Kunnon sitoutumiskammoilija varustautuu aina juoksuun sopivilla kengillä. Kuva: Shutterstock
Kunnon sitoutumiskammoilija varustautuu aina juoksuun sopivilla kengillä. Kuva: Shutterstock

Sitoutumisen välttelemiseen on lukuisia syitä. Hyviä sellaisia ei löydy kovin monta.

Sabotoitko orastavat ihmissuhteet jo lähtöruudussa? Pidätkö ystävät ja perheen tiukasti lähelläsi, mutta romanssin iskiessä kohdalle vetäydyt kuoreesi? Psykoterapeutti Barton Goldsmith kuvailee käytöksen olevan tyypillistä rakkaudessa siipeensä saaneelle. Sitoutumiskammo on jatkuvasti varpaillaan pitävää pelkoa siitä, että kaikki romahtaa alta – taas kerran.

– Petetyn luottamuksen kasvattaminen takaisin vie aikansa, Goldsmith sanoo Psychology Todayn blogissaan.

Pelko uudesta iskusta saa välttelemään vakavaa ihmissuhdetta. Rakkautta pakoilemalla elämä kuitenkin väljähtää nopeasti. AllWomensTalk jakaa tällaista hätäapua sitoutumiskammoisille:

1. Epävarmuus tulevasta on normaalia.

Et tiedä, kannattaako uuteen ihmiseen luottaminen. Sitoutumiskammoinen unohtaa, ettei sitä tiedä kukaan muukaan. Tuntemattoman pelko rajoittaa elämää, joten raota ovea uusille asioille.

2. Sitoutuminen merkitsee uskollisuutta, ei muuta.

Jos ajatus parisuhteesta tuntuu kahlitsevalta, sijoita uskollisuus päässäsi sitoutumisen tilalle. Et ole menossa vankilaan, vaan lupaamassa toiselle ihmiselle pysyväsi hänelle lojaalina.

3. Parisuhde ei vie sinulta unelmiasi.

Tulisiko rakkaus oikeasti sinun ja haaveittesi väliin? Myös varatut ihmiset matkustavat, pitävät hauskaa ystäviensä kanssa ja etenevät työelämässä, tiedoksi vain.

4. Sitoutumista voi opetella muutenkin kuin tunneasioissa.

Sitoutumiskammoinen on usein paatunut multitaskaaja, jonka huomio sinkoilee sinne ja tänne kaikilla elämän osa-alueilla. Totuttele toisenlaiseen ajatusmalliin keskittymällä vain yhteen projektiin kerrallaan.

5. Pelosta irti päästäminen palkitsee.

Sitoutumiskammosi pitää sinua suojassa sydänsuruilta, mutta myös kaukana parisuhteen hyvistä puolista. Riskit kuuluvat asiaan ja ihmissuhteet elämään, eikä kukaan selviä niistä täysin naarmuitta.

Lue myös:

Miten palautetaan luottamus pettämisen jälkeen?

Onko hänestä kumppaniksi? Tästä sen tiedät

Ikisinkut kertovat: ”Pelottaa, että muutun liian itsekkääksi”

Vuonna 2017 treffeillä solahdetaan yhä perinteisiin sukupuolirooleihin.

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.