Pillerillä syöt miehen viehättäväksi. Kuva: Shutterstock
Pillerillä syöt miehen viehättäväksi. Kuva: Shutterstock

Parisuhde ja mies tuntuvat ihan erilaisilta e-pillerin vaikutuksen alla kuin ilman, todistaa tuore tutkimus.

Huolestuttavia uutisia sinulle, joka tapasit miehesi käyttäessäsi hormonaalista ehkäisyä. Tutkijat ovat löytäneet viitteitä siitä, että mies saattaa alkaa näyttää vähemmän houkuttelevalta, kun e-pillereiden syömisen lopettaa ja kuukautiskierto palautuu ennalleen. Parisuhdekaan ei enää välttämättä tuo samanlaista tyydytyksen tunnetta kuin ennen. Vaikutusta ei kuitenkaan ole, jos oman kullan kasvoja voi pitää yleisesti viehättävinä.

Jo aiemmin on saatu selville, että kuukautiskierto vaikuttaa naisten miesmakuun: ovulaation aikaan naiset suosivat maskuliinisempia miehiä kuin muulloin. Sheffieldin yliopiston tutkimuksessa vuonna 2009 puolestaan havaittiin, että myös ehkäisypillereiden käyttö vaikuttaa miesmakuun – pillereitä syövät naiset suosivat feminiinisempiä miehiä. Nyt tutkijat ovat saaneet lisää tietoa aiheesta, uutisoi
The Guardian
.

Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa seurattiin vasta-avioituneita pariskuntia neljän vuoden ajan. Naisilta kysyttiin säännöllisesti heidän tyytyväisyydestään suhteeseen sekä ehkäisyn käytöstä. Lisäksi ”valmennetut tarkkailijat” arvostelivat miesten kasvojen viehättävyyttä.

Ehkäisyn ja ehkäisemättömyyden seuraukset

Naiset, jotka olivat käyttäneet pillereitä suhteen alkaessa ja lopettaneet myöhemmin ehkäisyn, raportoivat suhteensa muuttuneen huonompaan suuntaan. Niiden, joiden miehet oli luokiteltu viehättäviksi, tyytyväisyys lisääntyi, kun taas ”vähemmän viehättävien” kanssa suhteessa olevien naisten tyytyväisyys suhteeseen väheni.

Tosin naiset, joiden pillereiden käytössä oli tapahtunut muutoksia, olivat sitä mieltä, ettei suhde enää tyydyttänyt seksuaalisesti samalla tavalla kuin ennen – miehen viehättävyydestä riippumatta.

– Se, että naisten hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden käyttö oli kytköksissä tyytyväisyyteen suhdetta kohtaan, antaa vihjeitä siitä, että ehkäisyllä voi olla kauaskantoisia seuraamuksia, sekä hyödyllisiä että haitallisia, kertoo psykologi Michelle Russell Floridan osavaltion yliopistosta The Guardianille.

Asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, että pillereiden käytön lopettamisella voi eräs toinenkin seuraamus, joka saattaa vaikuttaa suhteeseen vieläkin enemmän – nimittäin lapsi.

Lue myös:


Miksi e-pillereitä tuputetaan aina ensimmäiseksi?


Pelottavatko e-pillerit? Tässä 4 luomumpaa vaihtoehtoa ehkäisyyn


Kuukautisista tuli epätrendikkäät – nyt e-pillereitä suositellaan syötäväksi ilman taukoa

Vuonna 2017 treffeillä solahdetaan yhä perinteisiin sukupuolirooleihin.

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.