Älä alistu, vaan pane vastaan, jos sinua kohdellaan väärin. Kuva: Shutterstock
Älä alistu, vaan pane vastaan, jos sinua kohdellaan väärin. Kuva: Shutterstock

Kyvyttömyys ilmaista vihaa on usein ylikiltin ihmisen ongelma. Onneksi vihaa voi opetella ilmaisemaan, vaikkei sitä hetkessä opikaan.

Sinua syytetään tai kohdellaan muuten kaltoin, mutta jäät suu auki ja nielet kaiken. Myöhemmin tajuat, että olisi pitänyt reagoida, mutta et vain kyennyt puolustautumaan. Kuulostaako tutulta? Jos kuulostaa, kyse on ehkä siitä, ettet osaa ilmaista vihaasi.

Terapeutti-kirjailija Tommy Hellsten on puhunut kirjoissaan ja haastatteluissa, että moni on oppinut vihan olevan kielletty tunne. Turhaan.

– Usein ymmärretään, että viha on rakkauden vastakohta. Mutta se on rakkauden toiset kasvot. Jos ihmisessä on rakkautta, hän on äärettömän valpas reagoimaan, jos häntä itseään tai jotain toista kohdellaan väärin. Rakkaus siis reagoi vihalla spontaanisti silloin, kun vääryys tapahtumassa, Hellsten on sanonut Maria Jungnerin radio-ohjelmassa Yle Puheessa.

”Kiltteys on hyvä asia, mutta se ei saa tapahtua oman itsensä kustannuksella.”

Pahimmillaan kyvyttömyys ilmaista vihaa johtaa siihen, että viha patoutuu sisälle ja muuttuu pahaksi oloksi. Se taas voi johtaa siihen, että ihminen lamaantuu, menettää ilon ja masentuu.

– Kyvyttömyys ilmaista vihaa on usein kroonisesi kiltin ihmisen ongelma. Kiltteys on hyvä asia, mutta se ei saa tapahtua oman itsensä kustannuksella, Hellsten on selittänyt.

Hellsten uskoo, että selän takana puhuminen esimerkiksi työpaikoilla johtuu usein siitä, että vihaa ei pureta heti. Ei ilmaista, jos itsensä yli kävellään tai kohdellaan epäoikeudenmukaisesti. Tällöin syntyy monesti kuppikuntia, jossa pahaa oloa puretaan selän takana. Tämä ei kuitenkaan johda mihinkään hyvään ja rakentavaan. Jos sille ihmiselle, joka on toiminut väärin, ei ilmaista, että tämän käyttäytyminen ei sovi, ongelman ratkaisu ei etene eikä näin myöskään ikinä selviä. 

Vihaa voi kuitenkin opetella ilmaisemaan. Sitä ei opi hetkessä, Hellstenin neuvoilla siinä voi päästä eteenpäin.

1. Tiedosta ja hyväksy se, jos olet ylikiltti.

2. Hyväksy myös, että viha on rakentava tunne, jolla ilmoitetaan, että minun ylitseni ei kävellä. Jokaisella on oikeus puolustautua, jos kohdellaan väärin. Vasta sen jälkeen, kun hyväksynyt ylikiltteyden ja sen, että viha on luonnollinen tunne, voi alkaa harjoitella, miten vihaa ilmaistaan.

3. Jos joku ihminen – olipa se esimies, alainen, kumppani, ystävä tai tuntematon – käyttäytyy sinua kohtaan huonosti vaikka torstaina, saatat vasta lauantaina oivaltaa, että sinun olisi pitänyt reagoida. Mutta kun alat harjoitella ilmaisemaan vihaa, jossain vaiheessa saatat tajuta jo perjantaina, että sinun olisi pitänyt reagoida. Ja myöhemmin huomaat ehkä jo samana päivänä epäoikeudenmukaisen käytöksen. Lopulta, kun olet sisäistänyt sen, että sinulla on oikeus ilmaista vihaa, reagoit jo sillä hetkellä, kun vääryys tapahtuu ilman, että sinun tarvitsee edes ajatella sitä.

