Kuvat
Sanoma-arkisto / Joonas Salo
Kari Kanala on sitä mieltä, ettei eroamista pidä pelätä.
Kari Kanala on sitä mieltä, ettei eroamista pidä pelätä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan paluun tekevä pappi Kari Kanala muistuttaa, että vaikka eron hetkellä mielen valtaisi pettymys, ajatuksissa on hyvä pitää myös suhteen hyvät hetket.

Miten eron voisi hoitaa siten, että lopputulos olisi paras mahdollinen? Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijalla Kari Kanalalla on yksi vinkki ylitse muiden:

– Kunnioita toista. Se kuulostaa helpolta, mutta on tunteiden myllerryksessä yllättävän vaikeaa, kirkkoherrana työskentelevä ja itse kahdesti eronnut Kanala kertoo.

Kanalan kokemuksen mukaan kunnioituksen puute on yleisin virhe, jonka ihmiset tekevät erotessaan. Pettyneenä ja vihaisena toista ei osata kunnioittaa tarpeeksi. Lopputuloksena voi olla haukkumista riitatilanteissa ja toisen selän takana. Samalla suusta saattaa lipsahtaa asioita, joita ei oikeasti tarkoita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisaalta Kanala muistuttaa, ettei tunteita kannata peitellä. Niitä on hyvä näyttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sen voi kuitenkin tehdä kunnioittaen toisen ihmisarvoa, eikä toivottamalla häntä alimpaan Helvettiin.

Ero on aina kahden kauppa

Toisena yleisenä virheenä Kanala nostaa esiin eroamisen pelon. Miehen mukaan suhteissa roikutaan usein liian pitkään, sillä eroa ja sen seurauksia pelätään. Kanala muistuttaa, että usein se, mikä tuntuu hyvältä itselle, on hyväksi myös toiselle.

– Ei ole olemassa täydellistä tapaa erota, mutta ero voi itsessään olla joskus oikea ratkaisu. Sitä ei kannata pelätä tai pitkittää.

Vaikka ero onkin kahden kauppa, koskettaa se myös eroavien läheisiä, Kanala muistuttaa. 

– Jos eroon liittyy lapsia, täytyy huomioida myös heidät. Ero ei voi langeta lapsen harteille vanhempien riitelynä tai haukkumisena.

Kanala kehottaa myös eroavien lähipiiriä hienotunteisuuteen.

– Pahin virhe, jonka eroavan pariskunnan läheinen voi tehdä, on puolen valitseminen. 

Riitelyn ja neuvomisen sijaan läheisten kannattaa keskittyä olemaan eroavan pariskunnan tukena. Turhaa voivottelua ja taivastelua olisi hyvä välttää.

– Parin päätöstään tulee kunnioittaa samalla tavalla kuin heidänkin tulee kunnioittaa toisiaan.

Lisää tietoa erosta

Miten eroon pitäisi valmistautua ja miten se tuntuu kukkarossa? Kuinka eroon liittyvistä vaikeista tunteista pääsee yli ja miten erosta voi tehdä hyvän? Muun muassa näihin kysymyksiin Me Naisten tuore Uusi alku eron jälkeen -julkaisu etsii vastauksia.

84-sivuisessa lehdessä erokokemuksistaan kertovat muiden muassa Heidi SohlbergAnne ja Joni Kukkohovi ja Mariela ja Oskari Sarkima. Julkaisun voit ostaa Lehtipisteistä hintaan 4,90 €.

Spiide1

En ihan allekirjoita tuota, että ero olisi aina kahden kauppa. Joku vain lähtee ja jättää, ei siinä silloin kysytä jätetyltä yhtään mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla