Miksi kuluttaa aikaansa baareissa ravaamiseen, kun deittisivustotkin ovat niin käteviä? Kuva: Shutterstock
Miksi kuluttaa aikaansa baareissa ravaamiseen, kun deittisivustotkin ovat niin käteviä? Kuva: Shutterstock

Deittisivustoille hyppääminen ei ole välttämättä ihan mutkatonta, jos edellisistä treffeistäkin on kymmeniä vuosia aikaa.

Mitä tehdä, kun keski-ikäisenä sinkkuna tulee olo, että uuden kumppanin seura voisi piristää mukavasti arkea? Ravintoloissa ja baareissa ei jaksaisi ravata itsekseen, eikä tanssiminenkaan oikein ole se oma juttu. Internetin deittipalvelut ja erilaiset sovellukset taas ovat nuorten heiniä.

Ei niiden kyllä tarvitsisi olla, ja sen todistaa jo pidemmän aikaa deittisivustoilla pyörinyt kirjailija Maire Soiluva. Rakkautta ruudun takaa – kumppani verkosta on Soiluvan uusin teos, joka auttaa keski-ikäisiä ja sitä vanhempia deittisivustojen käytössä sekä antaa vinkkejä uusien ihmisten tapaamiseen netissä. Kirjassa pohditaan, miten uskaltaisi ryhtyä nettideittailijaksi ja kuinka deittisivustoilla tulisi käyttäytyä – käytössäännöt kun eivät ole monille itsestään selviä.

”Deittisivustoilla voi kompuroida, jos hommaa ei hallitse.”

Idea teokseen tuli Soiluvalle omasta kompuroinnista deittisivustoilla ja verkkoilussa, eli netissä seikkailemisessa.

– Tulin sellaiseen keski-iän vaiheeseen, että lapset olivat muuttaneet pois kotoa, ja olin yksin. Ajattelin, että olisi mukava löytää seuraa, ja päädyin juuri niille deittisivustoille. Tajusin pian, että kauhean moni keski-ikäinen tulee sinne samalla tavalla yhtäkkiä tupsahtaen. Deittisivustoilla sitten tajuaa sen, että on ollut treffeillä viimeksi ehkä 25 vuotta sitten, ja kaikki treffipalstat ja niiden käytännöt ovat todella outoja. Niissä voi kompuroida, jos hommaa ei hallitse.

Maire Soiluvan mukaan ihmisiä kannattaa lähestyä deittisivustoilla rohkeasti itse. Kuva: Anniina Pöyri
Maire Soiluvan mukaan ihmisiä kannattaa lähestyä deittisivustoilla rohkeasti itse. Kuva: Anniina Pöyri

”Kun ollaan anonyymeinä, syntyy helposti se harha, että voi sanoa ihan mitä tahansa muille.”

Soiluva ei ollut osannut arvata, että netissä vastaan tulevat ihmiset voisivat olla epärehellisiä tai profiilit täysin tekaistuja. Loppujen lopuksi suurin osa deittisivustojen käyttäjistä on kuitenkin täysin tavallisia ja rehtejä ihmisiä.

– Yllätyin kyllä siitä, että käytöstapoja ei hallita. Kun on uusi deittailuväline ja siellä ollaan anonyymeinä, syntyy helposti se harha, että voi sanoa ihan mitä tahansa muille. Oikeastihan pitäisi ajatella, että sen tietokoneyhteyden toisessa päässä on tavallinen ihminen, jolla on yhtä lailla tunteet kuin itselläkin. Ihan samojen käytössääntöjen pitäisi päteä kuin jos menisi vaikka tanssilavalle tapaamaan ihmisiä, Soiluva sanoo.

Lue myös: Testasimme suosituimmat deittisovellukset – mikä sopii sinulle?

