Avaintekijöitä ovat vankka usko ja aktiivinen toiminta.

Parisuhdevalmentaja Markus Ernst antoi Brigitte-lehden lukijoille vinkit menestyksekkääseen rakkauden etsintään.

1. Keksi jotain uutta

Jos viime keväänä ei tärpännyt, tee tänä keväänä eri asioita kuin silloin. Etsi tietoisesti uusia aktiviteettejä, joista tykkäät, niin alat hehkua ulos päin innostuneisuutta. Tanssikurssi? Uusi penkkiurheiluinnostus tai luentosarja? Satsaus omaan viihtyvyyteen vetää muitakin puoleensa.

2. Hakeudu uusille flirttiväylille

Onko tuttavapiiri jo täysin koluttu? Eikö kollegoihin tee mieli koskea? Kokeile nyt vihdoin sitä internettiä: deittipalstoja tai jonkun kiinnostavan aiheen ympärillä pyöriviä keskustelupalstoja.

3. Päätä tietoisesti olla ottamatta paineita

Sinkkuus ei nimittäin ole kauheaa. Se on elämää, joka voi olla mahtavaa tai surkeaa, mutta jossa on yhtä lailla hyviä ja huonoja puolia kuin pariskuntameiningissäkin. Jos olet ylpeä itsestäsi ja teet sellaisia asioita, joita haluat (sehän onnistuu nimenomaan sinkulta), muutut rennommaksi, entistä mielenkiintoisemmaksi ihmiseksi.

4. Kirjoita itsellesi rakkauskirje

Merkkaa ylös kaikki hyvät ominaisuutesi. Jos tarvitset apua, kysy ystävältä. Kirjallinen lista kivuutesi syistä kuulostaa höpsöltä, mutta on yksi simppeli keino kohentaa itseluottamusta. Ja hyvä itseluottamus; se jos mikä huomataan.

5. Unohda nyt se urpo

Uusista ihmisistä ei kiinnostu, jos taustalla väijyy vanhoja, keskeneräisiä juttuja. Koeta päästä kuiville menneistä pettymyksistä ja käytä tahdonvoimaasi, jotta et laita enää tekstaria sille hyypiölle, joka ei oikeasti halua sinua.

Vuonna 2017 treffeillä solahdetaan yhä perinteisiin sukupuolirooleihin.

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.