Kunnon sitoutumiskammoilija varustautuu aina juoksuun sopivilla kengillä. Kuva: Shutterstock
Kunnon sitoutumiskammoilija varustautuu aina juoksuun sopivilla kengillä. Kuva: Shutterstock

Sitoutumisen välttelemiseen on lukuisia syitä. Hyviä sellaisia ei löydy kovin monta.

Sabotoitko orastavat ihmissuhteet jo lähtöruudussa? Pidätkö ystävät ja perheen tiukasti lähelläsi, mutta romanssin iskiessä kohdalle vetäydyt kuoreesi? Psykoterapeutti Barton Goldsmith kuvailee käytöksen olevan tyypillistä rakkaudessa siipeensä saaneelle. Sitoutumiskammo on jatkuvasti varpaillaan pitävää pelkoa siitä, että kaikki romahtaa alta – taas kerran.

– Petetyn luottamuksen kasvattaminen takaisin vie aikansa, Goldsmith sanoo Psychology Todayn blogissaan.

Pelko uudesta iskusta saa välttelemään vakavaa ihmissuhdetta. Rakkautta pakoilemalla elämä kuitenkin väljähtää nopeasti. AllWomensTalk jakaa tällaista hätäapua sitoutumiskammoisille:

1. Epävarmuus tulevasta on normaalia.

Et tiedä, kannattaako uuteen ihmiseen luottaminen. Sitoutumiskammoinen unohtaa, ettei sitä tiedä kukaan muukaan. Tuntemattoman pelko rajoittaa elämää, joten raota ovea uusille asioille.

2. Sitoutuminen merkitsee uskollisuutta, ei muuta.

Jos ajatus parisuhteesta tuntuu kahlitsevalta, sijoita uskollisuus päässäsi sitoutumisen tilalle. Et ole menossa vankilaan, vaan lupaamassa toiselle ihmiselle pysyväsi hänelle lojaalina.

3. Parisuhde ei vie sinulta unelmiasi.

Tulisiko rakkaus oikeasti sinun ja haaveittesi väliin? Myös varatut ihmiset matkustavat, pitävät hauskaa ystäviensä kanssa ja etenevät työelämässä, tiedoksi vain.

4. Sitoutumista voi opetella muutenkin kuin tunneasioissa.

Sitoutumiskammoinen on usein paatunut multitaskaaja, jonka huomio sinkoilee sinne ja tänne kaikilla elämän osa-alueilla. Totuttele toisenlaiseen ajatusmalliin keskittymällä vain yhteen projektiin kerrallaan.

5. Pelosta irti päästäminen palkitsee.

Sitoutumiskammosi pitää sinua suojassa sydänsuruilta, mutta myös kaukana parisuhteen hyvistä puolista. Riskit kuuluvat asiaan ja ihmissuhteet elämään, eikä kukaan selviä niistä täysin naarmuitta.

Lue myös:

Miten palautetaan luottamus pettämisen jälkeen?

Onko hänestä kumppaniksi? Tästä sen tiedät

Ikisinkut kertovat: ”Pelottaa, että muutun liian itsekkääksi”