Kuviokelluntako turha taito? Ei tietenkään, tässä vain yritetään symboloida samankaltaisuuden painetta. Kuva: Shutterstock
Kuviokelluntako turha taito? Ei tietenkään, tässä vain yritetään symboloida samankaltaisuuden painetta. Kuva: Shutterstock

... vai onnistuitko pysyttelemään näiltä turvassa?

Kengännauhojen solmiminen, lukutaito, pyörällä ajo – lapsena opitut asiat pysyvät mielessä, sehän tiedetään. Harmi, että lapsena oppii myös sellaisia selviytymistaitoja, jotka auttavat peruskoulun läpi mutta joilla ei aikuisena enää tee mitään. Seuraavat kolme ovat psykologi Gregory L. Jantzin mielestä yleisimmät ja turhimmat taidot, jotka huonontavat aikuisena elämää.

1. Mukautuminen

Teini-ikäisen tärkein taito: älä erotu massasta! Muuten joku alkaa vielä kiusata. Kouluaika on yhdenmukaisuuden juhlaa. Pitää seisoa suorissa riveissä, laskea matikan tehtävät samassa järjestyksessä kuin muu luokka, käyttäytyä samalla tavalla ja näyttää samalta kuin kaverit.

Aikuisena pitäisi sitten yhtäkkiä osata ajatella persoonallisesti. Massasta erottuminen ja luovat, omat ratkaisut ovat nykyaikana hyödyllisempiä juttuja kuin kyky sulautua tapettiin.

2. Perfektionismi

Yritä parhaasi ja päihitä kaverit! Napsi kymppejä kokeista ja mitalisija hiihtokisoissa! Älä tee virheitä musiikkikoulun matineassa! Lapsia kannustetaan perfektionismiin, ja palkintoa pukkaa, jos he onnistuvat.

Myöhemmin perfektionismista tulee ongelmia, koska on mahdotonta olla aina paras. Luokan parhaalle matikkanerolle on raskasta, kun yliopistossa moni muu onkin näppärämpi. Täydellisyyden tavoittelussa on sekin huono puoli, että epäonnistuminen alkaa pelottaa – ja sitten ei uskalla ottaa riskejä. Fiksu asettaa standardit vähän alemmas, kokee enemmän onnistumisia ja on tyytyväisempi.

3. Hyväksynnän tarve

Hyväksyntääkin opitaan hamuamaan lapsena. Opettajan kehut, hyvät numerot, vanhempien hehkutus siitä, miten hieno lumiukkopiirustus syntyi... kaikki tarvitsevat kiitosta, ja tietysti lapselle kuuluu antaa sitä.

Aikuisena kehuja vain tulee paljon vähemmän. Siksi on huono juttu, jos itsetunto perustuu muilta tulevalle kiitokselle. Pienikin kritiikki pilaa helposti päivän, vaikka pohjalla olisi kolmet kehut. On vapauttavaa, jos ihminen keksii tavan arvostaa itseään välittämättä kovasti siitä, mitä muut ajattelevat.

Jantzin kolmen suora kuulostaa aika tunnistettavalta. Ei siinä mitään, mutta miten sitten pääsen eroon toimintamalleista, jotka toimivat hienosti 80-luvulla ? Hankala homma, mutta tohtori Jantzin mukaan ei ollenkaan mahdoton. Sekin auttaa jo, kun alkaa tarkastella omia ajatusrakennelmiaan ja miettiä, mistä ne ovat peräisin. Sitten täytyy vain ”antaa itselleen lupa päästää niistä irti”, sanoo psykologi. Onnea matkaan!

Lue myös:

Testaa, onko sinulla hyvä itsetunto

Näitä asioita henkisesti vahva ihminen ei tee

Kaksi keinoa päästä yli epäonnistumisen pelosta