Rakkautta ruudun takaa -teoksessa käydään esimerkkien kautta läpi, miten deittisivustoilla kannattaa toimia ja mitä kannattaa välttää. Soiluva listaa seuraavat asiat tärkeimmiksi neljäksi neuvoksi ja muistisäännöksi deittipalvelujen käytössä:

1. Deittipalvelujen käyttäjät ovat ihan samanlaisia ihmisiä kuin itsekin on. Palvelut eivät ole mitään sarjamurhaajien kokoontumispaikkoja. Ei tarvitse olla hirveän arka ja pelokas sinne lähtiessään, koska suurin osa käyttäjistä on ihan tavallisia tyyppejä. Normaalit käytöstavat toimivat myös siellä.

2. Harvaa tullaan hakemaan kotoa treffeille, joten aloitteita on tehtävä itsekin. Jos ei ole itse aktiivinen, saa kyllä seisoa kuin lampaankääpä metsässä ja odottaa lunta.

3. Hyvä fiilis näkyy ja tarttuu. Kannattaa aina olla positiivinen, ja lähestyä muita sen kautta. Valitusvirrestä ei kannata koskaan aloittaa omassa profiilissa tai keskustelussa.

4. Deittipalvelujen käytössä ei ole mitään hävettävää. Ne ovat hyviä, nykyaikaisia ja siten täysin normaaleja välineitä ihmisten löytämiseen. Muiden tapaaminen ei ole myöskään riippuvaista siitä, asuuko keskustassa vai maalla, vaan muita voi tavoittaa mistä vain – miksi siis piilotella kätevää tapaamisvälinettä.

Jos aikuinen lapsi on etäinen, siihen saattaa vaikuttaa yhdeksän asiaa vanhemman käytöksessä.

Kuin mököttävä teini tai kiukutteleva pikkukakara. Taannutko sinäkin, kun menet lapsuudenkotiisi tai vietät aikaa vanhempiesi kanssa pidempään kuin päivällisen verran. Jos taannut, et ole ainoa. Psykologi Merja Kokkonen on nimittäin kertonut, että aika moni aikuinen taantuu vanhempiensa seurassa – ja varsinkin omassa lapsuudenkodissaan. 

– Kun palaamme tuttuun paikkaan, loksahdamme helposti vanhoihin rooleihimme. Olemme kuitenkin viettäneet lapsuudenkodissamme 15–20 vuotta ja tottuneet toimimaan vuosikaudet tietyllä tavalla ja ajattelemaan vanhemmista vanhasta muistista kaikenlaista. Vaikka lapsuudenkotiin olisi ottanut etäisyyttä, jo pelkät tutut­ tuoksut ja tavarat riittävät laukaisemaan vanhat toiminta- ja ajattelu­tapamme, Marja Kokkonen on kertonut Me Naisten jutussa. 

Joskus on myös niin, että vanhempi ei itse päästä irti vanhasta roolistaan, jolloin se on aikuiselle lapsellekin lähes mahdotonta. Psychology Today -sivustolla sosiaalipsykologi Jane Adams keksii useita syitä, miksi aikuinen lapsi saattaa kantaa kaunaa vanhemmilleen. Listasta voi olla hyötyä myös vanhemmalle, jos miettii, miksi oma lapsi käy vain harvoin kylässä eikä reagoi viesteihin tai soittoihin.

9 syytä, miksi aikuinen lapsi saattaa olla nihkeä

 1. Haluat aina olla oikeassa

   

 2. Et tunne lastasi.
 3. Et päästä lastasi irti hänen lapsuuden roolistaan
 4. Luulet, että käsittelemätön avioero/lapsuuden riidat eivät vaivaa lastasi enää.
 5. Puutut jatkuvasti hänen elämäänsä, etkä anna elää omaa elämää. 
 6. Et kunnioita hänen rajojaan.
 7. Kysyt, mutta et kuuntele häntä.
 8. Asetut jonkun puolelle.
 9. Otat vapauksia, joihin sinulla ei oikeastaan ole oikeutta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.