Listasimme aikaisemmin neljä esimerkkiä, miksi vihan ilmaisemisesta on hyötyä. Lue juttu täältä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Rakkauden etsiminen on äärimmäisen tavoitteellista alkukesästä, koska noh, kukapa haluaisi tehdä juhannustaikoja yksin.

Mikä on kesäsinkkuilussa parasta? No tietenkin pirskahtelevat kesäromanssit.

Osalle sinkuista kesäheila on kirosana, mutta osa aktivoituu, koska tiedossa voi olla hurjaa hetken huumaa, tajutonta kesäseksiä tai parhaassa tapauksessa syksyllä jatkuva parisuhde. Kansallisromanttinen Suomen suvi hekumoi lempeä, ja sinkut tarttuvat mahdollisuuteen.

Me Naisten empiirisen sinkkuteorian mukaan korkeilla kertoimillakin on takaraja – juhannuksena nimittäin. Aikaa ei ole tolkuttomasti, sillä kovimmat sinkkumarkkinat ovat käynnissä juhannukseen saakka. Sen jälkeen ovi sulkeutuu.

Häh?

Fakta: kun kelit lämpenevät, niin lämpenevät myös jurot suomalaiset. He suorastaan sulavat, kuin talvella pakastunut jääkalikka. Yhtäkkiä kadut, terassit ja puistot täyttyvät ihmisistä, ja tuntemattomalle onkin ihan okei välillä jutella. Taustalla tässä kaikessa ovat hyrräävät hormonit. Tiedettä.

”Tapailu on äärimmäisen tavoitteellista, koska noh, kukapa haluaisi tehdä juhannustaikoja yksin.”

Muun muassa deittisovellus Tinderissä käy äärimmäisen kova kuhina alkukesästä. Puhelin kilisee mätseistä ja uusista viesteistä lakkaamatta. Treffeillä pitää käydä harva se ilta, ettei ehdi edes ystäviä nähdä, kertovat Me Naisten sinkkulähteet.

Tapailu on äärimmäisen tavoitteellista, koska noh, kukapa haluaisi tehdä juhannustaikoja yksin. Sinkut suorastaan janoavat rakkautta alkukesästä. Juhannus taas on rakkauden hekuman pääpäivä, sillä kondomien myynti räjähtää juhannuksena. Juhannuksena pystytetään juhannussalkoja ja suomalaiset vaihtavat tavallisen lauantaiseksin rohkeisiin tekoihin.

Vaikka heinäkuu ja elokuu ovatkin hyvää aikaa rakkaudelle, loppukesästä ihmiset käpertyvät enemmän muihin puuhiin. Peli voi olla jo menetetty. On mökkeilyä, lomareissuja ja muutenkin tekemistä ennen hyvien säiden päättymistä. Rakkauden mahdollisuus säilyy, kun on oikein optimistinen, mutta loppukesästä aikaa vieviä aktiviteetteja on vain paljon enemmän.

Syksyllä suomalaiset taas sulkeutuvat koko talvikauden ajaksi sisätiloihin, eikä lempi enää leisku samaan tahtiin. Unohda koko juttu. Sinkkuelämällä on elinkaari ja neljä vuodenaikaa, joita ei tule uhmata tai kyseenalaistaa.

Sinkku, laitahan siis töpinäksi, mikäli janoat seksihelteitä! Ovi sulkeutuu pian!

Pitääkö sarjadeittailusta kantaa morkkista?

Sinkuille tilanne on tuttu: 

Erityisesti kesän alussa Tinderissä ja muissakin paikoissa käy kuhina. Hormonit hyrräävät, ja monet etsivät kesälempeä. 

Itse kullekin voi tuoksinnassa tapahtua niin, että päätyykin tapailemaan useampaa tyyppiä samaan aikaan. Useamman kanssa treffeillä käyminen on ok, mutta jos jutut etenevät pidemmälle, tilanteessa on monia vaaran paikkoja. Kysymys kuuluu ennen kaikkea, onko okei pyöritellä montaa tyyppiä samaan aikaan ja mistä ihmeestä pitäisi tietää, kuka näistä on se oikea

Vastauksia kysymykseen on toki monia. Avioliittoterapeutti ja deittailun asiantuntija Mikko Kemppe on sitä mieltä, että usean ihmisten tapailu on jopa suositeltavaa. Se on vapauttava ja hyvä strategia tutustua uusiin ihmisiin, eikä sitä tarvitse tehdä huonolla tavoin ilkeästi.

