea apua.” 

Tämä on Kodin Kuvalehden Eroterapiaa-sarjan toinen osa. Vastaajana terapeutti ja eroasiantuntija Marika Rosenborg. Ensimmäisen osan löydät alla olevasta linkistä:

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Miksi pitäisi omaa energiaa tuhlata jonkun vihaamiseen,kostoon,etenkin exää kohtaan,mutta anteeksi ja unohtaa ei tarvitse.Käytetään maalaisjärkeä.Eron jälkeen monelle ero on helpotus tai sen pitäisi olla.On oikein erota,ennenkuin tulee väkivalta mukaan kuvaan.Usein suhteet päättyvät uskottomuuteen,alkoholiin,huumeisiin ja väkivaltaan.Moni eroa harkitseva pääsee siinä vaiheessa jo hengestään etenkin naiset.Mukaan tulee mustasukkaisuus,kyttääminen jne.Meitä ihmisiä on moneen junaan ja usein sitä jää jo väliasemalle jos ei ymmärrä omaa etuaan ja lasten parasta.Mustasukkaisuus,stalkkaus pilaa liiton usein.Naisten on opittava jo liitossa pitämään huolta itsestään, asioistaan ja puoliaan,etenkin raha-asioistaan,ettei elämän arki jysähdä vasten kasvoja.On parempi olla köyhä ja kipee kuin huonossa liitossa..

Sisältö jatkuu mainoksen alla