Kunnon sitoutumiskammoilija varustautuu aina juoksuun sopivilla kengillä. Kuva: Shutterstock
Kunnon sitoutumiskammoilija varustautuu aina juoksuun sopivilla kengillä. Kuva: Shutterstock

Sitoutumisen välttelemiseen on lukuisia syitä. Hyviä sellaisia ei löydy kovin monta.

Sabotoitko orastavat ihmissuhteet jo lähtöruudussa? Pidätkö ystävät ja perheen tiukasti lähelläsi, mutta romanssin iskiessä kohdalle vetäydyt kuoreesi? Psykoterapeutti Barton Goldsmith kuvailee käytöksen olevan tyypillistä rakkaudessa siipeensä saaneelle. Sitoutumiskammo on jatkuvasti varpaillaan pitävää pelkoa siitä, että kaikki romahtaa alta – taas kerran.

– Petetyn luottamuksen kasvattaminen takaisin vie aikansa, Goldsmith sanoo Psychology Todayn blogissaan.

Pelko uudesta iskusta saa välttelemään vakavaa ihmissuhdetta. Rakkautta pakoilemalla elämä kuitenkin väljähtää nopeasti. AllWomensTalk jakaa tällaista hätäapua sitoutumiskammoisille:

1. Epävarmuus tulevasta on normaalia.

Et tiedä, kannattaako uuteen ihmiseen luottaminen. Sitoutumiskammoinen unohtaa, ettei sitä tiedä kukaan muukaan. Tuntemattoman pelko rajoittaa elämää, joten raota ovea uusille asioille.

2. Sitoutuminen merkitsee uskollisuutta, ei muuta.

Jos ajatus parisuhteesta tuntuu kahlitsevalta, sijoita uskollisuus päässäsi sitoutumisen tilalle. Et ole menossa vankilaan, vaan lupaamassa toiselle ihmiselle pysyväsi hänelle lojaalina.

3. Parisuhde ei vie sinulta unelmiasi.

Tulisiko rakkaus oikeasti sinun ja haaveittesi väliin? Myös varatut ihmiset matkustavat, pitävät hauskaa ystäviensä kanssa ja etenevät työelämässä, tiedoksi vain.

4. Sitoutumista voi opetella muutenkin kuin tunneasioissa.

Sitoutumiskammoinen on usein paatunut multitaskaaja, jonka huomio sinkoilee sinne ja tänne kaikilla elämän osa-alueilla. Totuttele toisenlaiseen ajatusmalliin keskittymällä vain yhteen projektiin kerrallaan.

5. Pelosta irti päästäminen palkitsee.

Sitoutumiskammosi pitää sinua suojassa sydänsuruilta, mutta myös kaukana parisuhteen hyvistä puolista. Riskit kuuluvat asiaan ja ihmissuhteet elämään, eikä kukaan selviä niistä täysin naarmuitta.

Lue myös:

Miten palautetaan luottamus pettämisen jälkeen?

Onko hänestä kumppaniksi? Tästä sen tiedät

Ikisinkut kertovat: ”Pelottaa, että muutun liian itsekkääksi”

Mistä tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut? Eroasiantuntija vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin rakkaudesta. 

Mitä rakastuminen on? 

– Rakastuminen on reaktio, joka tapahtuu kehossa ja mielessä, määrittelee erotutkija Marika Rosenborg. 

Hän on julkaissut vastikään kirjan Sinä selviät kyllä (Hidasta elämää), jossa käy läpi rakkautta erojen näkökulmasta.

”Rakastuminen haihtuu aina.”

Rosenborgin mukaan keskuudessamme on sarjarakastujia, jotka lähtevät helposti hormonivirtojen vietäväksi uudelleen ja uudelleen. Tällaiset ihmiset tarvitsevat aina uuden annoksen rakkautta ja jäävät helposti koukkuun tunteeseen. 

– Rakastuminen on mielestäni ainoana syynä huono pohja parisuhteelle tai naimisiin menemiselle, sillä rakastuminen haihtuu aina. Sen sijaan tarvitaan rakastamisen taitoja. 

Rakastaminen merkitsee pysyvyyttä, turvallisuutta ja kumppanuutta. Onnistuneiden parisuhteiden kannalta olisi tärkeää, että ihmiset puhuisivat siitä, mitä tarvitsevat parisuhteilta. 

Mistä sitten tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut?

