Me Naiset
|
inka simola
Älä alistu, vaan pane vastaan, jos sinua kohdellaan väärin. Kuva: Shutterstock
Älä alistu, vaan pane vastaan, jos sinua kohdellaan väärin. Kuva: Shutterstock

Kyvyttömyys ilmaista vihaa on usein ylikiltin ihmisen ongelma. Onneksi vihaa voi opetella ilmaisemaan, vaikkei sitä hetkessä opikaan.

Sinua syytetään tai kohdellaan muuten kaltoin, mutta jäät suu auki ja nielet kaiken. Myöhemmin tajuat, että olisi pitänyt reagoida, mutta et vain kyennyt puolustautumaan. Kuulostaako tutulta? Jos kuulostaa, kyse on ehkä siitä, ettet osaa ilmaista vihaasi.

Terapeutti-kirjailija Tommy Hellsten on puhunut kirjoissaan ja haastatteluissa, että moni on oppinut vihan olevan kielletty tunne. Turhaan.

– Usein ymmärretään, että viha on rakkauden vastakohta. Mutta se on rakkauden toiset kasvot. Jos ihmisessä on rakkautta, hän on äärettömän valpas reagoimaan, jos häntä itseään tai jotain toista kohdellaan väärin. Rakkaus siis reagoi vihalla spontaanisti silloin, kun vääryys tapahtumassa, Hellsten on sanonut Maria Jungnerin radio-ohjelmassa Yle Puheessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kiltteys on hyvä asia, mutta se ei saa tapahtua oman itsensä kustannuksella.”

Pahimmillaan kyvyttömyys ilmaista vihaa johtaa siihen, että viha patoutuu sisälle ja muuttuu pahaksi oloksi. Se taas voi johtaa siihen, että ihminen lamaantuu, menettää ilon ja masentuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kyvyttömyys ilmaista vihaa on usein kroonisesi kiltin ihmisen ongelma. Kiltteys on hyvä asia, mutta se ei saa tapahtua oman itsensä kustannuksella, Hellsten on selittänyt.

Hellsten uskoo, että selän takana puhuminen esimerkiksi työpaikoilla johtuu usein siitä, että vihaa ei pureta heti. Ei ilmaista, jos itsensä yli kävellään tai kohdellaan epäoikeudenmukaisesti. Tällöin syntyy monesti kuppikuntia, jossa pahaa oloa puretaan selän takana. Tämä ei kuitenkaan johda mihinkään hyvään ja rakentavaan. Jos sille ihmiselle, joka on toiminut väärin, ei ilmaista, että tämän käyttäytyminen ei sovi, ongelman ratkaisu ei etene eikä näin myöskään ikinä selviä. 

Vihaa voi kuitenkin opetella ilmaisemaan. Sitä ei opi hetkessä, Hellstenin neuvoilla siinä voi päästä eteenpäin.

1. Tiedosta ja hyväksy se, jos olet ylikiltti.

2. Hyväksy myös, että viha on rakentava tunne, jolla ilmoitetaan, että minun ylitseni ei kävellä. Jokaisella on oikeus puolustautua, jos kohdellaan väärin. Vasta sen jälkeen, kun hyväksynyt ylikiltteyden ja sen, että viha on luonnollinen tunne, voi alkaa harjoitella, miten vihaa ilmaistaan.

3. Jos joku ihminen – olipa se esimies, alainen, kumppani, ystävä tai tuntematon – käyttäytyy sinua kohtaan huonosti vaikka torstaina, saatat vasta lauantaina oivaltaa, että sinun olisi pitänyt reagoida. Mutta kun alat harjoitella ilmaisemaan vihaa, jossain vaiheessa saatat tajuta jo perjantaina, että sinun olisi pitänyt reagoida. Ja myöhemmin huomaat ehkä jo samana päivänä epäoikeudenmukaisen käytöksen. Lopulta, kun olet sisäistänyt sen, että sinulla on oikeus ilmaista vihaa, reagoit jo sillä hetkellä, kun vääryys tapahtuu ilman, että sinun tarvitsee edes ajatella sitä.

Listasimme aikaisemmin neljä esimerkkiä, miksi vihan ilmaisemisesta on hyötyä. Lue juttu täältä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla