Pettäjät voidaan tyypitellä uskottomuuteen johtaneiden syiden perusteella.

Pettäminen on aina kriisin paikka parisuhteessa.

Uskottomuuteen on monia syitä, mutta pettäjät voidaan jakaa eri tyyppeihin. Sama ihminen saattaa tosin toteuttaa useampaa eri pettäjätyyppiä joko eri elämänvaiheissa tai yhtä aikaa.

Pariterapeutti Annikki Kaikkosen kirjassa Uskottomuus – syyt ja seuraukset pureudutaan pettämisen anatomiaan. Poimimme Kaikkosen teoksesta keskeisimmät Kaikkosen keräämissä tarinoissa esiintyneet pettäjätyypit.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Krooninen pettäjä

Pettää toistuvasti ja hakee toiminnallaan vaihtelua, uusia kokemuksia ja jännitystä elämään.

– Rakastan ”metsästyksen” huumaa. Olen kaunis nainen, mikä tekee touhusta vielä houkuttelevampaa. Voisin toki metsästää ilman pettämisosuuttakin: saada vain sen halun ja ihailun. Olen kuitenkin huono lopettamaan suhteita ajoissa, 25-vuotias nainen kuvaili Me Naisten pettämiskyselyssä vuonna 2017.

Krooniset pettäjät pitävät syrjähypyt yleensä visusti erillään kodin piiristä, esimerkiksi työmatkoilla. Tämän tyypillisen pettämisriskikategorian edustaja onkin usein itsenäisessä, mutta merkittävässä työtehtävässä. 


2. Vapauspettäjä

Kroonisen pettäjän alalaji. Ei sinällään näe parisuhteessaan varsinaista vikaa, mutta kokee tasaisen hyvän elämän tasapaksuna ja käyttää tunteettomia syrjähyppyjä sen vastapainona tai täydennyksenä. Joskus kokee seksuaalisen ilottelun vailla syyllisyyttä henkilökohtaiseksi oikeudekseen.

38-vuotias nainen kertoi Me Naisten kyselyssä, kuinka hänellä tekoihin liittyvä katumus on varsin ohimenevää.

– Joskus hetkellisesti sivusuhteeni saattavat kaduttaa. Mutta samaan aikaan ne ovat tuoneet kivaa säpinää elämään. Jaksaa kumppaniakin enemmän, kun on sivussa myös jotain muuta. Kerranhan täällä vain eletään.


3. Varman päälle -pettäjä

On jo päättänyt erota, mutta ei uskalla toteuttaa aikeitaan ennen kuin on löytänyt uuden. Etsii siis pettämisen kautta uutta onnea, koska ei osaa tai halua olla yksin.

25-vuotias Milla kertoi vuonna 2017 Me Naisille liittyneensä Tinderiin, koska hänen silloinen parisuhteensa ei enää toiminut.

– Elin etäsuhteessa, jossa alkoi mennä koko ajan huonommin asiat. Olin ahdistunut ja turhautunut tilanteesta, mutta en osannut sanoa haluavani erota silloin harvoin, kun näimme. Tinderissä sain jännitystä elämääni ja unohdin hetkeksi kaiken muun. Lähinnä vain selailin miehiä ja juttelin joidenkin kanssa. Lopulta löysin sieltä kiinnostavan miehen, tapasimme ja rakastuin totaalisesti. Uudesta suhteesta sain voimaa erota etäsuhteesta.


4. Päällekkäispettäjä

Ei kykene heittäytymään aidosti läheiseen suhteeseen kenenkään kanssa, koska pelkää suhteen epäonnistuvan tai muutoin aiheuttavan tuskaa. Pitää sitoutumiskammonsa vuoksi yllä useita sivusuhteita yhtä aikaa.


5. Traumapettäjä

Toistaa pettämiskäyttäytymisellään kokemaansa traumaa, kuten hyväksikäyttöä tai kaltoinkohtelua lapsuudessa. Hyväksikäytetty saattaa joko tietoisesti tai tiedostamattaan vaihtaa rooliaan hyväksikäyttäjäksi selviytyäkseen traumaattisesta kokemuksestaan tai kokeakseen hallitsevansa omaa elämäänsä. Vailla hyväksyntää jäänyt puolestaan saattaa toimia kuin itseään toteuttava ennustus: jos on jo valmiiksi huono ihminen, miten voisi mitenkään toimia oikein?

Vuosikausia vaimoaan pettänyt Simo (nimi muutettu) kertoi Me Naisille vuonna 2015 uskottomuutensa syistä. Kroonisen pettämisen kategoriaan lukeutuvan Simon uskottomuuden taustalla vaikuttivat myös lapsuuden kokemukset.

– Kotona en ole osannut sanoa ääneen, että nyt on paha olo, tulehan paijaamaan. Lapsenakin piti mennä nurkan taakse piiloon itkemään, koska miehen pitää olla kova, Simo kertoi tuolloin.


6. Kostopettäjä

Pettää kostaakseen kumppanilleen sen sijaan, että kertoisi ääneen, mitä mieltä on. Vaikka kostaa yleensä salaa, saa sisäistä mielihyvää toiminnastaan.

Kostopettäjä on usein tullut ensin petetyksi ja eronnut pettäjästä, mutta jos entinen kumppani muodostaa suhteen pettämisen toisen osapuolen kanssa, kostaa tälle harrastamalla seksiä exänsä kanssa. Kostopettäminen voi kuitenkin liittyä myös muihin asioihin, joita ei hyväksy oman kumppanin toiminnassa, kuten uravalintoihin tai alistavaan käytökseen.

28-vuotias nainen perusteli pettämistään Me Naisten kyselyssä vuonna 2017 seuraavasti:

– Miksi olisin katunut? Tiesin silloisen avopuolisoni deittailevan muiden kanssa. Minullakin oli siihen oikeus.

Kysely

Oletko kokenut pettämistä suhteessasi?

Olen, minua on petetty
Olen, minua on petetty
43.4%
Olen sekä pettänyt että tullut petetyksi
Olen sekä pettänyt että tullut petetyksi
34.8%
Olen itse pettänyt kumppaniani
Olen itse pettänyt kumppaniani
12.0%
En koskaan
En koskaan
9.6%
Ääniä yhteensä: 258
Vierailija

Go To Hottest Hell
You Bastards Who Cheated Me
All Those Years😈💀🤮🤑🤧😵🤐😷😲😵😮😧😪🤤😦😴😯🤒🤕🤑🤠💩🤡👺👹👹👿👻💀☠️👽👾🤖🎃💩🤡👺👹🤮

Vierailija

Tämä on tietämättömän toimittajan oma juttu.

Tohtori, psykoterapeutti Kaikkonen ei jaa tutkimukseensa osallistuneita ihmisiä kuuteen kategoriaan. Hän ei yksinkertaista ihmisten elämänvaluntoja näin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla