Kuvat
Shutterstock
Istutteko käsi kädessä vielä vanhemmalla iällä? Se saattaa riippua siitä, luotatteko suhteenne kestävän.
Istutteko käsi kädessä vielä vanhemmalla iällä? Se saattaa riippua siitä, luotatteko suhteenne kestävän.

Oikea kysymys ei ehkä olekaan ”tahdotko” – vaan ”uskotko”.

On muutamia kysymyksiä, jotka askarruttavat ihmisten mieliä vuodesta toiseen. Elämän tarkoitus ei ehkä tule koskaan ratkeamaan, mutta ainakin yhteen ikuisuuskysymykseen on nyt saatettu saada vastaus.

Kanadalaistutkimuksessa nimittäin selvitettiin, mikä ratkaisee, kestääkö parisuhde.

Tutkimuksen perusteella kannattaa kysyä itseltään, uskooko suhteen kestävän, selviää Psychology Todayn jutusta. Tutkijat puhuvat niin kutsutusta parisuhdevarmuudesta eli siitä, uskooko ihminen, että hänellä on kestävän rakkauden saavuttamiseen tarvittavat taidot, ja uskooko hän, että suhde toimii tulevaisuudessakin. Hyvin parisuhdevarman ihmisen suhde kestää siis todennäköisemmin kuin sellaisen, joka on epävarma suhteensa tulevaisuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parisuhdevarmuus auttaa etenkin silloin, kun vastaan tulee vaikeampia aikoja. Pitkässä parisuhteessa tuskin voi välttyä erimielisyyksiltä ja haasteellisilta elämäntilanteilta. Niiden käsittely on kuitenkin helpompaa, jos luottaa, että selviytyy kumppaninsa kanssa mistä vain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Mistä tietää, onko parisuhdevarma?

Aloitko pohtia, kuinka parisuhdevarma oikeastaan mahdat olla? Tutkijat kehittelivät sen arviointiin simppelin keinon. Mieti seuraavien viiden väittämän osalta, kuinka vahvasti eri tai samaa mieltä olet niistä asteikolla 1–7 (1 = vahvimmin eri mieltä).

  1. Minun mielestäni meillä on hyvät mahdolisuudet saada parisuhteemme toimimaan elinikämme.
  2. Olen hyvin luottavainen, kun mietin yhteistä tulevaisuuttamme.
  3. Uskon, että selviydymme mistä tahansa konflikteista, joita tulevaisuudessa ilmenee.
  4. Meillä on taidot, joita pariskunta tarvitsee saadakseen avioliiton kestämään.
  5. Pystymme selviytymään mistä tahansa, mitä meille tulee vastaan.

Ensimmäiset kaksi kysymystä mittaavat uskoasi suhteen tulevaisuuteen yleisesti ottaen, loput kolme luottamustasi parisuhdetaitojen osalta. Tutkimuksen perusteella parisuhdevarmuus on selvästi keskivertoa heikompi, jos keskiarvoksi saa 4 tai vähemmän. 

Psykologian emeritusprofessori Susan Krauss Whitbourne ehdottaa pyytämään myös omaa kumppania arvioimaan väitteitä. Hänen mukaansa tällöin on mahdollista pohtia yhdessä, oletteko samoilla linjoilla ja missä asioissa käsityksenne mahdollisesti eroavat. Kokonaiskuva voi auttaa rakentamaan parisuhdevarmuutta ja sitä kautta kestävää ja toimivaa suhdetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla