Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Yllättääkö? Asiaa on ihan tutkittukin.

Kaukosuhde. Kalpea, ikävöinnin sävyttämä sääliversio oikeasta parisuhteesta? Väärin, väittää Queen’s Universityn tutkimus.

Päin vastoin: etäsuhteessa elävien tyytyväisyys – myös seksuaalinen tyytyväisyys – oli samalla tasolla kuin lähisuhteessa elävillä, väittää tutkimusryhmän vetäjä Emma Dargie Pacific Standardin jutussa. Kun fyysisestä läheisyydestä on pulaa, pariskuntien on ilmeisesti pakko alkaa keskittyä muihin osa-alueisiin. Kaukopariskunnat kommunikoivat paremmin ja tsättäsivät netissä intiimimmistä asioista kuin lähisuhteilijat. Lähisuhteissa harrastetaan enemmän seksiä, mutta kaukosuhteissa vaikuttaisi siltä, että parisuhde saa osakseen enemmän arvostusta. Kumppani alkaa etäisyyden päästä näyttää paitsi sumuisemmalta, myös arvokkaalta ja kiinnostavalta ihmiseltä, jota ei ota itsestään selvyytenä.

Jos miettii tarkemmin...

Onko se oikeastaan ihme? Kaukosuhde antaa elämään turvallisuuden tuntua, mutta luo toisaalta illuusion vapaudesta – ja vapautta moni parisuhteessaan salaa kaipaa.

Kaukosuhteesta puuttuu velvollisuus soittaa kumppanille ja kysyä, onhan ok, jos menenkin vielä Ritvan kanssa yhdelle lasilliselle tässä töiden jälkeen. Kukaan ei paheksu, jos roskapussi odottaa eteisessä pari päivää viejäänsä. Kaukosuhteilija huomaa irtoavansa kotisohvalta useammin ja tekevänsä asioita, joista pitää. Se taas tekee ihmisestä usein tyytyväisemmän kaikkiin elämänalueihinsa.

Kaukosuhteen onnistumiseen liittyy kuitenkin tutkimuksen mukaan yksi merkittävä reunaehto. Suhteessa täytyy olla varmuus siitä, että se muuttuu tulevaisuudessa lähisuhteeksi. Jos ehto täyttyy, monen vuodenkin kaukosuhde voi toimia.

Lopuksi tosielämän esimerkki tutun ihmisen kaukosuhteeseen liittyvästä tyypillisestä, intiimistä tsättikommunikoinnista:

”Käymme yleensä läpi, mitä kumpikin on syönyt, onko tullut käytyä kakalla, ja mitä aikoo illalla/viikonloppuna tehdä. Tää viimeinen tieto unohtuu usein saman tien, joten se tulee kysyttyä saman tsättikeskustelun aikana vahingossa uudestaan.”

Lue myös:

Nyt puhutaan riitelystä – osallistu kyselyyn

Kaikki ihmissuhteisiin liittyvät jutut löydät täältä.