"Ja nyt mä jaan meidän tiimille viikon kehut!" Kuva: Shuttertock
"Ja nyt mä jaan meidän tiimille viikon kehut!" Kuva: Shuttertock

Hommat tulevat tehdyiksi ja palkka juoksee. Sen pitäisi riittää, mutta ei. Psykoterapeutti kertoo, miksi kehut ovat meille niin tärkeitä.

"Kiitos, hienosti hoidettu!" Yksi virke, jota moni odottaa pomoltaan.

Psykoterapeutti Helene Vecchiali sanoo, että halu saada arvostusta töissä on universaali ilmiö. Kehut suoritetuista hommista nimittäin lujittavat ryhmään kuulumisen tunnetta ja saavat meidät tuntemaan olomme ainutlaatuisiksi.

Syyt hyväksynnän hakemiselle löytyvät lapsuudesta, juuri sieltä aamupalapöydästä, jonne matikankoetta vietiin esiteltäväksi. Ysistä tuli kehuja, viitosesta toruja. Mieli muistaa tämän ja pitää yhä yllä samaa systeemiä, vaikka aika on vaihtanut vanhempien paikalle pomon ja työkaverit.

Arvostuksenkaipuu ei katso sitä, mitä työtä teet. Vecchiali kertoo, että jopa ammattiaan rakastavat ihmiset liittävät mielessään työhön vaikeuksia ja tuskanhikeä. Myös tämä ajatuskulku lisää kehujen painoarvoa: työn eteen kärsin, minua kuuluu siis arvostaa sen tehtyäni.

Jos työstä ei löydy kovin selvää mittaria edistymisestä, korostuu kauniiden sanojen merkitys entisestään. Tietokonetta päivittäin nakuttavan voi olla paljon vaikeampi hahmottaa työnsä todellista arvoa kuin ihmisen, joka näkee konkreettisesti työnsä jäljet.

Ihmiset ovat toki erilaisia. Joku kuuntelisi mieluiten suitsutusta joka kahvitauolla ollakseen varma asemastaan työpaikalla. Toisille taas ajoittainen selkään taputtelu riittää mainiosti.

Lähde: Psychologies.com

Lue myös:

 Töissä yötä päivää – yksi työ ei riitä elättämään Sirpaa ja Satua

Oletko ujo ja syrjäänvetäytyvä? Näin saat äänesi kuuluviin työpaikalla