”Jos joku ei hyväksy sitä, se on ihan okei ja kahden ihmisen ratkaistavissa oleva juttu. Toista pitää kunnioittaa.”

– Alussa tapailua ei tarvitse ottaa niin vakavasti, eikä lupautua alussa vielä mihinkään muuhun kuin tutustumiseen. Kyse on siitä, että oppii tuntemaan millaisista tyypeistä tykkää, mikä sinua kiinnostaa eniten ja kenen kanssa tunnet kemiaa. Se ei tarkoita sitä, että lupautuu mihinkään tai ryhtyy heti intiimiin suhteeseen, Kemppe sanoo.

Toki tapailukumppaneiden toiveet kannattaa ottaa huomioon. Joidenkin toive voi olla, että treffikumppaneita on vain yksi. Sarjatapailun voi hoitaa hyvin niin, että ensitreffien aikana kertoo jossain vaiheessa kumppaneilleen rehellisesti, että tapailee toisia. Jos joku ei hyväksy sitä, siitäkin tilanteesta selviää puhumalla. Tärkeintä on, että toista kunnioittaa.


Kelle annan ruusun?

Mistä ihmeestä tietää, kuka potentiaalisista deittikumppaneista on paras vaihtoehto juuri minulle? Ennen suhteiden katkomista pitäisi tehdä fiksuja päätöksiä. Miten siinä voisi onnistua?

Kemppe huomauttaa, että kaikki deittikumppanit ovat jollain tavoin oikeita. Jokainen deitti voi olla opetus itsestään, muista tai ihmissuhteista.

– Konkreettinen vinkki on, että luota tunteisiin. Älä järkeile liikaa. Mieti mieluummin, millainen olo sinulla on toisen seurassa. 

Fiiliksen syntyminen voi riippua myös elämänvaiheesta. Nuorena voi olla vaikea tietää, kuka on juuri se oikea. Jos ei vielä tunne itseään kunnolla tai tiedä, mitä elämältä tahtoo, päätösten tekeminen on usein vaikeaa. Viiskymppisenä moni voi tietää varmemmin fiilispohjalta, kuka sopii osaksi omaa elämää.

”Jos joku mies suuttuu pakeista, niin pakit onkin heille ihan hyvä juttu, jotta he kasvavat ja kehittyvät ihmisinä.”

Kun päätös on syntynyt ja intuitio alkaa kolkuttaa, Kemppe neuvoo lopettamaan kunnolla muut suhteet.

– Tapailin itse hiljattain erästä naista, joka päätti suhteen todella fiksusti. Hän kertoi kesken treffien, että on tapaillut jotain muuta miestä. Arvostin rehellisyyttä. Kun ehdotin uutta tapaamista, hän sanoi minulle, että hänen elämäntilanteensa on sellainen, että hän on velvoittanut itsensä niin moneen suuntaan, että on ehkä parempi olla näkemättä enää.

Kemppe itse arvostaa ennen kaikkea rehellisyyttä. Hän kehottaa olemaan suora ja selkeä. Ja jos joku suuttuu pakeista, pakit voivat ehkä olla heille ihan hyvä juttu. Ne voivat kasvattaa ja kehittää toista ihmisenä.

”Voiko muita kumppaneita jättää varalle, jos juttu meneekin mönkään?”

– Ja sitten, kun tapailee jotain vakavammin, voi edetä rauhassa silti sillä päätöksellä, ettei kumpikaan tapaile muita. Mitään ei ole lyöty lukkoon.

Entä voiko muita kumppaneita jättää varalle, jos juttu meneekin mönkään?

Kempen mielestä on korrektia tehdä selväksi muille, että keskittyy vain yhteen. Toista ei saa jättää vääriin oletuksiin.

– Mutta tietenkin jos törmäätte uudestaan vaikka vuoden päästä, niin miksei siitä sitten voisi vaikka syntyä jotain.