Kodin Kuvalehti
Jos ei kestä sitä, että toinen tekee eri lailla, onko kyse huonosta itsetunnosta?
Jos ei kestä sitä, että toinen tekee eri lailla, onko kyse huonosta itsetunnosta?

Pienistä asioista tulee joskus todella isoja. Niin kuin vaikka tiskikoneen järjestelystä, valkenee Kodin Kuvalehden jutusta.

Kun arkea jaetaan joka päivä, sille ei voi mitään, että perheenjäsenten luonteet kalahtelevat joskus yhteen. Yksi parisuhteen koetinkivistä näyttää olevan tiskikone. Sen täyttäminen ja tyhjentäminen kiihdyttää suuresti tunteita.

Keski-ikäinen nainen kertoi, että heillä kaikkein suurinta mielipahaa ei aiheuta niinkään tiskien jättäminen tiskipöydälle vaan tapa, jolla tiskikonetta täytetään. Hänen puolisonsa mielestä on aivan sama, miten tiskit koneeseen sulloo. Nainen puolestaan järjestelee miehensä koneeseen laittamia tiskejä järjestykseen, joka vie vähemmän tilaa.

– Ei hän siitä varsinaisesti pidä, nainen kertoo tunnelmasta, joka keittiöön joskus lankeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Parisuhteessa on pakko joustaa”

Kumpi on oikeassa? Vai onko kyse vain erilaisista luonteista?, psykoterapeutti Heli Vaaranen Väestöliitosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tiskikoneen järjestely toisen jäljiltä voi kertoa perfektionistisesta luonteesta, Vaaranen arvioi. Ja lisää, että parisuhteessa erilaisissa asioissa pitää varmasti joustaa.

– Jos elää sinkkuna, kukaan muu ei koske tiskikoneeseesi. Jos taas valitsee sen vaihtoehdon, että elää toisen kanssa, joustamisen pakko on siitä looginen johtopäätös.

Heli Vaarasen mielestä etenkin silloin, kun perheeseen syntyy lapsia, alkavat konfliktit lisääntyä. Hän sanoo viime vuosina nähneensä suoranaisen konfliktien nousun siksi, että naiset lisäävät työtaakkaansa vapaaehtoisesti itse.

– Äiti ja isä tekevät asioita väistämättä eri tavalla. Silti nainen saattaa osoittaa, että vain hän osaa pukea lapsen tai vain hän tietää, missä järjestyksessä asioiden pitää olla.

”Eikö ole parempaa tekemistä?”

Entä voisiko kyse olla heikosta itsetunnosta, jos ei kestä astioiden siirtelyä ja sitä, että toinen tekee eri lailla kuin itse? Heli Vaarasen mielestä kyse on pikemminkin jonkinlaisista fiksaatioista ja valtataistelusta.

– Jos pariskunnalla ei ole parempaa tekemistä, he järjestelevät toistensa tekemiä asioita uudelleen.

”Naisella on vieläkin tekemisen meininki, mutta ei tekemistä.”

Jos asiat ehditään tehdä kahteen kertaan, jollain on Vaarasen mielestä myös ihan liikaa aikaa.

– Naisille on vapautunut aikaa siitä, että enää ei pestä kahdeksan lapsen pyykkejä tai suurperheen tiskejä käsin. Naisella on vieläkin tekemisen meininki, mutta ei tekemistä. Siksi hän kulkee miehen perässä ja korjailee miehen tekemisiä. En ole koskaan kuullut miehen sanovan, että pyöräytin tuossa uudet sämpylät, kun en tykännyt tekemistäsi.

Vaalikaa yhteisiä elämyksiä

Tiskikone tuntuu Vaarasen mielestä olevan yksi kodin kriittisistä pisteistä, joista ”kaikki kriisit alkavat ja johon ne aina päätyvät.” Monille se aiheuttaa jatkuvasti riitoja. Siksi Vaaranen suosittelisikin tiskikoneesta luopumista.

– Elämä on lyhyt! hän naurahtaa.

– Tai voihan toinen hoitaa tiskikonetta ja toinen jotain muuta. Näistä asioista voi toki myös neuvotella.

Pikkuasioista niuhottaminen kertoo Vaarasen mielestä myös suhteen tilasta. Pitäisi miettiä, mihin muuhun kuin toisen tekemisten korjailuun voisi käyttää energiansa.

Kun kumppani tuo paljon mielihyvää, ärsytyksiäkin on Vaarasen mukaan helpompi katsoa sormien välistä.

– Energia kannattaisi käyttää mieluummin johonkin, josta on hyötyä tai joka tuottaa mielihyvää. Kannustan pareja vaalimaan yhteisiä elämyksiä: keskustelemaan, tanssimaan, yhteisiin harrastuksiin. Täyttämään elämän tekemisellä eikä valtataisteluilla.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Siis nimenomaan nykyään ei ole sitä aikaa odotella, kun puolityhjä kone pesee osan astioista lopputiskien odotellessa tiskipöydällä. Ei ole myöskään ekologista pyöritellä huonosti täytettyä konetta. Kyllä senkin puoliso ymmärtää kun kerran selittää, oli sitten mies tai nainen.

Vierailija

Itsekin järjestelen astioita omiltakin jäljiltäni, kun tulee lisää pestäviä. Pienen tiskikoneen sisuksiin saa mahtumaan enemmän, kun astiat on tietyssä järjestyksessä siellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla