”Sen jälkeen on ollut vaikeaa, kun Koistisetkin erosivat.” Kuva: Shutterstock
”Sen jälkeen on ollut vaikeaa, kun Koistisetkin erosivat.” Kuva: Shutterstock

Tiesitkö, että ero voi tarttua?

Brownin yliopiston professori Rose McDermottin tutkimuksen mukaan erot leviävät ystäväpiirissä, ja myös maalaisjärkiset havainnot todistavat samaa. Erojen määrä saattaa jopa kaksinkertaistua porukassa, jos joku sen jäsenistä päättää oman suhteensa.

Lupa erota

McDermott huomasi itse erojen parveutumisen päättäessään oman avioliittonsa.

– Puolen vuoden sisään omasta erostani moni pitkään naimisissa olleista ystävistäni päättivät myös erota, hän kertoo.

Oman eronsa jälkeen hän alkoi tutkia ilmiötä tarkemmin. Vaikka erojen tarttuminen on todettu tilastollisesti, McDermott ei osaa vieläkään selittää tarkalleen, miksi niin tapahtuu. Hänellä on kuitenkin muutamia selityksiä.

– Joissain tapauksissa kyse on vain eräänlaisesta luvasta. Kun yksi ihminen eroaa, muutkin omaan suhteeseensa tyytymättömät ajattelevat sen olevan sallittua.

Ihmiset oppivat asioita mallin kautta, joten ystävän eron näkeminen saattaa avata silmät omia mahdollisuuksia kohtaan. Toisen parin eron katseleminen saattaa osoittaa, että suhteen loppuminen ei ole maailmanloppu.

– Jotkut ajattelevat jäävänsä yksin erottuaan. Sitten kun näkee ystävänsä eroavan huomaakin, että ihmisiä on edelleen ympärillä, vaikkei olisikaan kumppania.

Pieni sysäys kohti eroa

McDermott on myös huomannut, että ihmiset tiedostavat erojen tarttuvan. Naimisissa olevat ihmiset eivät hänen mukaansa vietä juurikaan aikaa eronneiden kanssa.

– Jos suhteessa oleva viettää aikaa eronneen kanssa, hän alkaa jutella eron syistä ja saattaa ehkä huomata, että hänellä on omassa suhteessaan samanlaisia ongelmia. Hän alkaa kiinnittää huomiota enemmän huonoihin kuin hyviin asioihin omassaankin suhteessa, mikä saattaa johtaa eroon.

Tarkoittaako tämä sitä, että suhteessa olevien pitää vältellä eronneita? Tai pitääkö eronneen syyttää itseään muiden suhteiden päättymisestä?

McDermottin kumpaankaan ei ole mitään syytä. Jos suhde päättyy, se ei alkujaankaan ollut täydellinen. Toisen ero ainoastaan sysäsi homman liikkeelle.

Lähde: Elle

Lue myös:

Leonardo DiCaprion ratkaisu erosuruun: kotiin 20 naisen kanssa

Ex-pari Saara Aalto ja Teemu Roivainen: Näin pysytte ystävinä eron jälkeen