”Sen jälkeen on ollut vaikeaa, kun Koistisetkin erosivat.” Kuva: Shutterstock
”Sen jälkeen on ollut vaikeaa, kun Koistisetkin erosivat.” Kuva: Shutterstock

Tiesitkö, että ero voi tarttua?

Brownin yliopiston professori Rose McDermottin tutkimuksen mukaan erot leviävät ystäväpiirissä, ja myös maalaisjärkiset havainnot todistavat samaa. Erojen määrä saattaa jopa kaksinkertaistua porukassa, jos joku sen jäsenistä päättää oman suhteensa.

Lupa erota

McDermott huomasi itse erojen parveutumisen päättäessään oman avioliittonsa.

– Puolen vuoden sisään omasta erostani moni pitkään naimisissa olleista ystävistäni päättivät myös erota, hän kertoo.

Oman eronsa jälkeen hän alkoi tutkia ilmiötä tarkemmin. Vaikka erojen tarttuminen on todettu tilastollisesti, McDermott ei osaa vieläkään selittää tarkalleen, miksi niin tapahtuu. Hänellä on kuitenkin muutamia selityksiä.

– Joissain tapauksissa kyse on vain eräänlaisesta luvasta. Kun yksi ihminen eroaa, muutkin omaan suhteeseensa tyytymättömät ajattelevat sen olevan sallittua.

Ihmiset oppivat asioita mallin kautta, joten ystävän eron näkeminen saattaa avata silmät omia mahdollisuuksia kohtaan. Toisen parin eron katseleminen saattaa osoittaa, että suhteen loppuminen ei ole maailmanloppu.

– Jotkut ajattelevat jäävänsä yksin erottuaan. Sitten kun näkee ystävänsä eroavan huomaakin, että ihmisiä on edelleen ympärillä, vaikkei olisikaan kumppania.

Pieni sysäys kohti eroa

McDermott on myös huomannut, että ihmiset tiedostavat erojen tarttuvan. Naimisissa olevat ihmiset eivät hänen mukaansa vietä juurikaan aikaa eronneiden kanssa.

– Jos suhteessa oleva viettää aikaa eronneen kanssa, hän alkaa jutella eron syistä ja saattaa ehkä huomata, että hänellä on omassa suhteessaan samanlaisia ongelmia. Hän alkaa kiinnittää huomiota enemmän huonoihin kuin hyviin asioihin omassaankin suhteessa, mikä saattaa johtaa eroon.

Tarkoittaako tämä sitä, että suhteessa olevien pitää vältellä eronneita? Tai pitääkö eronneen syyttää itseään muiden suhteiden päättymisestä?

McDermottin kumpaankaan ei ole mitään syytä. Jos suhde päättyy, se ei alkujaankaan ollut täydellinen. Toisen ero ainoastaan sysäsi homman liikkeelle.

Lähde: Elle

Lue myös:

Leonardo DiCaprion ratkaisu erosuruun: kotiin 20 naisen kanssa

Ex-pari Saara Aalto ja Teemu Roivainen: Näin pysytte ystävinä eron jälkeen

Mistä tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut? Eroasiantuntija vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin rakkaudesta. 

Mitä rakastuminen on? 

– Rakastuminen on reaktio, joka tapahtuu kehossa ja mielessä, määrittelee erotutkija Marika Rosenborg. 

Hän on julkaissut vastikään kirjan Sinä selviät kyllä (Hidasta elämää), jossa käy läpi rakkautta erojen näkökulmasta.

”Rakastuminen haihtuu aina.”

Rosenborgin mukaan keskuudessamme on sarjarakastujia, jotka lähtevät helposti hormonivirtojen vietäväksi uudelleen ja uudelleen. Tällaiset ihmiset tarvitsevat aina uuden annoksen rakkautta ja jäävät helposti koukkuun tunteeseen. 

– Rakastuminen on mielestäni ainoana syynä huono pohja parisuhteelle tai naimisiin menemiselle, sillä rakastuminen haihtuu aina. Sen sijaan tarvitaan rakastamisen taitoja. 

Rakastaminen merkitsee pysyvyyttä, turvallisuutta ja kumppanuutta. Onnistuneiden parisuhteiden kannalta olisi tärkeää, että ihmiset puhuisivat siitä, mitä tarvitsevat parisuhteilta. 

Mistä sitten tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut?

Rosenborgin mukaan ei ole kehitetty mittareita, joka auttaisi tietämään onko rakkaus "oikeaa". Ihmisellä on oikeus määritellä se itse.

Monesti rakastuneena hehkutetaan: ”Minusta ei ole koskaan aiemmin tuntunut tältä”. Aika usein ihminen pystyy vasta jälkikäteen arvioimaan, oliko kyseessä aito rakkaus vai esimerkiksi pyörremyrskyromanssi. 

Kuinka montaa ihmistä voi rakastaa elämänsä aikana? 

– Vaikka kuinka montaa! Ei sille ole mitään rajaa. Osa ihmisistä on alttiimpia rakastumisen prosessille kuin toiset, Rosenborg kertoo. 

Onko mahdollista elää saman kumppanin kanssa koko loppuelämä? 

– Koko elämän kestävä parisuhde saman ihmisen kanssa on edelleen monen ihmisen toivelistan kärjessä, ja haluamme uskoa siihen, Rosenborg kertoo.

Hänen mukaansa elinikäinen parisuhde ei ole mahdoton, mutta sellaisen ylläpitäminen on entistä haastavampaa, kun ihmiset elävät yhä vanhemmiksi.

– Ihmisten parisuhdekäsitys on monimuotoistunut, ja nykyään on entistä enemmän polyamorista rakkautta ja avoimia suhteita. 

Rosenborg kuitenkin uskoo, että oikein rakennettu parisuhde voi kestää vaikka läpi elämän. 

Vierailija

Rakastuminen on huono pohja naimisiinmenolle – eroasiantuntija kertoo syyn

Minua viisaampi on sanonut, että rakkaus tulee ja menee, ystävyys on ikuista. Itse menin naimisiin rakkauden huumassa ja eihän se jatkunut sitä kahta vuotta kauempaa. Lopulta olimme avioliitossa, jossa molemmat ihmettelivät, miksi alunperinkään kuvittelimme voivamme elää onnellisina ikuisesti. Onneksi erosimme, ennen kuin teimme toistemme elämästä pahemman helvetin. Nyt muutamien "rakastumisten" ja niiden hiipumisten jälkeen olen vasta käsittänyt, että puolison pitäisi ennemmin olla se...
Lue kommentti

Oliko tavoitteissasi kivuliaaseen eroon kiinnijääminen? Tästä muistilistasta on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Pidä yhteyttä.

Lähde liikkeelle vaivaannuttavan tiiviistä yhteydenpidosta. Käytä kaikkia mahdollisia viestimiä rajoittamatta kommunikointia pelkkiin pitkiin puheluihin. Myös hänen työsähköpostinsa ja Instgraminsa ovat kelpo osoitteita muistutuksille olemassaolostasi.

2. Kiellä kaikki.

Sulkeudu täysin ja anna negatiivisten tunteidesi patoutua. Purkautumisvaiheesta tulee paljon jännempää.

3. Ehdota yhteenpalaamista…

…joka toinen päivä. Muuta mieltäsi niin usein kuin mahdollista ja jätä viimeisistä käänteistä hänen vastaajaansa vuoroin syyllistäviä, vuoroin rakastavia ääniviestejä.

4. Puhu ex-kumppanistasi pahaa.

Kerro vahvasti väritetty ja eksääsi demonisoiva versio tapahtumista kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan. Sujauta joukkoon henkilökohtaisia salaisuuksia, joita olette jakaneen keskenänne onnellisina aikoina.

5. Avaudu hänen lähipiirilleen.

Hänen kavereihinsa törmätessäsi anna palaa. Onhan heidän hyvä tietää näkökulmasi asiaan.

6. Vakoile.

Tarkista päivittäin hänen kuulumisensa somesta. Pidä samalla silmällä hänen perheensä, futiskavereidensa ja lukioaikaisen ihastuksen puuhia.

7. Sulje ystäväsi ulos elämästäsi.

Pysyttele kaukana ymmärtäväisistä kuuntelijoista. Heillä on tapana nopeuttaa erosta selviämistä huolestuttavan paljon.

8. Tee itsellesi soittolista yhteisistä biiseistänne.

Kuuntele sitä aina hereillä ollessasi.

9. Lukittaudu kotiisi.

Älä lähde ulos. Ihmisten tapaaminen saattaa viedä ajatuksesi pois olennaisesta ja pahimmillaan piristää.

10. Laiminlyö itseäsi.

Jätä syöminen ja nukkuminen vähemmälle. Kärsiminen asiaan.