Rosenborgin mukaan ei ole kehitetty mittareita, joka auttaisi tietämään onko rakkaus "oikeaa". Ihmisellä on oikeus määritellä se itse.

Monesti rakastuneena hehkutetaan: ”Minusta ei ole koskaan aiemmin tuntunut tältä”. Aika usein ihminen pystyy vasta jälkikäteen arvioimaan, oliko kyseessä aito rakkaus vai esimerkiksi pyörremyrskyromanssi. 

Kuinka montaa ihmistä voi rakastaa elämänsä aikana? 

– Vaikka kuinka montaa! Ei sille ole mitään rajaa. Osa ihmisistä on alttiimpia rakastumisen prosessille kuin toiset, Rosenborg kertoo. 

Onko mahdollista elää saman kumppanin kanssa koko loppuelämä? 

– Koko elämän kestävä parisuhde saman ihmisen kanssa on edelleen monen ihmisen toivelistan kärjessä, ja haluamme uskoa siihen, Rosenborg kertoo.

Hänen mukaansa elinikäinen parisuhde ei ole mahdoton, mutta sellaisen ylläpitäminen on entistä haastavampaa, kun ihmiset elävät yhä vanhemmiksi.

– Ihmisten parisuhdekäsitys on monimuotoistunut, ja nykyään on entistä enemmän polyamorista rakkautta ja avoimia suhteita. 

Rosenborg kuitenkin uskoo, että oikein rakennettu parisuhde voi kestää vaikka läpi elämän. 

Vierailija

Rakastuminen on huono pohja naimisiinmenolle – eroasiantuntija kertoo syyn

Minua viisaampi on sanonut, että rakkaus tulee ja menee, ystävyys on ikuista. Itse menin naimisiin rakkauden huumassa ja eihän se jatkunut sitä kahta vuotta kauempaa. Lopulta olimme avioliitossa, jossa molemmat ihmettelivät, miksi alunperinkään kuvittelimme voivamme elää onnellisina ikuisesti. Onneksi erosimme, ennen kuin teimme toistemme elämästä pahemman helvetin. Nyt muutamien "rakastumisten" ja niiden hiipumisten jälkeen olen vasta käsittänyt, että puolison pitäisi ennemmin olla se...
Lue kommentti

Oliko tavoitteissasi kivuliaaseen eroon kiinnijääminen? Tästä muistilistasta on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Pidä yhteyttä.

Lähde liikkeelle vaivaannuttavan tiiviistä yhteydenpidosta. Käytä kaikkia mahdollisia viestimiä rajoittamatta kommunikointia pelkkiin pitkiin puheluihin. Myös hänen työsähköpostinsa ja Instgraminsa ovat kelpo osoitteita muistutuksille olemassaolostasi.

2. Kiellä kaikki.

Sulkeudu täysin ja anna negatiivisten tunteidesi patoutua. Purkautumisvaiheesta tulee paljon jännempää.

3. Ehdota yhteenpalaamista…

…joka toinen päivä. Muuta mieltäsi niin usein kuin mahdollista ja jätä viimeisistä käänteistä hänen vastaajaansa vuoroin syyllistäviä, vuoroin rakastavia ääniviestejä.

4. Puhu ex-kumppanistasi pahaa.

Kerro vahvasti väritetty ja eksääsi demonisoiva versio tapahtumista kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan. Sujauta joukkoon henkilökohtaisia salaisuuksia, joita olette jakaneen keskenänne onnellisina aikoina.

5. Avaudu hänen lähipiirilleen.

Hänen kavereihinsa törmätessäsi anna palaa. Onhan heidän hyvä tietää näkökulmasi asiaan.

6. Vakoile.

Tarkista päivittäin hänen kuulumisensa somesta. Pidä samalla silmällä hänen perheensä, futiskavereidensa ja lukioaikaisen ihastuksen puuhia.

7. Sulje ystäväsi ulos elämästäsi.

Pysyttele kaukana ymmärtäväisistä kuuntelijoista. Heillä on tapana nopeuttaa erosta selviämistä huolestuttavan paljon.

8. Tee itsellesi soittolista yhteisistä biiseistänne.

Kuuntele sitä aina hereillä ollessasi.

9. Lukittaudu kotiisi.

Älä lähde ulos. Ihmisten tapaaminen saattaa viedä ajatuksesi pois olennaisesta ja pahimmillaan piristää.

10. Laiminlyö itseäsi.

Jätä syöminen ja nukkuminen vähemmälle. Kärsiminen asiaan.