Irvistele vain, kateus kasvattaa. Kuva: Shutterstock
Irvistele vain, kateus kasvattaa. Kuva: Shutterstock

Kateuden väitetään olevan vain itsetunnon puutteesta kärsivien tunne, mutta voisiko siitä olla jotain hyötyäkin?

Kateudessa voi olla jotain hyvääkin, ainakin kun sitä annostellaan järkevästi. Kadehtiva voi oppia psykologi Marcia Reynoldsin mukaan itsestään paljon tarkastelemalla sitä, miksi kadehtii jotain toista. Reynoldsin mukaan kateuden erittely auttaa meitä ymmärtämään, mitä todella haluamme elämältä ja minkälaisina näemme itsemme.

Oletko koskaan huomannut kadehtivasi eniten ihmisiä, jotka muistuttavat sinua? Heitä, jotka ovat kanssasi samalla viivalla? Vertaamme itseämme ahkerimmin esimerkiksi samaan aikaan valmistuneisiin tuttaviimme. Maailmankuulu miljonääri sen sijaan ei meitä hetkauta.

Kilpailuasetelmassa on myös paljon hyvää. Kateus voidaan kääntää positiiviseksi energiaksi, joka saa sinut panostamaan enemmän siihen, mikä sinulle on tärkeää.

– Kateelliset ovat usein onnistujia, huomauttaa psykologi Yoshi Cohen-Charash.

Cohen-Charash kehottaa keskittymään asioihin, joihin voit vaikuttaa. Kateuskohtauksen iskiessä meillä on taipumus hokea itsellemme vain seikkoja, jotka eivät ole päätettävissämme. Jos kadehdit omalla alallasi menestyvää tuttavaa, mieti, mitä voit ottaa opiksesi hänen onnistumisistaan. Nappaa hänen strategiastaan itsellesi istuvia elementtejä. Tärkeintä on kääntää huomio toisesta ihmisestä itseensä.

Lähteet: Psychology Today, Huffington Post

Lue myös:

Facebook ja blogit herättävät kateutta – naiset paljastavat miksi

Me Naiset vuonna 1958: Oletko kateellinen?