Koronan aiheuttama poikkeustilanne voi kiristää hermoja monen kotona. Salla keksi ratkaisun, jonka avulla on ainakin toistaiseksi taattu sopu viisihenkisessä perheessä.

Kaksi vanhinta lasta ovat jatkuvasti tukkanuottasilla. Kuopus volisee kaveria legonrakennuspuuhiin. Isä yrittää laittaa ruokaa ja paimentaa samalla lapsia. Äiti yrittää tehdä etätöitä ja karjuu kaikille muille, että olkaa hiljaa, täällä ei pysty keskittymään.

Tällainen tilanne oli Sallan perheessä tämän viikon maanantaina iltapäivällä. Monen suomalaisperheen tapaan Salla, hänen puolisonsa sekä perheen 4-, 10- ja 12-vuotiaat lapset olivat kaikki kotona koronatilanteen takia.

Toimistotöitä tekevä Salla oli jäänyt etätöihin työnantajan suosituksesta, ja kouluikäiset jääneet pois koulusta flunssan takia. Vanhemmat päättivät ottaa myös nuorimman lapsen pois päiväkodista, kun Sallan matkailualalla työskentelevä puoliso lomautettiin turistikadon takia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kun hallituksen infon jälkeen oli selvää, että tilanne jatkuisi vähintään viikkoja, oli pakko tehdä jotain. Lapsetkin varmaan tajusivat, että nyt tapahtuu jotain poikkeuksellista, josta kannattaa jutella porukalla. Kerroin, että tulevina viikkoina olemme paljon neljän seinän sisällä. Niinpä päädyttiin pitämään perhepalaveri, jossa sovittiin pelisäännöt tälle poikkeusajalle, Salla kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun liikkumista on rajoitettu ja kaikki joutuvat olemaan enimmäkseen sisällä, tilanne ei ole kenellekään ideaali. Sallan perheessä keksittiin lopulta 16 kohtaa, jotta arki helpottuisi ja sopu säilyisi.

Perhepalaverissa sovittiin mukavista asioita, joita kaikki voivat tehdä yhdessä. Lisäksi kirjattiin säännöt riita- ja anarkiatilanteiden varalle. 

Ruutuaika rajoitettiin kahteen tuntiin vuorokaudessa, ja jokainen velvoitettiin viettämään vähintään tunti päivässä ulkona. Korona- ja ripuliaiheisia lauluja ei perheessä saa lauleskella poikkeustilan aikana, koska ne ärsyttävät suuresti perheen esikoista.

Kaikki osallistuivat sääntöjen laatimiseen

Sallan mukaan lapset suhtautuivat yllättävän innostuneesti perhepalaveriin ja lopulta 16-kohtaiseksi venyneeseen listaan. Kaikki ottivat tasavertaisesti osaa sääntöjen tekemiseen, ja ne kirjattiin ylös suunnilleen siinä järjestyksessä ja muodossa kuin lapset niitä ehdottivat, hiukan erikoisia dynamiittipykäliä myöten.

– Pöytäkirjasta tuli pitkä, mutta minusta oleellisinta ei ole se, mitä sinne kirjattiin – eikä edes se, että kuinka pilkuntarkasti sääntöjä noudatetaan. Pääasia oli, että kun juttelimme niistä pitkään ja porukalla, lapsillekin jäi sellainen olo, että heitä kuunneltiin ja heidän mielipiteensä oli tärkeä.

Salla kertoo, että esimerkiksi ulkoilun ja ruutuajan määrästä kysyttiin ensin lapsilta, mikä heistä olisi kohtuullista: tunti ja kaksi tuntia olivat heidän omia ehdotuksiaan.

– Voi olla, että korkeintaan kaksi tuntia ruutua päivässä jää monena päivänä haaveeksi, mutta onpahan jokin tavoite.

Myös hyviä puolia

Poikkeustila ei ole kenellekään mukava, mutta Salla näkee tilanteessa myös hyviä puolia. Perhe on istunut kahdesti päivässä pöydän ääreen syömään yhdessä. Aiemmin yhteiset ruokailut olivat satunnaisia, kun aikuisten aikaa kului työmatkoihin, ja isommat lapset huitelivat harrastuksissa ja kavereilla.

– Näemme nyt toisiamme paljon enemmän kuin ennen. Koulusta on tullut superhyvät ohjeet kotiopiskeluun, ja kun vanhimmilla lapsilla kuluu useampi tunti päivässä tehtävien tekoon, he eivät ole härnäämässä toisiaan, Salla luettelee hyviä puolia.

Vaikeintä tällä viikolla on ollut osittainen eristäytyminen – se kun lapset eivät voi nähdä kavereitaan. Varsinkin perheen 4-vuotiaalla kuopuksella on ollut tylsää. Hän on tottunut siihen, että päiväkodissa on jatkuvasti samanikäistä seuraa. 

– Myös siinä on ollut vähän horjuvuutta, miten kouluhommat saadaan käynnistettyä aamulla. Ulkoilunkin ajankohdasta on välillä ollut vääntöä, mutta toistaiseksi sinne on lopulta aina päästy.

Helpottaa, kun on mustaa valkoisella

Salla arvelee, että heidän viisihenkisessä perheessään tilanne on paljon helpompi kuin monilla muilla. Sallan mies on lomautettuna ja pystyy hoitamaan kotitöitä ja lapsia päivisin, kun Salla tekee töitä. 

– Se tekee tietysti lompakkoon loven, mutta auttaa todella paljon, että päivisin mies huolehtii lasten ulkoilusta, tarkastaa läksyt ja tekee ruuan. Myös erilaiset arjenhelpottajat, kuten einekset ja purkkihernekeitto, ovat olleet laajalti käytössä, hän sanoo. 

– Meillä on myös kohtalaisen kokoinen asunto, jossa lapsilla ja aikuisilla on tarpeeksi omaa tilaa. Olisi ihan eri asia pyörittää arkea ja etätöitä vaikkapa yhden huoltajan perheessä.

Vajaan viikon kokemuksella Salla suosittelee perhepalaveria ja jonkinlaisten sääntöjen kirjaamista myös muille. Sallan ja koko perheen mielestä kokouspöytäkirja oli hauska vitsi. Lapsia nauratti, kun perheenjäsenistä ruvettiin puhumaan edustajina.

– Joka perhe on tietysti omanlaisensa. Ei kaikkien tarvitse hifistellä minkään pöytäkirjan tai sääntölistan suhteen, meistä se oli vaan hauska tehdä. Sillä on ollut yllättävän paljon vaikutusta kotirauhaan, kun jossain lukee mustaa valkoisella, että esimerkiksi isosiskon tahallinen ärsyttäminen ripuliaiheisilla lauluilla on kielletty, Salla miettii.

– Tosin minusta se sääntö on vähän harmillinen. Ne laulut olivat aika hauskoja!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla