He ovat juuri syventyneet keskusteluun rakkauden syvimmästä olemuksesta. Kuva: Shutterstock
He ovat juuri syventyneet keskusteluun rakkauden syvimmästä olemuksesta. Kuva: Shutterstock

Haluatko tutustua toiseen ihmiseen paremmin? Tästä se lähtee.

Pehmeälöylyinen mökkisauna, vain kuusiklapien kipinöinnin ääni. Saunan jälkeen ehkä vähän valkoviiniä ja salaattia. Laatuaikaa. Nyt voisi jutella, mutta mistä?

Tässä alla on 36 kysymyksen lista. Näistä aiheista kun viritätte keskustelun puolison tai vaikka ystävän kanssa, saatatte huomata lähentyvänne. Kysymysten parissa vierähtää jenkkisivuston mukaan kolme varttia mukavasti keskustellen. Hahhaa! Meneehän näissä nyt ainakin loppuvuosi, jos oikein heittäytyy. Aloittakaa vaikka ykkösestä.

1. Jos saisit valita kenet tahansa, kenet haluaisit päivällisseuraksi?

2. Haluaisitko olla kuuluisa? Millä meriiteillä?

3. Kun sinun pitää soittaa puhelu, käytkö koskaan etukäteen läpi, mitä meinaat sanoa? Miksi?

4. Millainen olisi mielestäsi täydellinen päivä?

5. Milloin lauloit viimeksi itseksesi? Entäs jollekin toiselle?

6. Jos saisit elää 90-vuotiaaksi asti niin, että käytössäsi olisi viimeiset 60 vuotta joko 30-vuotiaan mieli tai 30-vuotiaan kroppa, kumman valitsisit?

7. Onko sinulla oudolla tavalla aavistus siitä, miten tulet kuolemaan?

8. Nimeä kolme asiaa, jotka yhdistävät teitä.

9. Mistä oman elämäsi seikasta olet kaikkein kiitollisin?

10. Jos voisit muuttaa jotain kohtaa siinä, miten sinut on kasvatettu, mikä se olisi?

11. Kerro elämäntarinasi neljässä minuutissa, mahdollisimman yksityiskohtaisesti.

12. Jos saisit herätä huomenna jonkin uuden kyvyn tai ominaisuuden kanssa, minkä valitsisit?

13. Jos kristallipallo voisi kertoa totuuden sinusta, elämästäsi, tulevaisuudestasi tai mistä tahansa, mitä haluaisit tietää?

14. Onko jotain, jonka tekemisestä olet unelmoinut pitkään? Miksi et ole toteuttanut unelmaa?

15. Mikä on elämäsi suurin saavutus?

16. Mitä arvostat eniten ystävyydessä?

17. Mikä on tärkein muistosi?

18. Entä kamalin muistosi?

19. Jos tietäisit, että kuolet äkillisesti vuoden päästä, muuttaisitko jotain nykyisessä elämässäsi? Miksi?

20. Mitä ystävyys mielestäsi tarkoittaa?

21. Mitä rakkaus mielestäsi tarkoittaa?

22. Kertokaa vuorotellen toisistanne viisi asiaa, joita toisessa arvostatte.

23. Millaiseksi kuvailisit välejä lapsuudenperheessäsi? Ajatteletko, että lapsuutesi oli onnellisempi kuin monen muun?

24. Mitä ajattelet väleistäsi äitiisi?

25. Kerro kolme mielestäsi paikkansapitävää ”me”-lausetta teistä kahdesta. Esimerkiksi tähän tapaan: ”Me istumme nyt tässä saunassa ja ajattelemme, että.....”

26. Täydennä lause: ”Toivoisin, että minulla olisi joku, jolle voisin kertoa...”

27. Jos kävisi niin, että teistä kahdesta tulisi läheiset ystävät, olisi varmaan jotain olennaista, mitä uuden ystäväsi pitäisi tietää. Kerro se hänelle nyt!

28. Kertokaa toisillenne, mistä toisissanne pidätte. Sanokaa jotain sellaista, jota ette sanoisi ihan uudelle tuttavuudelle.

29. Avautukaa elämänne noloimmasta hetkestä.

30. Milloin viimeksi itkit niin, että joku näki? Entä itseksesi?

31. Kerro vielä jokin erityinen juttu, mistä toisessa pidät.

32. Mikä on sellainen asia, mistä ei mielestäsi saa vitsailla?

33. Jos kuolisit ihan kohta, ilman että saisit puhua kenenkään kanssa sitä ennen, katuisitko, että et ehtinyt sanoa jollekin jotain? Mitä? Mikset ole kertonut?

34. Kotisi palaa. Ehdit pelastaa itsesi, läheistesi ja lemmikkieläimen lisäksi yhden asian. Mikä se olisi ja miksi?

35. Kenen perheenjäsenesi kuolema olisi pahin isku sinulle? Miksi?

36. Kertokaa kumpikin henkilökohtainen ongelma ja pyytäkää toisiltanne ratkaisuapua. Kertokaa myös, miltä toisen ongelma kuulosti.

Hän, <3, etunimi + sukunimi. Rakkaalla lapsella – mutta myös puolisolla – on monta nimeä.

Isi. Tällä nimellä kansanedustaja Laura Huhtasaari on tallentanut Teemu-puolisonsa numeron puhelimeensa. Suurin osa Me Naisten kyselyyn vastanneista pitää erikoisena, jos omaa kumppaniaan puhuttelee ”isinä” tai ”äitinä” muuten kuin lapselle puhuttaessa.

– Jos puolisoa kutsutaan isiksi tai äidiksi, en ihmettelee, jos ei lapsiperheissä seksielämä toimi! Vaikka se rakas siinä onkin lastesi toinen vanhempi, sinulle hänen pitäisi olla kumppani, ystävä ja rakastaja, nimimerkki Söpö, 32, sanoo.

”En ole mieheni äiti, eikä hän isäni.”

– En ole mieheni äiti, eikä hän isäni. Olemme puolisoita – ja mielestäni romantiikka katoaa, jos ruvetaan äitittelemään tai isittelemään puolisoa, nimimerkki Vaimo83 miettii.

Äiti ja isä sanat ovat siis ainakin Me Naisten lukijoilla pannassa – myös puhelinten yhteystiedoissa. Sen sijaan näitä sanoja ja nimiä yhteystiedoista löytyy:

Etunimi + sukunimi

Moni suosii perinteistä – ja melko virallista – tapaa tallentaa kumppani koko nimellä.

– Olen tallentanut kaikki nimet samalla kaavalla. Ehkä se on järjestelmällisyyttä. Jos haluan soittaa nopeasti rakkaalleni, minulla on pikakuvake näytöllä, 28-vuotias nainen kertoo.

”Jopa äitini on tallennettu etu- ja sukunimellä.”

Myös nimimerkki MKH, 38, sanoo samaa:

– Kaikki henkilöt on tallennettu etunimellä ja sukunimellä puhelimeeni, jopa äitini ja perheenjäsenet.

Nimimerkki Söpö taas perustelee, että kyseinen tapa on selkeä – ja aikuismaista.

AarreRakas ja Jussi-kulta

Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan 43 prosenttia tallentaa rakkaansa numeron puhelimeensa hellittelynimellä, kuten ”kulta” tai ”rakas”. Myös Me Naisten lukijoista jotkut kertovat käyttävänsä näitä hellittynimiä, mutta monet ovat lisänneet siihen kumppanin etunimen tai jonkin toisen sanan.

– Olen tallentanut mieheni nimellä AarreRakas. Mieheni on ja on ollut 42 vuotta elämäni aarre ja suuri rakkaus, Kristiina, 61, perustelee valintaansa.

– Kumppanini on puhelimessani nimellä Jussi-kulta. Nimi on pysynyt samana seurustelun alkuajoista lähtien, noin 12 vuotta. Nimeä ei ole tarvinnut muuttaa, koska hän on edelleen kulta, nimimerkki Vaimo83 kertoo.

”Olin juuri kuullut radiosta J. Karjalaisen Hän-biisin.”

Elämäni rakkaus, Hän ja <3

Jotkut pitävät hieman omaperäisimmistä hellittynimistä.

Nimimerkki Sellulaarin kumppani on tämän puhelimessa nimellä Elämäni rakkaus.

– Hän on ollut sitä 20 vuotta – ja toivottavasti on elämäni loppuun asti.

Nimimerkki Norppa, 38, tallensi aikoinaan rakkaansa nimellä Hän.

– Kun tapasimme, olin tuhottoman ihastunut. Olin juuri kuullut radiosta J. Karjalaisen Hän-biisin ja siksi päätin tallentaa kumppanini tällä sanalla, Norppa kertoo. 

”Sydän-symbolin tunnistan missä mielentilassa tahansa.”

Nimimerkki Topo, 28, on tallentanut kumppaninsa pelkällä sydän-emojilla eli <3.

– Kaikki muut yhteystiedot ovat puhelimeni muistissa sukunimi + etunimi -tyylillä, mutta puolisoni olen tallentanut <3:llä. Tunnistan puolisoni lyhyen ja ytimekkään nimimerkin noin viidenkymmenen henkilön listalta heti. Kärsin keskittymishäiriöstä, joten kiireessä tai stressissä saatan lukea ihmisen nimen montakin kertaa sisäistämättä, kenestä on kyse. Yksinkertaisen sydän-symbolin tunnistan missä mielentilassa tahansa.

 

Suvaitsevaisuuteen kyllästynyt.

”Ei ihme, kun seksielämä ei toimi, jos puolisoa kutsutaan isiksi” – näillä nimillä suomalaiset tallentavat kumppaninsa nimen puhelimeen......

Tosi typerän esimerkin löysitte. Kuinka ollakaan, Lauran. Ei tullut ketään muuta mieleen, jota voisitte julkisesti -muka- nolata? Niin sitä tulee itsekin puolisoa monesti sanottua, onhan hän meidän lasten äiti, ja lapset ovat monesti kuuntelemassa, mikäs sen luontevampaa on kun kuntua äidiksi/isäksi.
Lue kommentti

Riitelyn pohjimmainen tarkoitus ei ole pahoittaa kumppanin mieltä. Se voi auttaa löytämään kultaisen keskitien.

Harva selviää parisuhteestaan riitelemättä, ja vaikka välillä kinattaisiinkin, suhde voi olla silti onnellinen. Toiset parisuhdeasiantuntijat ovat sitä mieltä, että aina kannattaisi edes pyrkiä riitelemättömyyteen, mutta toisten mielestä riitely voi jopa viedä suhdetta eteenpäin, olla suorastaan tarpeellista.

Riitelyn puolesta puhuu muun muassa se, että siten pariskunta saa laadittua välilleen säännöt – jos siis niitä ei ole tullut laadittua ennakkoon keskustelemalla. Prevention-sivusto listaa viisi asiaa, joista jokaisessa suhteessa olisi hyvä vääntää kättä ainakin kerran.


1. Raha

Minkälaisia summia on ok vinguttaa kortilta kenkäostoksilla? Kuinka paljon televisio saa maksaa? Vai tarvitaanko uutta telkkaria oikeastaan ollenkaan? Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta, vaikka sanailu sen ympärillä pyörisikin.

– Kyse on oikeastaan arvoista, korostaa perheterapeutti Jane Greer.

Rahankäyttöön heijastuvat kotona opetetut ajatusmallit ja matkan varrella opittu elämänhallinta. Siksi toisen ostoskäyttäytymisen moittiminen saattaa olla yllättävän kivuliasta.

”Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta.”

2. Seksi

Sänkypuuhat ovat oma lukunsa riidoissa – etenkin, jos ne loistavat poissaolollaan. Yksi klassisista riidanaiheista on seksitiheys, joka nousee usein puheenaiheeksi vasta sen muodostuttua jo ongelmaksi. Seksistä tarvitsee harvoin kinata suhteen alkuhuumassa, mutta ennemmin tai myöhemmin aiheeseen on hyvä tarttua.


3. Riitelytapa

Jopa riitelemisestä on syytä ottaa yhteen jossain vaiheessa. Jokaisen parin tulisi löytää pelisäännöt, joiden rajoissa molempien on turvallista ilmaista itseään.

– Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan, sanoo parisuhdeneuvoja Susan Heitler.

Sävelet voivat olla joissain suhteissa selvät heti alkuunsa, jos saman katon alla asuu kaksi suorakurkkuhuutajaa. Sen sijaan jos toinen on äänen korottamista kavahtava itseensä vetäytyjä ja toinen ovia paiskova raivariekspertti, asiasta on parasta puhua pikaisesti.

4. Sukulaiset

Kiusallisen usein soitteleva anoppi on omiaan aiheuttamaan jännitteitä. On tärkeää, että suhteen yksityisyyden rajat ovat selvät molemmille sekä lähisukulaisille.

Susan Heitler neuvoo jättämään toisen sukulaisten arvostelemisen väliin. Jos kumppanin tungettelevat sukulaiset haluaa ottaa puheeksi, asia kannattaa ilmaista diplomaattisesti hänen perhettään loukkaamatta.

– Kerro, että olosi käy tukalaksi, koska kyse on yksityisalueestasi, asiantuntija ehdottaa.

”Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan.”

5. Kotityöt

Viimeistään yhdessä asuminen tuo pöytään kysymyksen siisteydestä. Harvempi pariskunta on tasan tarkkaan samalla aaltopituudella siitä, kuinka kauan likaiset astiat saavat virua tiskialtaassa tai miten usein pölyt pitäisi pyyhkiä. Huutokisalta tai mykkäkoululta välttyy, kun asiasta alkaa puhua jo suhteen alkuvaiheessa.

Kymmeneen laskeminen ei muuten ole pelkkä hokema, vaan se myös toimii. Kehää kiertävän riidan saa Psychology Todayn mukaan katkeamaan rauhoittamalla ensin itsensä ottamalla empatian aseekseen. Sen jälkeen rakkaalle voi tehdä selväksi, että olette etsimässä ratkaisua yhteiseen asiaan, ettekä kilpailemassa oikeista vastauksista, oli kysymys mikä tahansa.