Me Naiset
|
Heidi Heino
Sen näkee jo katseesta. Kuva: Shutterstock
Sen näkee jo katseesta. Kuva: Shutterstock

Itsestään suuria luuleva menestyy aina.

Vaatimattoman ihmisen kostofantasia menee suunnilleen näin: joku päivä se ärsyttävä nilkki, jolla on katkaravun aivot ja Juhani Tammisen itseluottamus, jää kiinni! Kaikki tajuavat, ettei hän ole sen pätevämpi kuin muutkaan – ja samalla me nöyrät, kovaa työskentelevät hyvät tyypit saamme meille kuuluvan arvon.

Harmi kyllä se ei yleensä mene noin: nilkki ei saa nenilleen vaan palkitaan paremmilla duuneilla. Hän porskuttaa aallonharjalla auringonlaskuun. Miten se on mahdollista?

Kaiken takana on usko

Yli-itseluottavaiset ihmiset jäävät usein kiinni siitä, että heidän työnsä tulokset eivät vastaa ennakkohehkutusta. Jostain syystä se ei kuitenkaan haittaa, mikä on kiinnostanut psykologejakin. Tutkimuksissa on huomattu, että ihmisillä on taipumus katsoa huonoa suoritusta läpi sormien, jos huonon suorituksen takana on hyvin vahvasti itseensä luottava ihminen. Itseluottamus tuo mukanaan niin paljon maagista viehätysvoimaa, että sellaista ihmistä ei haluta pudottaa jalustalta. Ärsyttävät nilkit ovat samaan aikaan kiehtovia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katteettoman itseluottamuksen viehätys perustuu ilmeisesti siihen, että usko myy hyvin. Usko omiin kykyihin – riippumatta siitä, onko niitä vai ei – on vaikuttavaa ja saa ihmiset helposti puolelleen. Itseluottamuksessa on sekin hyvä puoli, että se siivittää oikeasti parempiin tuloksiin. On huomattu, että itsevarmat tyypit pyrkivät ja pääsevät pitemmälle opinnoissaan, ovat innovatiivisempia johtajia ja voittamattomia myyntitykkejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siksikö äijät pärjäävät?

No onko tämä sukupuolikysymys? Yleisesti luullaan, että katteettoman itsevarmat urpot ovat miehiä ja nöyrät mutta fiksummat ihmiset heidän varjossaan naisia. Se voisi selittää, miksi johtotehtävissä on enemmän miehiä kuin naisia.

Mutta ei, ei pidä paikkaansa, sanovat ruotsalaistutkijat Katarina Nordblom ja Olof Johansson. He tekivät aiheesta tutkimuksen ja huomasivat, että sukupuolieroa ei ole: sekä naisissa että miehissä on yhtä paljon katteettomasti itseensä luottavia. Ja katetta tai ei, he pärjäävät paremmin pyrinnöissään. Joten nyt, siskot, henkseleitä paukuttelemaan ja torvea soittamaan. Tulokset seuraavat sitten perässä.

Lähde: Psychology Today

Lue myös:

Paranna itseluottamustasi – 5 helppoa keinoa

Kuusi lausetta, joilla pilaat itsetuntosi

Miksi työstä pitää saada kiitosta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla